اختلال شخصیت پارانوئید (PPD)
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید بی اعتمادی عمیق و غیر قابل توجیهی نسبت به دیگران دارند، که این موضوع تاثیر قابل توجهی بر روابط آنها با خانواده، دوستان و همکاران دارد.شخصیت پارانوئید PPD جزء پرشیوعترین اختلالات شخصیت است. متخصصان معتقدند که این اختلال احتمالاً بیش از ۴.۴۱ درصد جمعیت را متاثر می کند.افراد دارای PPD از جانب دیگران احساس تهدید می کنند، بنابراین آنها معمولاً به جستجوی درمان پزشکی بی میل هستند. در نتیجه بسیاری از متخصصان بالینی تجربه اندکی در تشخیص و درمان این اختلال دارند. همچنین هیچگونه شواهد بالینی یا راهنمای درمانی در این مورد موجود نیست.
در این مقاله ما درک فعلی خود از PPD را بهطور خلاصه بیان می کنیم. ما دلایل و نشانگان این اختلال و همچنین گزینه های درمانی موجود را بررسی خواهیم کرد.
برای استفاده از مشاوره های خوب کارشناسان و درمانگران مجموعه سها کلینیک می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و به صورت آنلاین روز مورد نظر خود را انتخاب و درخواست رزرو مشاوره بدهید.
و یا به صورت تلفنی نوبت خود را رزرو کنید.
اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟
فرد دارای PPD ممکن است حساسیت به انتقاد، انعطاف ناپذیری هیجانی و گوش به زنگی مضاعف را تجربه کند.در سال ۱۹۸۰ انجمن روانپزشکی آمریکا تعریف اختلال شخصیت پارانوئید را در ویرایش سوم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی منتشر کرد (DSM-III.)افراد مبتلا به شخصیت پارانوئید دارای ویژگی های شخصیتی بدگمانی، کینه جویی و حسادت هستند. برخی پزشکان همچنین باور دارند که در افراد مبتلا ویژگی های اهمیت خودِ افراطی و خصومت دیده می شود.PPD میتواند به عنوان اختلالی مستقل ظاهر شود، با این حال افراد دارای این عارضه ها نیز ممکن است نشانگان PPD را نمایش دهند:
اسکیزوفرنی
اختلال اسکیزوافکتیو و وضعیت روانپریشانۀ اختلال دوقطبی
بیماری آلزایمر
آسیب مغزی
متخصصان اطلاعات اندکی درباره شخصیت پارانوئید PPD دارند. یک دلیل برای این مسئله این است که افراد دارای PPD میلی به داوطلب شدن برای مطالعات بالینی ندارند.
علائم افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید PPD نسبت به دیگران مظنون یا بی اعتمادند. آنها مایلند که دیگران را به عنوان تهدید ادراک کنند و به طور کلی احساس میکنند که دیگران آنان را فریب میدهند یا به آنها صدمه خواهند زد. این اختلال مانع از این می شود که افراد مبتلا به دیگران اعتماد کنند و روابط با معنای نزدیکی را شکل دهند.
برخی از علائم و نشانه های دیگر شامل موارد زیر است:
گوش به زنگی مضاعف
حساسیت به انتقاد
پرخاشگری
انعطاف ناپذیری هیجانی
نیازی افراطی به تنها بودن یا تنها کار کردن
همچنین مشکلات سوء مصرف مواد در بین افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید رایج است.
تشخیص اختلال شخصیت پارانوئید
پزشک شخص را از نظر برآورده کردن معیارهای شخصیت پارانوئید PPD که DSM5 مطرح کرده ارزیابی میکند.DSM5، PPD را به عنوان بی اعتمادی و ظن عمیق به دیگران توصیف می کند. بر طبق DSM5 افراد دارای چنین احساساتی انگیزه های دیگران را بدخواهانه و خصومت آمیز تفسیر می کنند.
متخصصان خدمات بهداشتی تنها زمانی شخص را مبتلا به PPD تشخیص گذاری میکنند که حداقل 4 مورد از معیارهای زیر را برآورده کند:
مشکوک بودن به اینکه دیگران آنها را استثمار میکنند، فریب می دهند یا به آنان صدمه می زنند
نگرانی درباره وفاداری و این که آیا میتوانند به خانواده، دوستان و همکاران خود اعتماد کنند یا خیر
اجتناب از اعتماد به دیگران به دلیل ترس از اینکه مردم از هر گونه اطلاعاتی علیه آنها استفاده خواهند کرد
سوء تفسیر اظهارات یا وقایع تحت عنوان اهانت آمیز یا تهدید کننده ، بدون هیچ توجیهی
گارد گرفتن
ادراک حمله به شخصیت و حیثیت خود که برای دیگران آشکار نیست و در پاسخ به صورت پرخاشگرانه واکنش دادن
مظنون بودن به اینکه همسر یا شریک آنها خیانتکار است بدون هیچ گونه توجیهی
برخی از معیارهای تشخیصی اختلال شخصیت پارانوئید PPD با نشانه های عارضه های دیگر همپوشانی دارند، از جمله:
اختلال دوقطبی
اسکیزوفرنی
اختلال افسردگی با ویژگی های روان پریشانه
دیگر اختلالات اختلال شخصیت پارانوئید
به دلیل این همپوشانی، متخصص خدمات بهداشتی تنها زمانی که علائم اختلال شخصیت پارانویید کاملاً با یکی از اختلالات بالا مشترک نباشد تشخیص PPD را خواهد گذاشت.
علل اختلال شخصیت پارانوئید
بیشتر مطالعاتی که علل اختلالات روانی مختلف را بررسی میکنند معمولاً کلیه اختلالات شخصیت را یک گروه در نظر می گیرند. به این دلیل شناسایی علل یک اختلال شخصیت مشخص مانند PPD دشوار است.با این حال بر طبق بازبینی انجام شده در سال ۲۰۱۷ مطالعات مکرراً از ترومای کودکی به عنوان یک عامل خطر برای شخصیت پارانوئید یاد کرده اند.
محققان همچنین عوامل دیگری را که احتمالاً پیش بینی کننده علایم PPD در نوجوانی و بزرگسالی هستند شناسایی کرده اند، از جمله:
غفلت عاطفی
غفلت جسمانی
غفلت در سرپرستی
خشم بی اساس یا شدید والدین
محققان به تازگی شروع به مطالعه درباره اختلال شخصیت پارانوئید PPD کرده اند بنابراین پزشکان اطلاعات اندکی برای درمان این عارضه دارند.هیچ آزمایش بالینی برای شخصیت پارانوئید موجود نیست زیرا در حال حاضر برای متخصصان بالینی این اختلال از اولویت بالایی برخوردار نیست و همچنین شرکت کنندگانی به عنوان داوطلب وجود ندارند.
با این حال پزشکان احتمالاً گاهی گزینههای درمانی زیر را برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید PPD به کار میگیرند:
داروهای اختلال شخصیت پارانوئید
سازمان غذا و دارو FDA تا کنون هیچ گونه درمان دارویی را برای شخصیت پارانوئید تایید نکرده است.برخی از مردم برای درمان اختلال شخصیت پارانوئید PPD داروهای مشابهی را که متخصصین خدمات بهداشتی برای درمان اختلال شخصیت مرزی به کار می برند، مطرح میکنند. مبنای این طرح این است که این دو عارضه ویژگی های تشخیصی یکسانی را به اشتراک می گذارند مانند خصومت و پرخاشگری نسبت به دیگران.
با وجود اینکه FDA هیچ دارویی را برای اختلال شخصیت مرزی نیز تایید نکرده است، متخصصین خدمات بهداشتی ممکن است داروهای زیر را برای کاهش پرخاشگری تجویز کنند:
داروهای آنتی سایکوتیک (ضد روان پریشی ها)
تثبیت کننده های خلق
ضد افسردگی ها
هرچند همانطور که ذکر شد تاثیر این داروها برای کمک قابل توجه به دریافت کننده آن بسیار ناچیز است.
روان درمانی
مشابه درمان دارویی پزشکان درباره اثربخشی روان درمانی برای اختلال شخصیت پارانوئید نیز چیز زیادی نمی دانند. با این حال بسیاری از روانپزشکان معتقدند که درمان شناختی رفتاری ممکن است به کاهش علائم اختلال شخصیت پارانوئید کمک کند و برخی از مطالعات از این روش حمایت کردند .
هدف کلی درمان این است که باعث شود:
فرد به اعتماد کردن بیشتر نسبت به دیگران تشویق شود
زیر سوال بردن وفاداری خانواده و دوستان نزدیک خود را متوقف کند
نظرات بی خطر را تهدید کننده در نظر نگیرد
به توهین های ادراک شده با خشم و خصومت واکنش ندهد
نسبت به دیگران بخشندگی بیشتری نشان دهد
عوارض اختلال شخصیت پارانوئید
اختلال شخصیت پارانوئید یک علت مهم ناتوانی در ایالات متحده است. این اختلال می تواند کیفیت زندگی فرد را پایین بیاورد و همچنین ممکن است بر زندگی خانواده دوستان و همکاران وی تاثیر بگذارد.PPDمی تواند در قالب پرخاشگری و خشونت نسبت به دیگران ظاهر شود در نتیجه افراد مبتلا ممکن است ازنظر اجتماعی منزوی و افسرده شوند.واضح نیست که آیا نرخ خودکشی در افراد مبتلا به شخصیت پارانوئید بالاتر است یا خیر، با این حال PPD اغلب همراه با اختلالاتی رخ می دهد که با افزایش خطر خودکشی ارتباط دارند.
دورنمای اختلال شخصیت پارانوئید
DSM اختلال شخصیت پارانوئید را از سال ۱۹۸۰ به رسمیت می شناسد. با این وجود خیلی از پزشکان هنوز با این عارضه نا آشنا هستند.افراد دارای شخصیت پارانوئید میلی به مشارکت در مطالعات روانشناسی بالینی ندارند. خیلی از آنها همچنین در برابر مشاوره با پزشکان و دریافت درمان مقاومت میکنند.درحال حاضر این اختلال فاقد روشهای درمانی موثر است. برخی مطالعات پیشنهاد میکنند که روان درمانی ممکن است برخی از علائم این اختلال را بهبود بخشد. هرچند انجام تحقیقات بیشتر برای کشف دستورالعمل درمانی مناسب ضروری است.
بازبینی پزشکی توسط دکتر تیموتی جی لگ – نوشته شده توسط جسیکا کاپوروشو ، در 14 نوامبر 2019
دانلود فایل اصلی و نسخه PDF اختلال شخصیت پارانوئید
منبع : medicalnewstoday
سوالات متداول
افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید بی اعتمادی عمیق و غیر قابل توجیهی نسبت به دیگران دارند، که این موضوع تاثیر قابل توجهی بر روابط آنها با خانواده، دوستان و همکاران دارد.شخصیت پارانوئید شخصیت پارانوئید جزء پرشیوعترین اختلالات شخصیت است. متخصصان معتقدند که این اختلال احتمالاً بیش از ۴.۴۱ درصد جمعیت را متاثر می کند.افراد دارای PPD از جانب دیگران احساس تهدید می کنند، بنابراین آنها معمولاً به جستجوی درمان پزشکی بی میل هستند.
- گوش به زنگی مضاعف - حساسیت به انتقاد - پرخاشگری - انعطاف ناپذیری هیجانی - نیازی افراطی به تنها بودن یا تنها کار کردن
گفت و گو درمانی با مراجعه به کلینیک روانشناسی و یک روانشناس یا روانپزشک بخش کلیدی برای درمان شخصیت پارانوئید است.سها کلینیک با رویکردی متفاوت و با بهره گیری از درمانگرانی متخصص و مجرب به شما برای درمان این اختلال شخصیتی کمک می کند. فقط کافیست با شماره 02188005573 تماس بگیرید. اختلال شخصیت پارانوئید چیست؟
علائم شخصیت پارانوئید چیست؟
راه های درمان شخصیت پارانوئید چیست؟
در باکس پرسش و پاسخ در انتهای این صفحه می توانید سوالات خود را با درمانگران مجموعه “سها کلینیک” در میان بگذارید و در کمترین زمان ممکن جواب سوالات خود را توسط درمانگران و پزشکان متخصص دریافت کنید.