8 دلیل رایج در طلاق
اگر به چالش های رابطۀ زناشویی خود فکر می کنید یا فقط دربارۀ این موضوع کنجکاو هستید، در این مبحث نگاهی به پژوهش ها داریم تا دریابیم آنها دربارۀ رایج ترین علل طلاق چه می گویند.
در این مقاله خواهید خواند:
2. ناسازگاری و فاصله گرفتن تدریجی
8. تعارض بر سر مسئولیت های خانوادگی
دانشمندان اجتماعی و سایر محققان مدت هاست که مسئلۀ عوامل دخیل در طلاق را بررسی می کنند. برخی عواملی را مطالعه کرده اند که به سادگی قابل آزمون بود، مانند سن افراد در زمان ازدواج و یا بهرهمندی از مشاوره ازدواج. اما سایر محققان مستقیماً به سراغ منابع اصلی رفتند: آنها با افرادی که از همسر خود جداشده بودند مصاحبه کردند و ازشان پرسیدند که چرا ازدواج آنها به جدایی ختم شد!
ما نتایج چندین مورد از بهترین مطالعات را با هم مقایسه کردیم (جزئیات آن را در زیر مشاهده می کنید)، فهرستی از هشت دلیل اصلی طلاق را گردهم آوردیم و آنها را بر اساس تعداد دفعاتی که شرکت کنندگان در مطالعه اذعان داشتند که این مسائل دلیل مهمی برای پایان ازدواجشان بود، رتبه بندی نمودیم.
قبل از اینکه به فهرست برسیم، مهم است که به مواردی بدیهی اشاره کنیم: معمولاً بیش از یک دلیل برای طلاق گرفتن یک زوج وجود دارد (به همین دلیل است که درصد پاسخ ها به بیش از 100٪ می رسد و این دلایل اغلب در هم تنیده می شوند. به عنوان مثال، زمانی که افراد با مشکلات دیگری در ازدواج خود مواجه می شوند، بیشتر احتمال دارد که روابط خارج از ازدواج داشته باشند و مشکلات ارتباطی مسائلی مانند اختلافات مالی را تشدید می کند. یکی دیگر از عوامل پیچیده ای که شما را شگفت زده نخواهد کرد این است که زوج ها اغلب در مورد علت جدایی خود اختلاف نظر دارند.
با این حال، آگاهی از آنچه دیگران در مورد علت پایان ازدواجشان می گویند و بهره مندی از تجارب دیگران می تواند مفید باشد. و اگر مایل اید تا از نتیجۀ مشابه آنها (طلاق) دوری کنید، میتوانید نسبت به اینکه چه زمانی علائم این مشکلات در ازدواج شما ظاهر میشوند، گوش به زنگ باشید.
1. نبود تعهد
در چندین مطالعه که از افراد خواسته شد از بین فهرستی از دلایل با اهمیت برای طلاق خود مواردی را انتخاب کنند، نبود تعهد در صدر لیست قرار گرفت. (حدود 85 درصد از شرکت کنندگان در یک مطالعه این پاسخ را دادند). جالب توجه است که مطالعۀ دیگری نشان داد که عدم تعهد دلیلی است که زوج ها به احتمال زیاد بر سر آن توافق می کنند؛ اگرچه معمولاً یکی از همسران دیگری را به دلیل تلاش نکردن بیشتر برای مراقبت از رابطه سرزنش می کند.
اثبات یا رد فقدان تعهد ممکن است مبهم یا دشوار به نظر برسد، به خصوص برای شخصی که به خاطر مشکل سرزنش شده است. علائم آشکار این مسئله اغلب به دلایل دیگر طلاق، مانند روابط فرازناشویی، عدم تمایل به صحبت در مورد رابطه، و تلاش¬نکردن در جهت اهداف مالی مشترک مرتبط است. احتمالاً به همین دلیل است که بسیاری از افراد به نبود تعهد به عنوان یکی از دلایل مهم طلاق اشاره می کنند؛ زیرا آن را به عنوان مسئله ای زیربنای طیف وسیعی از مشکلات آشکارتر می دانند.
2. ناسازگاری و فاصله گرفتن تدریجی
همۀ آن قانونگذارانی که «اختلافات سازشناپذیر» را بهعنوان پایهای برای طلاق توافقی قبول کردند، کشف مهمی انجام دادند. وقتی از افراد پرسیده می شود که چرا ازدواج شان به پایان رسیده است، بخش قابل توجهی از آنان با جملاتی این چنینی پاسخ می دهند: «ما از هم دور شده بودیم»، «رابطه مان کمرنگ شده بود» یا «فقط با هم نمی ساختیم». این مفهوم از ناسازگاری می تواند دلایل دیگری را نیز برای طلاق شامل شود که در مطالعات مختلف مطرح شده اند، مانند:
– نبود ارزش های مشترک
– ازدواج در سنین پایین (که احتمال فاصله یافتن زوجین را از هم بیشتر می کند)
– مشکلات جنسی
– تفاوت های مذهبی
البته بسیاری از زوج ها با تفاوت هایشان زندگی می کنند و حتی از آنها لذت می برند. اما اکثر ازدواجهای موفق بر پایه ای از علایق، اولویتها و ارزشهای مشترک (یا حداقل دارای همپوشانی) استوار هستند. نشانههای آشکار ناسازگاری اغلب با دیگر دلایل رایج طلاق همراه است؛ بهویژه مشکلات ارتباطی که در عنوان بعدی لیست قرار دارد.
3. مشکلات ارتباطی و طلاق
حدود 50 درصد از شرکت کنندگان در مطالعات مختلف دلایلی را برای طلاق ذکر کردند که مربوط به ارتباط ضعیف یا ناکارآمد بود، مانند مشاجرۀ بیش از حد و ناتوانی در صحبت کردن با یکدیگر. در اینجا نیز مشکلات ارتباطی می تواند باعث بروز دلایل دیگری برای طلاق باشد، مثلاً درگیری بر سر پول و مسئولیت های خانوادگی.
شناسایی اینکه سر چه موضوعاتی مدام با همسرتان دعوا می کنید، کار سختی نیست. اما حتی اگر دعواها آنقدر هم مکرر یا ناخوشایند نباشد، مراقب مشاجره های پیاپی در مورد یک موضوع یا اختلاف نظرهایی که هرگز واقعاً حل نمی شوند، باشید. این می تواند نشانه ای باشد از اینکه شما به کمک نیاز دارید تا بیاموزید چگونه با یکدیگر ارتباط موثرتری برقرار کنید. در این موارد می توانید از زوج درمانی کمک بگیرید.
4. روابط فرازناشویی در طلاق
اگرچه خیانت (یا رابطۀ نامشروع) در تمام مطالعاتی که بررسی کردیم مشاهده شد، اما در تحقیقات مختلف این مورد بین 20 تا 60 درصد در دلایل اصلی طلاق از سوی افرادِ جداشده ذکر شد.
این دامنۀ وسیع (از 20 تا 60 %) می تواند بازتابی از این واقعیت باشد که دست کم برخی از افراد مطلقه یک رابطه عاشقانۀ نامشروع را تنها به عنوان لبریزشدن کاسۀ صبرشان پس از یک رشته مشکلات زناشویی دیگر در نظر می گیرند. این مشکلاتی دیگر ممکن است باعث شود تا فرد در جایی خارج از ازدواج خود به دنبال صمیمیت، هیجان، یا حواس پرتی (از مشکلات) بگردد؛ یا حتی می تواند به عنوان راهی ناخودآگاه برای تحریک همسر دیگر برای پایان دادن به ازدواج در نظر گرفته شود.
5. ناسازگاری یا اختلافات مالی و طلاق
در مطالعات مختلف، حدود 40٪ از مردم گفتند که مشکلات مالی – به ویژه، شکایت از نحوۀ مدیریت درآمد توسط همسر سابق شان – دلیل اصلی طلاق آنها بود. دعوا بر سر پول اغلب به عنوان «ناسازگاری مالی» شناخته می شود، زیرا معمولاً به تفاوت در اولویت ها و ارزش ها در مورد تصمیمات مالی اشاره دارد.
علائمی که نشان می دهد شما و همسرتان از نظر مالی ناسازگار هستید عبارت اند از:
– یکی از شما در مورد خریدها یا سایر تصمیمات مالی (مانند سرمایه گذاری یا برداشت پول از پس انداز) مخفی کاری می کند یا حتی دروغ های آشکاری می گوید.
– یکی از شما قبل از خریدهای بزرگ یا انجام اقدامات دیگری که بر امور مالی مشترک شما تأثیر می گذارد، با دیگری مشورت نمی کند.
– شما نمی توانید به طور منظم (و بدون تنش) در مورد امور مالی خود صحبت کنید.
– شما دو نفر نمی توانید یا نمی خواهید اهداف مالی مشترکی را تعیین کنید (مانند بودجه و پس انداز برای خرید خانه، بچه دار شدن، یا فراهم کردن مقداری اندوخته برای بازنشستگی)
– اهداف مالی را با هم تعیین می کنید، اما یکی از شما مدام آنها را زیر پا می گذارد.
جای تعجب نیست که تحقیقات نشان داده است زوج هایی با درآمد پایین تر به احتمال زیاد ناسازگاری مالی را دلیل اصلی طلاق می دانند. وقتی موجودی کمتری وجود دارد – و استرس در مورد توانایی پرداخت قبوض بالا است – احتمالاً دعوا بر سر مسائل مالی بیشتر می شود. و البته بدون توجه به سطح درآمد زوجین، دعواهای مالی و پولی در طول روند طلاق نیز ادامه دارد.
6. سوء مصرف مواد و طلاق
در مطالعات مختلف، بین 10 تا 35 درصد از افراد گفته اند که به دلیل مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر توسط همسرشان طلاق گرفته اند.
نشانه های زیادی وجود دارد که نشان می دهد همسر شما ممکن است به اختلال مصرف مواد مبتلا باشد، از جمله:
– تغییرات در خواب، اشتها، و بهداشت
– رفتار مخفی کارانه
– نوسانات خلقی ناگهانی
– پارانویا یا سایر تغییرات شخصیتی
– بی توجهی به مسئولیت های کاری یا خانوادگی
– کناره گیری از دوستان یا فعالیت های قدیمی
– نیاز غیر قابل توضیح به پول اضافی و
– مشکلات توجه یا حافظه
7. خشونت خانگی
بین 15 تا 25 درصد از شرکت کنندگان در مطالعات مختلف و مشاوره خانواده خشونت خانگی را یکی از دلایل مهم طلاق ذکر کردند. و در مطالعهای که بر زوجهای مطلقۀ مسنتر متمرکز بود، بیش از یک سوم شرکتکنندگان از آزار کلامی، عاطفی یا جسمی به عنوان یکی از سه دلیل اصلی جدایی خود یاد کردند.
زنان و مردان در مورد خشونت خانگی به عنوان دلیل طلاق دیدگاه های متفاوتی دارند. در یک مطالعۀ ملی، 42 درصد از زنان – و فقط 9 درصد از مردان – خشونت خانگی را دلیل مهم پایان ازدواج خود دانستند. این می تواند بازتابی از این واقعیت باشد که زنان بسیار بیشتر از مردان در معرض سوء استفاده از جانب شریک صمیمی خود هستند و قربانیان سوء استفاده بیشتر از خود سوء استفاده کنندگان این رفتار را دلیل طلاق می دانند.
8. تعارض بر سر مسئولیت های خانوادگی
در برخی از مطالعات که در مورد دلایل مهم طلاق بررسی انجام می دادند، حدود 20٪ از شرکت کنندگان به اختلافات خود با همسران سابق در رابطه با موارد زیر اشاره کردند:
– نحوۀ تربیت فرزندان
– مسئولیت های مراقبت از کودک و/یا
– سایر وظایف خانوادگی و خانگی.
شایان ذکر است که دست کم یک مطالعه نشان داد که زنان به طور چشمگیری بیش از مردان این اختلافات را به عنوان دلیل مهم طلاق خود ذکر می کنند.
برخی از دلایل جدایی بیشتر از سایر علت ها مهم هستند
همانطور که اشاره کردیم، این فهرست دلایل اصلی طلاق بر اساس بررسی تعدادی از مطالعات تحقیقاتی ما است. این فهرست توضیح می دهد که افراد با نگاهی به تجربۀ طلاق خود در گذشته، چقدر این موارد را به عنوان دلایل مهم شناسایی می کنند، نه اینکه این مسائل در زمان وقوع چقدر شدید هستند؛ به عنوان یک مثال واضح، هر نوع خشونت خانگی معمولاً جدی تر از مشکلات ارتباطی است.
البته هر ازدواجی منحصر به فرد است و اکثر زوج ها در مقطعی از رابطۀ خود با حداقل یکی از مشکلات موجود در این لیست مواجه می شوند. اما در حالی که برخی از مسائل آسیب زاتر از موارد دیگر هستند (مانند سوء رفتار خانگی و اختلالات جدی سوء مصرف مواد)، تا زمانی که هر دو همسر مایل به همکاری برای نجات رابطۀ زناشویی خود باشند، بیشتر این موارد نیازی به طلاق ندارند. احتمالاً به دلیل همین لزوم همکاری زوجین است که نبود تعهد در پژوهش¬های متعدد در صدر فهرست علل طلاق قرار داشت.
منبع:
https://www.divorcenet.com