چطور فشار زیادِ والدگری بر سلامت روان کودک اثر می گذارد؟

ممکن است نیات خوبی پشت فشار والدگری باشد، اما این موضوع می تواند عزت نفس کودک را با مشکل روبرو کند و سلامت روان کودک را با خطر مواجه کند.

فهرست محتوا

بیشتر والدین مایل اند فرزندانی شاد و موفق داشته باشند. اما ممکن است تعاریف مان از شادی و موفقیت برای فرزندانمان درست نباشد.

احتمالاً به خاطر سپردن این موضوع که فرزند شما انسانی مجزا است، نه ضمیمه یا بازتابی از شما، سخت باشد. برخی از تجربیات فرزندپروری ممکن است شما را وادارد که فرزندان خود را برای انتخاب های مختلف تحت فشار قرار دهید، مانند زمانی که:

  • فرزند تان با چیزی که به نظر شما راحت است، کشمکش دارد
  • فرزند تان تصمیمات متفاوتی از تصمیمات شما می گیرد
  • فرزند تان دوستانی انتخاب می کند که به نظر شما تأثیرات بدی دارند

ممکن است احساس کنید که انتخاب‌های شما می‌تواند زندگی آنها را آسان‌تر و موفق‌تر کند یا تحسین سایر والدین اطرافتان را برای شما به ارمغان آورد.

انگیزه شما هرچه که باشد، فشاری که بر فرزندتان وارد می‌کنید می‌تواند او را ویران کند و به رابطه بین تان نیز آسیب برساند.

اعمال اقتدار والدین بدون مستبد بودن اغلب بهترین راه برای رهایی از فشار در روابط شماست.

سلامت روان کودکتعریف فشار والدگری و سلامت روان کودک

فشار والدگری، استرسی هیجانی است که والدین به فرزندان خود تحمیل می کنند و اغلب به موارد زیر مربوط می شود:

  • عملکرد تحصیلی
  • ورزش یا سایر فعالیت های فوق برنامه
  • استانداردهای فرهنگی یا اجتماعی
  • ظاهر و قیافه
  • دوستی ها
  • روابط عاشقانه

یک مطالعه در سال 2020 نشان داد که فشار اعمال شده توسط اعضای خانواده می تواند تأثیرگذارترین شکل استرس بر سلامت روان نوجوانان باشد.

بیشتر بخوانید: هر آنچه در رابطه با مشاوره نوجوانان باید بدانید!

انواع فشار والدگری و سلامت روان کودک

دو نوع اصلی از فشار والدگری وجود دارد: فشار مستقیم و فشار غیر مستقیم بر سلامت روان کودک

فشار مستقیم اغلب شامل فریاد، زور یا گله کردن است. فشار غیرمستقیم ممکن است شامل ایجاد احساس گناه در کودک یا یادآوری توقعات سفت و سخت به او باشد.

بیشتر بخوانید: روانشناسی کودک

اثرات فشار والدگری بر سلامت روان کودک

اعمال فشار بیش از حد یا نامناسب از سوی والدین عواقب سلامت روانی بسیاری را برای سلامت روان کودک و کودکان به همراه دارد.

داده‌های یک مطالعه در سال 2015 نشان می‌دهد کودکانی که با والدینی بزرگ می‌شوند که داد می‌زدند، فریاد می کشیدند یا بچه ها را به صورت کلامی تحقیر می‌کردند، احتمالاً در بزرگسالی با چالش‌هایی مواجه شوند، از جمله:

  • افسردگی
  • دشواری در مدیریت خشم
  • پرخاشگری جسمی
  • بزهکاری
  • مشکل در حفظ روابط

سلامت روان کودکافسردگی و خودگویی منفی

انتقاد کلامی توسط والدین نیز ممکن است با بروز افسردگی در کودکان و خطر سلامت روان کودک مرتبط باشد.

وقتی والدین برای تعامل با کودکان از توهین یا زبان انتقادی استفاده می کنند، ممکن است بچه ها این انتقادات را درونی کنند و درگیر خودگویی منفی شوند. این بچه ها ممکن است با خود بگویند: «من احمقم»، «من چاقم» یا «من هرگز هیچ کاری رو درست انجام نمی دم.»

کودکانی که در چنین شرایطی بزرگ می شوند، اغلب توجه و محبت را از خود دور می کنند. و هنگامی که این اتفاق می افتد، شما هم ممکن است بی آن که متوجه باشید، محبت و توجه کمتری به آنان نشان دهید.

اختلالات خوردن و بدن­انگاره

طبق پژوهشی در سال 2022، کودکان (چه دختر و چه پسر) و به ویژه نوجوانانی که توسط اعضای خانواده در مورد وزن خود مورد سرزنش و تمسخر یا تحت فشار قرار می گیرند، احتمالاً در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات خوردن و سلامت روان کودک باشند.

طبق یک مطالعه سال 2021 بر روی کودکان سیاهپوست غیر اسپانیایی تبار در ایالات متحده، کودکانی که غذا یا وزن آنها توسط والدین کنترل می شود، ممکن است شاخص توده بدنی (BMI) بالاتری داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اختلالات شخصیت

عملکرد تحصیلی ضعیف

یک مطالعه در سال 2022 نشان داد والدینی که مداوماً منفی گرا هستند – به ویژه زمانی که به کودکان خود احساس گناه می دهند – باعث می شوند آنها در مدرسه عملکرد ضعیفی داشته باشند.

مطالعه دیگری در سال 2022 نشان داد کودکانی که والدین خود را مستبد می دانستند، در مدرسه سخت تلاش می کردند و زمانی که در یک آزمون یا درس شکست می خوردند، تاب آوری کمتری نشان می دادند.

چه چیزی باعث می شود تا والدین به فرزندان خود فشار وارد کنند؟

ممکن است والدین به دلایل زیادی احساس کنند که باید به فرزندان شان فشار بیاورند، بدون در نظر گرفتن سلامت روان کودک خود.

86 درصد از والدین شرکت کننده در یک مطالعه (2021)، گفتند که به فرزندان خود فشار می آورند زیرا خود با والدینی بی اعتنا یا سهل انگار بزرگ شده اند و می خواهند به فرزندان شان توجه بیشتری داشته باشند.

احساس گناه – که اغلب از تحولات بزرگ در زندگی مانند نقل مکان یا طلاق ناشی می شود – دلیل دیگری بود که شرکت کنندگان به آن اشاره کردند. آنها گفتند که می‌ترسیدند در طول آن تغییرات از بچه ها غفلت کنند و بنابراین آن را با اِعمال فشار والدگری جبران کردند.

سلامت روان کودکچگونه کودکان را بدون تحت فشار قرار دادن تشویق کنیم؟

اِعمال فشار از سوی والدین اغلب با نیتی خوب شروع می شود. مطمئناً، شما می خواهید فرزندتان موفق باشد، دوستانی داشته باشد و در مدرسه خوب عمل کند. اما گاهی، شاید متوجه نباشید که بیش از حد به آنها فشار می آورید و سلامت روان کودک را به خطر می‌اندازید.

در ادامه نکاتی وجود دارد که بهتر است برای تشویق فرزندتان بدون وارد کردن فشار ناسالم به او، در نظر بگیرید.

  • بیشتر تحسین کنید تا انتقاد

انتقادی که توجه فرزندتان را به اشتباهات یا رفتارهایی که شما را آزار می‌دهد، جلب می‌کند، می‌تواند باعث بالا رفتن موضع دفاعی فرزندتان شود و به رفتار ناپسند او و خطر سلامت روان کودک تداوم بخشد.

در عوض، سعی کنید فرزندتان را به خاطر کارهایی که به درستی انجام می دهد تحسین کنید. مطالعه ای در سال 2017 پیشنهاد می‌کند تا چهار برابر بیشتر از انتقاد، از تحسین کنید.

والدگری همراه با تحسین می تواند اعتماد به نفس فرزند تان را تقویت کند، عملکرد تحصیلی او را بهبود بخشد و این باور را در او تقویت کند که از پس انجام یک کار و موفقیت در آن برمی آید.

بیشتر بخوانید: افزایش اعتماد به نفس در کودکان و نوجوانان

  • روی سلامتی تمرکز کنید نه قیافه

از طعنه زدن یا انتقاد از فرزندتان در مورد وزن یا ظاهرش بپرهیزید. این نوع رفتارها به شدت با ایجاد اختلالات خوردن در نوجوانی یا جوانی آنان مرتبط است.

نظارت بر مصرف خوراکی یا محدود کردن غذا می تواند نتیجه معکوس داشته باشد و باعث شود کودک تان مخفیانه عادت های غذایی ناسالم را در پیش بگیرد.

در عوض، بحث وزن یا بدن­انگاره (تصویر شخص از بدن خود) را به نفع تشویق عادات سالم، مانند خوردن غذاهای مغذی به حد کافی و ورزش عوض کنید.

  • کارهای فرزندتان را به جای او انجام ندهید

ممکن است وسوسه شوید که به دلیل احساس وظیفه یا کنترل در زندگی فرزندتان، در تکالیف او مداخله کنید، مثلاً کارهایی از این دست انجام دهید:

  • از معلمان فرزندتان امتیاز اضافی بخواهید
  • همکلاسی فرزندتان را که احساسات او را جریحه دار کرده، سرزنش کنید
  • دسترسی او را به غذا محدود کنید یا خوراکی ها را از وی مخفی کنید

اما پژوهشی در سال 2022 نشان می دهد که اگر به فرزندتان کمک کنید تا احساس توانمندی کند، انگیزه بیشتری برای حل مشکلات خود در آینده خواهد داشت.

با فرزندتان در مورد راه حل هایی که می تواند برای حل مشکلاتش در نظر بگیرد، صحبت کنید، بدون اینکه خودتان برای حل آنها تلاش کنید.

  • سلامت روان کودکقوانین را منعطفانه تعیین کنید، نه به شکل اتمام حجت

فرزندپروری مقتدرانه – در مقابل فرزندپروری مستبدانه – با عزت نفس بالا در کودکان همراه است. هنگامی که والدین بچه ها را بیش از حد کنترل می کنند، آنها احتمالاً ایمان به خود و توانایی خود در انجام کارها یا گوش دادن به احساسات خود را از دست می دهند.

به جای اینکه به فرزندتان بگویید این راه شماست، سعی کنید قوانین خانه را با نظرات او تنظیم کنید و به طور مداوم آنها را اجرا کنید.

  • احساسات فرزندتان را معتبر بشمارید

به راحتی می توان فرض کرد که فرزندتان امتداد کوچکی از شماست و همان حسی را که شما در مورد چیزهای مشابه دارید، دارد. اما وقتی به جای کنترل کردن احساسات او – حتی زمانی که شبیه احساسات شما نیست – به آنها احترام می گذارید، تصدیق می کنید که او انسانی منحصر به فرد است.

اعتبار بخشیدن به احساسات فرزندتان و حفظ ارتباطی گشوده و صادقانه در مورد آنها می تواند به او کمک کند تا یاد بگیرد که در زندگی به احساسات خود اعتماد کند.

بیایید خلاصه کنیم هر آنچه پیرامون سلامت روان کودک است

فشار والدگری، به جای تشویق، می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت روان و عزت نفس کودک داشته باشد.

کودکانی که با فشاری بیش از حد سوی والدین بزرگ می شوند ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:

  • افسردگی
  • خودگویی منفی
  • اختلالات در اشتها
  • مشکلات در مدرسه
  • مسائل مربوط به مدیریت خشم و پرخاشگری
  • مشکل در حفظ روابط

اِعمال فشار بیش از حد از سوی والدین اغلب با درک آنها از موفقیت در زمینه های مختلف زندگی مرتبط است، مانند:

  • تحصیلات
  • ورزش
  • زندگی اجتماعی و دوستان
  • ظاهر و قیافه
  • فعالیت های مذهبی یا فرهنگی

سلامت روان کودکفشار والدین همیشه منشأ بدی ندارد. والدین اغلب صلاح بچه ها را می خواهند، اما نمی‌دانند چگونه بدون اعمال فشار، توجه خود را به فرزندان­شان نشان دهند، به ویژه زمانی که بچه ها در سال‌های نوجوانی هستند. در واقع، شما ممکن است حتی ندانید که به فرزندتان فشار می آورید.

با این حال، اگر متوجه شدید که فرزندتان را تحت فشار قرار می‌دهید، راه‌هایی وجود دارد که از طریق آن می‌توانید به سمت تشویق سالم گام بردارید.

مهم است به یاد داشته باشید که فرزندان شما انسان هایی مجزا و منحصر به فرد اند. آنها ممکن است تصمیماتی متفاوت از شما داشته باشند یا به موقعیت ها به گونه ای دیگر واکنش دهند.

سعی کنید به خواسته های فرزندتان گوش دهید. احساسات آنها را تأیید کنید، اما احساس خود را نیز در میان بگذارید. سپس، می توانید با همراهی هم روی راه حلی بحث کنید که شامل بی اعتبار کردن احساسات فرزندتان نباشد.

اگر همچنان احساس می‌کنید ممکن است به کمک نیاز داشته باشید، می توانید با یک درمانگر و مشاوره کودک برای سلامت روان کودک ملاقات کنید.

منبع

https://psychcentral.com/lib/parental-pressure-and-kids-mental-health#recap

نوشته شده توسط للا مور – بررسی تخصصی توسط دکتر آکیلا رینولدز – 2022

 

کلینیک روانشناسی

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 5]