This website requires JavaScript.
  • خانه
  • درمانگران‌ما
  • همکاری با ما
  • مقالات
  • خدمات
  • اختلالات
  • سوالات متداول
  • درباره ما
  • تماس با ما
logo

مشاوره کودک

مشاوره کودک

مشاوره کودک نوعی از روان درمانی است که بر کودکان خردسال و نوجوانان با یک یا چند اختلال روانی تمرکز دارد. این نوع مشاوره همچنین به جوانانی که ترومایی را تجربه کرد‌ه‌اند و یا در حال حاضر در محیط خانگی استرس‌آمیز و ناکارآمدی زندگی می کنند، کمک ارائه می‌دهد.‌بسیاری از مسائلی که کودکان با آنها مواجه می شوند شبیه به مسائلی است که بزرگسالان در زندگی روزمره خود با آن روبرو هستند. بعضی از این مسائل رایج شامل اضطراب، افسردگی و سوگ است. با این حال، هدف از مشاوره کودک، خرد کردن مشکلات به بخش‌های کوچک قابل مدیریت است تا کودک قادر باشد آنها را بهتر بفهمد و با آنها مقابله کند.

qouteبرای استفاده از مشاوره های خوب کارشناسان و درمانگران مجموعه سها کلینیک می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و به صورت آنلاین روز مورد نظر خود را انتخاب و درخواست رزرو مشاوره کودک بدهید.

رزرو نوبت آنلاین

و یا به صورت تلفنی نوبت خود را رزرو کنید.

021-88005573

رواشناسان کودک آموزش دیده اند تا به شیوه‌ای قابل فهم برای کودکان، به آن‌ها کمک کنند که از آنچه در ذهن، بدن و زندگی‌اشان می‌گذرد، سر در بیاورند.

مشاوران کودک چه کسانی هستند؟

مشاوران کودک متخصصان سلامت روان هستند که بینش ارزشمندی نسبت به رشد اجتماعی و هیجانی و سلامت روانی کودکان فراهم می‌کنند. مهم است بدانیم که خیلی از اوقات مشکلات در این حیطه برای نزدیکترین افراد به کودک قابل مشاهده نیستند و این زمانی است که مشاور کودک پا به عرصه می گذارند.این افراد در دامنه گسترده‌ای از عارضه های سلامت روان، مشکلات سازگاری (طلاق، مدرسه جدید، قلدری، سوگ و …) و آشفتگی های روانشناختی دانش و تخصص دارند که به آنها اجازه می‌دهد این مسائل را به طور دقیق مشخص، شناسایی و ارزیابی کنند، تشخیص بگذارند و اقدامات درمانی را انجام دهند.

به طور خاص، مشاوران کودک -که بسته به سطح آموزش و مجوز گاهی از آنها با عنوان درمانگران کودک و روانشناسی کودک نیز یاد می شود- در وارد شدن به ذهن کودکان آموزش دیده اند، بنابراین می‌توانند به آنها کمک کنند تا از آنچه در ذهن بدن و زندگی شان می گذرد سر در بیاورند.

عملکرد مشاور کودک چگونه است؟

مشاور کودک خدمات زیادی به افراد آسیب‌پذیر ارائه می کنند. مهمتر از آن این متخصصان سلامت روان همه آنچه را که برای کمک به فرزند شما در برآورده کردن نیازش به حل مسائل و ادامه زندگی سازنده و سالم لازم دارد، در اختیار دارند. لازم است درک کنیم که کودکانی که از مشکلات سلامت روان و آشفتگی های روانشناختی رنج می برند ممکن است این نگرانی ها را با والدین خود مطرح نکنند. دلیل این اتفاق این نیست که فرزندتان شما را دوست ندارد، در مقابل او به شما چیزی نمی‌گوید چون از اینکه ناامیدتان کند می‌ترسد.بنابراین هدف مشاور کودک یاری رساندن به کودکان برای تفسیر بهتر مسائلی که تجربه می‌کنند و یا ترومایی است که برایشان پیش آمده. آنها این کار را به شیوه‌ای قابل فهم و قابل پردازش برای کودکان انجام می‌دهند. هنگامی که مسائل اجتماعی و هیجانی و آشفتگی های روانی کودکان نادیده گرفته شوند این مسائل تاثیر منفی خود را بر اشتیاق تحصیلی و نقاط عطف تحولی نشان خواهد داد.

مهم تر از آن، این موضوع می تواند سبب تاخیرات رشدی شود که تا بزرگسالی ادامه می یابند. با این حال در نظر داشته باشید که کودکان در همه سنین از نوپا و پیش دبستان تا نوجوانی و بلوغ می‌توانند از جلسات مشاوره بهره‌مند شوند.در نهایت، این نوع از مشاوره به کودکان کمک می کند تا هیجانات خود را مدیریت کنند و بنابراین بتوانند زندگی سالم و طبیعی را بدون اثرات طولانی مدت ترس، سردرگمی، اضطراب یا تروما پیش ببرند. خبر خوب این است که شما به سادگی با مشاهده‌گر بودن، می توانید نقش مهمی در سلامت روان فرزندتان ایفا کنید.اگر متوجه شدید که رفتار کودک تان به طور ناگهانی و یا به طرز قابل توجهی تغییر کرده یا عملکردش مانند همیشه نیست، برای مشورت با پزشک اطفال فرزندتان اقدام کنید و یا به منظور ارزیابی عمیق تر به دنبال یک مشاور کودک باشید. قضاوت صحیح، این اطمینان را به همراه می آورد که کودک شما بهترین درمان ممکن را برای وضعیت خود دریافت خواهد کرد.

چه زمانی باید به دنبال مشاوره کودک برای فرزندتان باشید؟

زمانی که کودک از تروما و یا آشفتگی ذهنی، اجتماعی، هیجانی یا روانشناختی رنج می برد، مقابله با آن دشوار است؛ مخصوصاً وقتی احساس می کنید که هیچ اقدامی جواب نمی دهد و شما برای بهبود این وضعیت هیچ کاری نمی توانید انجام دهید. این زمانی است که مشاوره کودک می‌تواند به شدت مفید واقع شود.این متخصص سلامت روان، می تواند مسائل زیربنایی را که بر سلامتی و بهزیستی کلی فرزندتان اثرمیگذارد، شناسایی کند. بنابراین او می‌تواند به سرعت درمان مورد نیاز را برای ایجاد احساس بهتر در کودکتان ارائه دهد. حقیقت این است که بسیاری از کودکان قادر نیستند به طور کامل چالش‌های همراه مسائل عاطفی/روانی خود را پردازش کنند، بنابراین شاید مشاوره همان چیزی باشد که فرزند شمت برای پیش رفتن به سوی یکپارچگی روانی احتیاج دارد.

به علاوه، مشاوره کودک می‌تواند برای کودکانی که از اختلال وسواسی جبری، اختلال استرس پس از تروما یا اختلال اضطراب فراگیر رنج می برند سود بخش باشد. برای والدین، پزشکان اطفال و معلمانی که احساس می کنند نیاز به کمک حرفه‌ای دارند، طبیعی است که در جستجوی خدمات مشاوره برای کودکان باشند. چرا؟ به این دلیل که مشاوران کودک می‌توانند منشاء آشفتگی کودک را مشاهده، ارزیابی و شناسایی کنند. به یاد داشته باشید که هدف اصلی مشاوره کودک، استفاده از دانش و تخصص یک مشاور آموزش‌دیده در این حیطه است تا نگرانی های شما را بر طرف سازد و در برآوردن نیازهای فرزندتان کمک کند تا او بتواند عملکرد مناسبی داشته باشد. یک مشاور کودک می‌تواند برای هر دوی شما و فرزندتان ابزارهایی فراهم کند که برای پرداختن درست و سازنده به هرگونه مسئله سلامت روان لازم است. همچنین، این متخصص می‌تواند به شما و فرزندتان یاری برساند تا زمان‌های ناراحتی، ترس، برانگیزان اضطراب و چالش انگیز را با استرس و پریشانی کمتری مدیریت کنید.

شما به عنوان والد زمانی که متوجه می شوید کودکتان به شیوه ای خلاف همیشه رفتار می کند یا با مسئله این کشمکش دارد، بهتر است به دنبال مشاوره باشید. یک مشاور کودک فنون مفیدی را به او آموزش خواهد داد که بتواند سلامت روان و بهزیستی خود را در مرکز اهمیت قرار دهد.

مشاوره کودک چه مسائلی را درمان می‌کنند؟

مشاوره کودک با انواع گوناگونی از مسائل سر و کار دارند. برای مثال آنها کودکانی را که تروما یا حادثه غم‌انگیزی را تجربه کرده‌اند -مانند از دست دادن یکی از والدین، حیوان خانگی، یک شخص دوست داشتنی، خواهر و برادر، خانه و.. – درمان می‌کنند. آنها همچنین به درمان کودکانی که شاهد /یا تجربه کننده سوء رفتار یا قلدری بوده‌اند می‌پردازند.در اصل، مشاور کودک هرگونه مسئله ای را که سبب رنج هیجانی و اجتماعی او می شود و هر گونه عارضه سلامت روانی را که بر زندگی او اثر می‌گذارد، تحت درمان قرار می‌دهند. هدف این متخصصان کمک به کودکان است تا مشکلات خود را شناسایی کنند و به شیوه ای سالم با آنها مقابله نمایند.

تعدادی از مسائل رایج که مشاوران کودک با آن‌ها سر و کار دارند، شامل موارد زیر است:

  • طلاق
  • سوگ و مرگ یک شخص دوست داشتنی، حیوان خانگی، از دست دادن خانه و …
  • شاهد بودن یا تجربۀ تروما
  • عارضه های سلامت روانی و آشفتگی‌های روانشناختی (مثلا اضطراب و افسردگی)
  • قلدری
  • سوء رفتار جنسی، هیجانی و یا جسمی
  • مسائل مربوط به نقل مکان (مثل تغییر مدرسه، خانه، خانواده و یا محل/ایالت)
  • مصرف مواد یا اعتیاد خانواده

چگونه می‌توانید متوجه شوید که فرزندتان نیاز به مشاوره دارد؟

علامت‌هایی وجود دارند که نیاز کودک به مشاوره را به شما هشدار می دهند. برای مثال کودکی که به رفتارهایی ناهماهنگ با منش‌اش دست می زند و یا به طور ناگهانی مشکلات تحولی یا سرکشی هایی را نشان می‌دهد که در سن او طبیعی به نظر نمی‌رسد، احتمالاً نیاز به مشاوره را آشکار می‌کند.به علاوه، در صورتی که که فرزندتان اخیرا یا در گذشته ترومای قابل توجهی را تجربه کرده -برای مثال سوء رفتار، مرگ یک عزیز یا حیوان خانگی، بی خانمانی، طلاق، بیماری مزمن و …- اما درمانی برای این موضوع دریافت نکرده با احتمال بالایی از جلسات مشاوره کودک سود خواهد برد.

بنابراین، برخی علائمی که نشان می دهند کودک من در رنج است و از مشاوره سود خواهد برد کدامند؟

علائم رایج مسائل مربوط به سلامت روان یا آشفتگی روانی عبارت اند از:

  • پرخاشگری بدون وجود محرک
  • بی اختیاری ادرار
  • مشکل در سازگاری با موقعیت های اجتماعی و یا موقعیت های جدید
  • کابوس های مکرر، وحشت شبانه و یا مشکلات خواب مانند بی خوابی
  • نمرات پایین یا افت تحصیلی ناگهانی
  • نگرانی و اضطراب مداوم
  • کناره گیری اجتماعی از فعالیت هایی که زمانی دوست داشت انجام دهد
  • کاهش قابل توجه و یا ناگهانی در اشتها و یا کاهش شدید وزن
  • انجام مکرر رفتارهای آیینی و عادات روزمره مانند شستن دست ها
  • افکار / تلاش برای خودکشی
  • فرزند شما به صداهایی که در سرش می شنود پاسخ می دهد
  • بیشتر اوقات به تنهایی وقت گذراندن و تمایل داوطلبانه به انزوای اجتماعی
  • مصرف الکل و یا مواد مخدر، سوء مصرف یا اعتیاد
  • افزایش شکایات جسمی، علی رغم گزارش سلامتی از جانب پزشک متخصص
  • مشغولیت به فعالیت های خودآزاری، مانند بریدن (دست خود)

اهداف متداول مشاوره کودک چه هستند؟

اهداف رایج مشاورۀ کودک بسته به مسئله (های) کودک متفاوت است. با این حال، این نوع مشاوره به طور معمول بر مسائلی در زندگی کودک تمرکز می کند که به طور قابل توجهی بر رشد، تحول، سلامت روانی و بهزیستی او تأثیر می گذارد. هدف این است که به کودک خود کمک کنید تا ابزارها، فنون و روش هایی را یاد بگیرد که بتوانند او را برای هرگونه چالشی که اکنون و در آینده با آن روبرو می شود، آماده کنند.بنابراین، یک هدف رایج مشاوره کودک ، کمک به فرزند شما برای مقابله موفقیت آمیز با شرایط چالش برانگیز و هیجاناتی است که در ادامه به آنها پرداخته می شود.

اضطراب

یکی از مزایای اصلی مشاوره برای کودکان این است که به آنها می آموزد چگونه به تنهایی آشفتگی های هیجانی و اضطراب را به طور مؤثری مدیریت کنند. به طور خاص، کودکان یاد می گیرند که چگونه از حملات وحشتزدگی پیشگیری کنند و به شیوه های سالم تری با اضطراب مقابله نمایند.مثلاً یک کودک مضطرب می تواند تمرینات تنفسی، فنون آرامسازی/ مدیریت استرس و نحوۀ کنترل ماهیچه های خود را بیاموزد و زمانی که هیجانزده می شود آنها را به کار بگیرد. به این ترتیب دفعات بعدی که در موقعیت استرس زا باشد، دچار تنش نمی شود. همچنین خودگویی مثبت، و اهمیت صحبت با کسی در هنگام احساس پریشانی، درماندگی ذهنی، سردرگمی، آشفتگی، افسردگی و یا اضطراب را متوجه می شود و از این مقابله ها بهره­مند می شود.

یک مشاوره کودک می تواند به فرزند شما کمک کند تا بفهمد که ابراز نکردن این احساسات و فروخوردن آنها فقط همه چیز را بدتر می کند. فرزند شما با به اشتراک گذاشتن این نگرانی ها و ترس ها با یک فرد حرفه ای یا حداقل یک دوست یا خویشاوند مورد اعتماد، می تواند از کمک مورد نیاز برای مقابله، مدیریت و یا حل مسائلی که باعث ناراحتی او می شود، برخوردار شود.

بنابراین، مشاوره می تواند جعبه ابزار ارزشمندی از مکانیسم های مقابله ای را در اختیار فرزندتان قرار دهد که در صورت تجربه اضطراب می تواند از آن استفاده کند.

تروما

حقیقت این است که بعضی از کودکان با موقعیت های آزارنده‌ای مواجه می شوند که آنها را دچار آسیب های روانی می کند. حوادثی که هیچ کودکی نباید شاهد آن‌ها باشد یا آنها را تجربه کند. تاثیرات منفی و دلخراش تروما می تواند شامل شوک یا ضربه روحی، ناباوری و بی اعتمادی، بریدگی و دل‌گسستگی، بی حسی هیجانی و اجتماعی، ترس، اضطراب و افسردگی باشد. و متاسفانه در برخی موارد این حوادث می‌توانند باعث بروز اختلال استرس پس از تروما (PTSD) شوند.علائم PTSD احتمالاً دربردارنده تمایلی قوی به اجتناب از افراد و یا مکان های مرتبط با تروما، خاطرات غم انگیز و پرتنش، فلش بک ها یا مرور گذشته، و یا کابوس ها، مشکلات خواب مانند بی خوابی و خشم غیرقابل کنترل، پرخاشگری و یا بی قراری است. خبر خوب این است که مشاوره کودک می‌تواند برای کودکانی که از PTSD رنج می برند مجرایی فراهم کند تا احساسات، ترس ها و نگرانی های خود را ابراز نمایند.

به عبارت دیگر مشاوره به این کودکان فرصت سخن‌گفتن عطا می کند؛ از این طریق آنها می‌توانند درباره اتفاقی که رخ داده، در مورد احساسی که این اتفاق در آنها ایجاد کرده و چگونگی ایجاد این احساس صحبت کنند. همچنین در این فرایند ‌کودکان تشویق می‌شوند که احساسات خود را همانگونه که هست اظهار کنند و آنها را درون خود نگه دارند.

و در آخر، مشاوره به این کودکان کمک می‌کند تا به این درک برسند که در مورد حادثه‌ای که رخ داده، آنها مقصر یا قابل سرزنش نیستند؛ آنها فقط نجات یافتگان‌اند و قربانی یا مرتکب محسوب نمی‌شوند.

برای جمع بندی می‌توان گفت که مشاور کودک می توانند به فرزند شما آگاهی دهند که صحبت کردن در مورد اتفاقی که برایش افتاده اشکالی ندارد و در واقع انجام این کار مفید هم هست. آنها قادراند به کودکتان مکانیزم های مقابله ای را آموزش دهند که او می‌تواند در موقعیت‌های ناخوشایند از آنها استفاده کند. به عبارت دیگر وقتی کودکتان خاطره یا فلش بکی را تجربه می‌کند که برایش آزارنده است، می‌تواند از جعبه ابزار مقابله ای اش، ابزاری بیرون بکشد و با آن شرایط استرس‌زا را مدیریت کند.

این ابزارها می تواند موارد زیر را شامل شوند:

تمرینات تنفسی، استراحتی کوتاه برای تجدید قوا، صحبت با یک دوست یا خویشاوند مورد اعتماد درباره احساسات خود، به کار گرفتن فنون مدیریت استرس/آرام سازی، تمرکز بر مثبت بودن، و به شیوه متفاوتی به حادثه یا تجربه مورد نظر فکر کردن (قاب گیری مجدد).

طلاق

جدا شدن والدین می تواند برای کودک بسیار دردناک باشد. در حقیقت بسیار رایج است که کودکان خودشان را در جدایی والدین مقصر بدانند. همچنین معمولاً کودکان فکر می کنند چون آنها باعث پایان ازدواج پدر و مادر خود شده‌اند، پس دوست داشتنی نیستند.پس از آن با پیامد ناگوار طلاق مواجه می‌شوند: مسائل مربوط به حضانت کودک. گاهی اوقات توافقات تعویض مراقبت، دوستانه است اما گاهی نیز پرتنش می‌شود؛ یک نبرد حضانت میان والدین.اجبار به انتخاب یکی از والدین می تواند سبب بروز احساسات ناراحتی، اضطراب و گناه در کودک شود؛ مخصوصاً زمانی که او باید انتخاب کند می خواهد بقیه زندگی‌اش را با کدام یک بگذراند. علاوه بر این، کودکانی که انتخاب‌اشان با والدین یا خواهر و برادر هایشان همسو نیست اغلب غمگین، سردرگم، پریشان و درمانده می شوند.خبر خوب این جاست که مشاوران کودک می‌توانند به کودکانی که والدین شان جدا شده‌اند یا به زودی جدا خواهند شد آموزش دهند که چطور با احساسات متضاد و گیج کننده خود کنار بیایند. آنها این کار را با ارائه طیف وسیعی از فنون انجام می‌دهند، از جمله: تنفس عمیق، هنر یا موسیقی‌درمانی، خودگویی مثبت، یادداشت نوشتن روزانه، ورزش کردن و صحبت کردن با یک دوست یا خویشاوند قابل اعتماد درباره احساسات و افکار خود.

سوگ

از دست دادن یک فرد عزیز، حیوان خانگی، دوست، خانه، مدرسه و حتی سلامتی می‌تواند به تجربه میزان قابل توجهی از علائم سود منجر شود. هرچند این فقدان ها می توانند برای بزرگسالان ناراحت کننده باشند، باید بدانید که میزان این ناراحتی برای یک کودک ده برابر بالاتر است؛ زیرا کودک به سطحی از بلوغ، تجربیات زندگی و مکانیسم‌های مقابله‌ای که یک بزرگسال دارد مجهز نیست.در واقع برای کودکانی که در حال تجربه فرآیند سوگ هستند بسیار دشوار است که راهی برای درک و پذیرش مسئله پیدا کنند. در حقیقت آنها درگیر احساسات سردرگم کننده، متعارض و پرنوسانی مانند بی حسی، انکار، کمبود، غم، نا امیدی، افسردگی، اضطراب و خشم/عصبانیت می شوند.

آنها دلشان برای شخص، حیوان خانگی، مکان یا چیز از دست رفته‌ای که خیلی دوست داشته‌اند تنگ می‌شود و نمی دانند چگونه می‌توانند از این درد بزرگ نجات پیدا کنند. این کودکان ممکن است دچار الگوهای رفتاری غیرمنطقی شوند؛ مثلاً آرزو کنند که کاش بمیرند و نزد فرد از دست رفته برگردند، یا فکر کنند افراد دیگری که دوستشان دارند هم آنها را ترک خواهند کرد. آنها صادقانه باور پیدا می‌کنند که فقدان به دلیل خطایی که از آنها سر زده رخ داده است. بعلاوه احتمال دارد که آنها احساس گناهی بی‌نهایت داشته باشند که می توانستند کاری برای پیشگیری از فقدان انجام دهند اما نکردند.مشاور کودک در حالی که به این کودکان آموزش می دهند که تجربه هیجانات متعارض و سردرگم کننده هیچ اشکالی ندارد، به آنها کمک می‌کند تا فرایند سوگ را بهتر بفهمند. مشاوران به آنها توضیح می‌دهند که سوگ هیجانی طبیعی است که اغلب به تدریج پیش می‌آید. آنها همچنین شفاف می‌سازند که تجربه این هیجانات برای شفا یافتن از فقدان مهم است.متخصصان همچنین کودکان را به صحبت درباره فقدان تشویق می کنند تا جایی که آنها قادر باشند به گونه‌ای قابل درک مسئله را پردازش کنند.

هیچگونه محدودیت زمانی یا مدت زمان مشخص برای سوگواری وجود ندارد و هیچ بازه زمانی درست یا غلط نیست. با این حال مهم است که شما به عنوان والد، متوجه فرزند خود باشید و اگر به نظر می رسد که او بیشتر و بیشتر در اندوه فرو می رود و قدمی به سوی بهبودی برنمی دارد، با یک مشاور کودک قرار ملاقات بگذارید.یک مشاوره کودک به فرزند شما راهبردهای مقابله‌ای می‌آموزد؛ مانند اینکه چقدر مهم است که او احساسات خود را با یک دوست یا عزیزی مورد اعتماد در میان بگذارد، سوگ خود را به مشغولیت های خلاقانه مانند موسیقی، یادداشت نوشتن روزانه و یا هنر پیوند بزند و از کلام خودش استفاده کند تا خاطرات زیبایی را از آن شخص، مکان یا چیزی که از دست داده به اشتراک بگذارد.متخصصان سلامت روان به کودکان سوگوار آموزش می دهند که فرایند سوگ، سطوح بسیاری دارد و برای بهبودی موفقیت آمیز، تجربه کردن هر سطح اهمیت منحصری دارد.

تغییر

تغییرات (مثل تعویض مدرسه، نقل مکان به شهر یا ایالت جدید، به فرزند خواندگی پذیرفته شدن یا ورود به مرکز مراقبتی جدید، ازدواج مجدد والدین، طلاق، برای زندگی نزد یکی از بستگان فرستاده شدن، از دست دادن یک عزیز یا حیوان خانگی و …) می‌تواند برای بسیاری از کودکان ضربه روانی در پی داشته باشد.بزرگسالان، مثل من و شما، به ابزارهایی برای پذیرش و سازگاری با تغییرات مجهز هستند، اما اکثر اوقات کودکان چنین ابزارهایی در اختیار ندارند. بنابراین هرچند ممکن است تغییرات به طور قابل توجهی عملکرد آنها را مختل نکند اما می‌تواند تاثیرات متفاوتی بر کودک شما برجای بگذارد.

این تاثیرات کدام اند؟ کودکانی که تغییرات مهمی را در زندگی خود تجربه کردند به دشواری می توانند احساس واقعی خود را اظهار کنند. به طور خاص یک تغییر بزرگ می‌تواند منجر به اضطراب، عزت نفس پایین، تردید نسبت به خود ، عدم اطمینان، افسردگی، ترس، فوبی، نگرانی و یا خشم/ عصبانیت نسبت به والدین و یا هر کس دیگری بشود.در عین حال که این واکنش‌ها به تغییرات طبیعی هستند، به طور کلی برخی کودکان در به تنهایی کنارآمدن با چنین احساساتی مشکل دارند. این همان جایی است که مشاورۀ کودک وارد عمل می‌شود.مشاور کودک به بچه ها آموزش می دهند که چطور با تمرکز بر جنبه های مثبت و غیر قابل تغییر زندگی خود، به صورت موثر با تغییرات سازگار شوند. آنها به کودکان یاد می دهند چگونه زمانی که از تغییرات زندگی آزرده می شوند، خودگویی مثبت را تمرین کنند.

در آخر آن ها به کودکان آموزش می دهند تا زمانی که مقابله با رویدادهای جدید برایشان دشوار است از تنفس عمیق کمک بگیرند. هدف این متخصصان یاری رساندن به کودکان است تا طبیعی بودن تغییرات و موقتی بودن احساسات خود را نسبت به آنها درک کنند و بپذیرند. سرانجام آنها سازگار خواهد شد و احساسات مرتبط کمرنگ می شوند.

عزت نفس و اعتماد به نفس پایین

این واقعیت است که برخی از کودکان با عزت نفس و اعتماد به نفس پایین درگیر هستند. این اتفاق می‌تواند منجر به اضطراب، افسردگی، مصرف مواد، اختلالات خوردن و حتی افکار خود آسیب رسانی و خودکشی شود. کودکی که عزت نفس پایینی دارد احساس دوست‌داشتنی نبودن، تهی بودن و بی ارزشی می‌کند.در نتیجه شروع به اتخاذ این باور می‌کند که عزیزان و دوستانش بدون او احساس بهتری دارند. مشاوره کودک می‌توانند به شیوه‌های بسیاری به افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس این کودکان کمک کنند. برای مثال یک مشاور کودک می‌تواند به او آموزش دهد که چطور در مسائل عمیق‌تر شود و علت زیربنایی مشکل را پیدا کند.او همچنین به کودک کمک می‌کند تا افکار و خودگویی های منفی ای را که باعث احساس بد ذهنی و جسمی اش می شوند، شناسایی کند. این متخصص همچنین به کودک توضیح می‌دهد که خودگویی مثبت به طرز قابل توجهی عزت نفس، اعتماد به نفس و کیفیت کلی زندگی او را بهبود خواهد بخشید .از جمله نکاتی که کودک شما در جلسات مشاوره یاد خواهد گرفت شامل سود بردن از استفاده از تایید مثبت برای ارتقای اعتماد به نفس و پذیرش خود، و اهمیت صحبت کردن با یک فرد مورد اعتماد درباره احساسات و افکار آزارنده است. یک مشاور کودک حتی زمانی که عزت نفس و اعتماد به نفس پایین کودک از مسئله جدی تری مانند اختلال خوردن نشئت بگیرد، می‌تواند به او کمک کند.

چند نوع مشاوره کودک وجود دارد؟

انواع متفاوتی از مشاوره کودک وجود دارد: مانند درمان شناختی رفتاری، درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما و درمانهای جایگزین.

درمان شناختی رفتاری CBT

هدف این درمان کمک به کودکان است تا از طریق قاب گیری مجدد شیوه تفکر خود درباره مسائل، الگوهای فکری و رفتاری منفی خود را تغییر دهند. در اینجا هدف عمده این است که کودکان افکار منفی خود را به مواردی مثبت تر تبدیل کنند و به دنبال آن بتوانند پاسخ سالم‌تری به مسائل، خود و جهان اطراف خود اظهار نمایند. به طور خاص CBT کودکان را تشویق می کند که سیستم های فکری خود را به چالش بکشند تا بتوانند به صورت دقیق خود و موقعیت را از لنزی واقع گرایانه و مثبت تماشا کنند. بنابراین CBT ابزارهایی برای کودک فراهم می کند که برای مقابله موثر با چالش‌ها و موقعیت‌های استرس‌زا مفید است.

درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما TF-CBT

هدف این درمان کمک به کودکان است تا از اثرات تروما رهایی یابند. مشابه CBT این مشاوران به کودکان آموزش می دهند که چگونه از دید واقع گرایانه تری بدون سرزنش خود به تروما نگاه کنند.TF-CBTهمچنین به کودکان تکنیک‌هایی یاد می‌دهند تا بتوانند در زمان تجربه فلش بک ها از آنها استفاده کنند و به آن خاطرات از منظر ادراک و کنترل بپردازند.در نتیجه TF-CBT می‌تواند توانایی استفاده از این ابزارها را در زمان پریشان شدن از خاطره تروما برای فرزند شما فراهم سازد.

درمان‌های جایگزین

کودکی که در حال تجربه مشکل سلامت روان یا آشفتگی های روانشناختی است، احتمالاً از درمان‌های جایگزین مانند موسیقی و یا هنر درمانی، ورزش، ورزش درمانی، حرکت درمانی، روان درمانی با استفاده از اسب ها، ذهن آگاهی و یا آب درمانی بهره‌مند شوند.

در انتخاب مشاوره کودک به چه نکاتی باید توجه کنم؟

چندین نکته وجود دارد که در هنگام جستجوی یک مشاور کودک باید در نظر داشته باشید. اول اینکه مشاور باید متناسب با نیاز کودک شما باشد. چرا؟ به این دلیل که احتمال زیادی وجود دارد کودک شما از دیدن مشاور خود احساس ناراحتی، اضطراب و یا خجالت کند. این برای کودک ناآشنا و ترسناک است. ممکن است با خود بگوید:” آیا مشاوره یعنی که من دیوانه هستم؟”من و شما می دانیم که این گونه نیست اما کودک ممکن است چنین فکری داشته باشد.بنابراین مهم است مشاوری را پیدا کنید که با فرزندتان سازگار باشد. حقیقت این است که ممکن است مقداری زمان ببرد تا کودکتان احساس راحتی کند. به این دلیل نیازمند است که مشاور به خوبی استفاده از فنون یخ شکن را بلد باشد. چنانچه رابطه بین آنها برقرار نشود یا کودکتان اظهار ناراحتی یا نارضایتی نسبت به مشاور خود داشته باشند، ضروری است که به دنبال مشاور دیگری باشید. زیرا مشاوره به جایی نخواهد رسید اگر که کودک شما به مشاور خود اعتماد نداشته باشد.

علاوه بر این این مهم که از پیش درباره مشاوران احتمالی تحقیق کنید. اعتبارنامه ها، صلاحیت آموزشی، رویکرد و نظرات مراجعان آنها را در نظر بگیرید. تمام اینها اهمیت دارند. همچنین ضروری است که مشاور در حیطه مشاوره کودک تخصص داشته باشد؛ تا شما بتوانید اطمینان کسب کنید که او استفاده از تکنیک های درمانی را بگونه ای که به فرزندتان کمک کند – نه اینکه او را دچار مشکل سازد- به خوبی می داند. به خاطر اهمیت سلامت روان و بهزیستی کودکتان، در بررسی ویژگی‌های مشاور تردید نداشته باشید. اگر تمام این نکات را بررسی کردید، آنگاه قرار ملاقات با او را درخواست کنید. آیا با این مشاور احساس راحتی می کنید؟ آیا کودک شما با این مشاور راحت است؟ اگر هر دوی شما راحت هستید، ادامه دهید. اما چنانچه انرژی خوبی نگرفتید، توقف کنید و برای یافتن مشاور دیگری که به شما احساس راحتی می دهد برنامه ریزی نمایید. با این اوصاف این به کمک افراد زیادی نیاز دارد.

چگونه می توانم یک مشاور خوب برای کودک ام پیدا کنم؟

تصمیم و جستجو برای مشاوره کودک تصمیم ساده ای نیست و پیدا کردن یک مشاور درست از آن‌ هم دشوار تر به نظر می رسد. می توانید زمانی که در جستجوی روان درمانگر هستید از اطرافیان خود سوال کنید. به عبارت دیگر از سایر والدین یا مراقبان، معلم ها و پزشکان بخواهید تا کسی را معرفی کنند.وقتی به دنبال یک مشاور کودک خوب هستید، هیچ چیز ارزشمندتر از توصیه های شفاهی دیگران نیست، اما در نظر داشته باشید که مشاوری که برای یک کودک خوب است ممکن است برای کودک دیگر بد باشد. از این رو با ذهنی باز جستجو کنید و تصمیم خودتان را اتخاذ نمایید.

بهترین مرکز مشاوره کودک در تهران

مرکز مشاوره کودک سها ، به عنوان یکی از برترین کلینیک ها و مراکز مشاوره کودک در تهران می باشد که با دارا بودن درمانگران و مشاوران مجرب ، برترین خدمات مشاوره کودک آنلاین ، تلفنی و حضوری را انجام می دهد. انتخاب یک مرکز مشاوره کودک در تهران همیشه یکی از دغدغه های همشهریان عزیز بوده ، از همین رو ما در مجموعه سها کلینیک بستری را برای شما عزیزان فراهم کردیم تا بتوانید از بین درمانگران مختلف ، نفر مورد انتخابی خود را انتخاب و جلسه حضوری خود را با ایشون هماهنگ کرده و از مشاوره های کودک و نوجوان خوب سها کلینیک استفاده کنید.

منابع

  1. Van Velsor, P. (2018). Revisiting Basic Counseling Skills with Children. Journal of Counseling & Development82(3), 313–318.
  2. Ener, L., & Ray, D. C. (2018). Exploring Characteristics of Children Presenting to Counseling for Grief and Loss. Journal of Child & Family Studies27(3), 860–871. https://doi.org/10.1007/s10826-017-0939-6
  3. Talking to Doctors about Mental Health Concerns: A Guide for Parents. (2014). Brown University Child & Adolescent Behavior Letter30, 1–2.
  4. Lykke, K., Christensen, P., & Reventlow, S. (2013). GPs’ strategies in exploring the preschool child’s wellbeing in the pediatric consultation. BMC Family Practice14(1), 177–183. https://doi.org/10.1186/1471-2296-14-177
  5. Gonzalez, J. E., Wheeler, N. J., & Daire, A. P. (2017). Exploratory Analyses of Cognitive Schemas for Child and Adolescent Sexual Abuse Survivors: Implications for the Research to Practice Gap. Journal of Mental Health Counseling39(1), 25–38. https://doi.org/10.17744/mehc.39.1.03
  6. Havens, J. F., Gudiño, O. G., Biggs, E. A., Diamond, U. N., Weis, J. R., & Cloitre, M. (2012). Identification of trauma exposure and PTSD in adolescent psychiatric inpatients: An exploratory study. Journal of Traumatic Stress25(2), 171–178. https://doi.org/10.1002/jts.21683
  7. Haliburn, J. (2017). Commentary: The Conversational Model and Child and Family Counselling: Treating Chronic Complex Trauma in a Systemic Framework. Australian & New Zealand Journal of Family Therapy38(2), 221–223. https://doi.org/10.1002/anzf.1215

دانلود فایل اصلی نسخه PDF مشاوره کودک

منبع: therapytribe