زمانی که یاد خاطرات شاد ما را غمگین می کند
خاطرات مثبت می تواند باعث ایجاد احساسات منفی در افراد مبتلا به افسردگی شود.
نکات کلیدی
- افرادی که سابقه افسردگی دارند در مقایسه با افراد بدون افسردگی هنگام فکر کردن به خاطرات مثبت کمتر احساس خرسندی می کنند.
- تفکرات منفی و دشواری در یکی دانستن خودشان با گذشتهشان ممکن است سهمی در تجربیات منفیای که در پاسخ به خاطرات مثبت ایجاد میشود داشته باشند.
- ذهن آگاهی (Mindfulness) میتواند هنگام اندیشیدن به رویدادهای مثبت گذشته از تفکرات منفی و احساس غم و اندوه جلوگیری کند.
این موضوع که فکر کردن به خاطرات خوب شاید ما را غمگین کند، ممکن است کمی غیرمنطقی به نظر برسد. با این حال، این دقیقاً همان چیزی است که افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم میکنند ممکن است تجربه کنند.
برخلاف افرادی که هرگز افسردگی را تجربه نکردهاند و معمولاً هنگام فکر کردن به رویدادهای مثبت گذشته، بهبودی در خلقوخوی خود را حس میکنند، در عوض افراد مبتلا به افسردگی ممکن است هنگام فکر کردن به چنین رویدادهایی، بدتر شدن خلقوخوی خود را تجربه کنند. حتی افرادی که درگذشته علائم افسردگی را تجربه کردهاند، اما دیگر از افسردگی حاد رنج نمیبرند، ممکن است هنگام فکر کردن به رویدادهای مثبت گذشته خود، بهبودی در خلقوخوی خود تجربه نکنند. این بدان معناست که افرادی که از افسردگی رنج میبرند در تقویت خلقوخویشان و تائید مثبت خود در زندگی روزمره غافل شوند.
اما چرا افرادی که سابقه افسردگی دارند همانند افراد بدون افسردگی از خاطرات مثبت در بهبود حالشان بهره نمیبرند؟ محققان به آهستگی در حال رسیدن به پاسخ این سؤال هستند. در مطالعه جدیدی، من و همکارانم به چهار عاملی پرداختیم که افراد مبتلا به افسردگی در واکنش به رویدادهای مثبت گذشته گزارش میکنند.
-
طریقهای که خاطرات مثبت به ذهن خطور میکند مهم است.
در مطالعه ما، از افراد با سابقه افسردگی مکرر و افراد بدون سابقه افسردگی خواسته شد تا گزارشی تهیه کنند هم از خاطرات مثبتی که بهطور خودبهخود در زندگی روزمره در ذهن آنها ظاهر میشود و هم از خاطرات مثبتی که بهطور عمدی به آن فکر میکنند. ما دریافتیم که افرادی که در گذشته افسردگی را تجربه کرده بودند، در مقایسه با افرادی که سابقه افسردگی نداشتند، هنگام فکر کردن به خاطرات مثبت خود به خودی و عمدی ، احساس شادی کمتری داشتند. علاوه بر این، هنگامی که خاطرات مثبت بهطور خودبهخود به ذهن خطور میکرد، افراد مبتلا به افسردگی در مقایسه با افراد بدون افسردگی، احساس غم و اندوه شدیدتری را گزارش کردند.
این یافتهها حاکی از آن است که افرادی که درگذشته از افسردگی رنج میبردند، در مقایسه با افرادی که در گذشته افسردگی را تجربه نکردهاند، از تفکر در مورد رویدادهای مثبت گذشته بهرههای عاطفی کمتری را تجربه میکنند. همچنین ممکن است برای آنها چالشبرانگیزتر باشد پردازش عاطفی خاطرات مثبت زمانی که بهطور ناگهانی و غیرمنتظره در زندگی روزمره به ذهنشان خطور میکند نسبت به پردازش خاطرات مثبتی که عمداً تصمیم میگیرند به آن فکر کنند.
یکی دیگر از عوامل مرتبط با تجارب منفی عاطفی افراد مبتلا به افسردگی، میزان تواناییشان در یکی دانستن خودشان با خود به یاد مانده یا شخصی که بودند زمانی که رویداد مثبت را به یاد میآورند.افرادی که در گذشته افسردگی را تجربه کرده بودند، در مقایسه با افرادی که تجربه افسردگی نداشتند، احساس تضاد بیشتری کردند بین مفهوم فعلی آنها از خود و خود به یاد ماندهشان.این به نوبه خود با کاهش تجربه شادی در پاسخ به خاطرات مثبت خود به خودی و احساسات شدیدتر غم در واکنش به خاطرات مثبت خود به خودی و عمدی همراه بود.
این یافتهها حاکی از آن است که وقتی افرادی که از افسردگی رنج میبرند به رویدادهای مثبت گذشته فکر میکنند، در شناسایی کامل خود گذشتهشان تقلا کنند و برایشان دشوار باشد با شخصی که از خاطرات مثبتشان منعکس میشود ارتباط برقرار کنند.این تجربه عدم تطابق بین حس گذشته و حال میتواند مزایای عاطفی تفکر در مورد رویدادهای مثبت گذشته را به خطر بیندازد و در احساس غم و اندوهی که افراد افسرده هنگام فکر کردن به خاطرات مثبت گذشته تجربه میکنند، نقش داشته باشد.
-
تفکرات منفی، خوب را به بد تبدیل میکند.
سومین عامل مرتبط با تجارب منفی عاطفی افراد مبتلا به افسردگی، میزان درگیر بودن آنها در تفکر یا ارزیابی منفی هنگام تفکر در مورد رویدادهای مثبت گذشته بود. افرادی که در گذشته خود از افسردگی رنج میبردند، گزارش کردند که در مقایسه با افراد بدون افسردگی، هنگام فکر کردن به رویدادهای مثبت گذشته، بیشتر درگیر تفکر یا ارزیابی منفی بودند. این به نوبه خود با احساس غم و اندوه بیشتر در پاسخ به خاطرات مثبتی که بهطور خودبهخود به ذهن خطور میکرد همراه بود.
یکی از راههای تفسیر این یافتهها این است که وقتی افراد مبتلا به افسردگی ناخواسته به رویدادهای مثبت گذشته خود فکر میکنند، ممکن است شروع به اندیشیدن یا ارزیابی این خاطرات به روشهای منفی کنند که بهجای احساس شادی به احساس غم و اندوه کمک میکند.
بیشتر بخوانید: چگونه به فرد مبتلا به افسردگی کمک کنیم؟
-
ذهن آگاهی قادر است از تفکر و تأمل منفی جلوگیری کند.
عامل نهایی مرتبط با احساسی که هم افراد با سابقه و هم بدون سابقه افسردگی در هنگام فکر کردن به رویدادهای مثبت گذشته داشتند، میزان توانایی آنها در توجه بود و میزان حضور ذهنشان. یعنی تجارب عاطفی هر دو گروه با توانایی آنها در آگاهی از تجربیات درونی لحظه به لحظه خود به روشی ناداورانه و غیر واکنشی همراه بود. کسانی که سطوح بالاتری از تمرکز حواس را گزارش کردند ، کمتر درگیر ارزیابیهای خود انعکاسی و تفکر منفی بودند که به نوبه خود با احساس اندوه کمتری در هنگام فکر کردن به خاطرات مثبت همراه بود.
یکی از راههای تفسیر این یافته این است که وقتی افراد میتوانند بیشتر مراقب خاطرات و افکار خود باشند، ممکن است کمتر مستعد ارزیابی خودکار و منفی این خاطرات و افکار شوند. به این ترتیب، ذهن آگاهی قادر است در برابر برخی از فرآیندهای عاطفی منفی در افرادی که در گذشته افسردگی را تجربه کردهاند، از آن فرد محافظت کند.
این یافتهها ما را یک قدم به یافتن پاسخی نزدیکتر میکند که چرا افراد مبتلا به افسردگی ممکن است همان مزیت خلقی فکر کردن درباره رویدادهای مثبت گذشته را مانند افراد بدون افسردگی تجربه نکنند. با تمرکز فزاینده کنونی بر درک چگونگی تجربه افراد مبتلا به افسردگی و پاسخ به رویدادهای مثبت گذشته، مطالعات آینده به روشن کردن این سؤال مهم ادامه خواهد داد و به ما کمک میکند تا بفهمیم چگونه ذهن آگاهی و سایر رویکردهای درمانی ممکن است فرآیندهای عاطفی منفی را کاهش دهند یا در از آنها جلوگیری کنند. و همینطور برای واکنشهای عاطفی منفی به خاطرات مثبت و همچنین تقویت فرآیندهای تطبیقی که میتواند به تقویت خلقوخو و ارتقای دید مثبت نسبت به جهان و خود کمک کند.
با ما ( کلینیک روانشناسی سها ) در ارتباط باشید
منبع
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/days-gone/202208/when-happy-memories-make-us-sad