رابطهی جنسی بخش مهمی از یک ارتباط است؛ بنابراین، وقتی اتفاقی مانند اختلال نعوظ رخ میدهد، ممکن است گیجکننده، ناامید کننده یا حتی شرمآور باشد.
بیشتر بخوانید: اهمیت اندازه آلت تناسلی در بهبود رابطه
تعریف اختلال نعوظ
اختلال نعوظ در رابطه چیست؟ واقعیت این است که اختلال نعوظ یا ED بیماری شایعی است که میتواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه با بالا رفتن سن شیوع آن افزایش مییابد، اما به دلایل مختلف جسمی و روانی میتواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد.
ED یک اختلال جنسی است که بر توانایی فرد برای دستیابی به یا حفظ نعوظ آلت تناسلی در طول فعالیتهای جنسی تاثیر میگذارد. به گفتهی انجمن اورولوژی آمریکا، این بیماری حدود 30 میلیون نفر را مبتلا کرده است.
ED اصطلاحی است که برای توصیف موارد زیر استفاده میشود:
- افرادی که گاهی اوقات نمیتوانند به نعوظ دست یابند
- افرادی که میتوانند به نعوظ دست یابند، اما قادر به حفظ آن برای مقاربت جنسی نیستند
- افرادی که هرگز نمیتوانند نعوظ را تجربه کنند
علل
در حالی که ED با افزایش سن فراگیرتر میشود، سن به خودی خود علت پیدایش آن نیست.
دکتر میشل والدرون یک مشاور روانشناسی در کمبریج ماساچوست است که تجربه کمک به افراد و زوجهایی را دارد که با مسایل مربوط به رابطه جنسی دست به گریبان اند.
او میگوید، ED میتواند ناشی از عارضههای پزشکی باشد که بر رساندن خون به آلت تناسلی و یا سطح تستسترون تاثیر میگذارد.
-
پزشکی
برخی از این عارضه های پزشکی یا بیماری ها که میتوانند باعث بروز ED شوند، عبارتند از:
- دیابت
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- اسکلروز چندگانه
- بیماری عروق خونی
- بیماری پیرونی که یک اختلال بافت همبند آلت تناسلی است
- کلسترول بالا
- آترواسکلروز، که تجمع پلاک در شریان ها است
- بیماری مزمن کلیه یا کبد
- اختلال برانگیختگی تناسلی مداوم (PGAD)
- چاقی و سندروم های متابولیک
- بیماری پارکینسون
- اختلالات هورمونی از جمله عارضه های تیرویید
- درمانهای بیماری پروستات
- عوارض جراحی
- صدمات در ناحیه لگن یا نخاع
- پرتودرمانی در ناحیه لگن
علل جسمی، مسیول 90 درصد از موارد ابتلا به اختلال نعوظ هستند. در حالیکه علل روانشناختی، شیوع کمتری دارند.
-
داروها و مواد موثر
نوشیدن الکل، سیگار کشیدن یا استفاده از سایر مواد تفریحی مانند کوکایین میتواند باعث بروز اختلال نعوظ در رابطه شود. برخی از داروها نیز میتوانند منجر به پیدایش اختلال نعوظ شوند. فردی که داروهای تجویزی مصرف میکند، باید قبل از قطع یا تغییر داروهای خود با پزشک مشورت کند. برخی از داروهایی که ممکن است باعث ED شوند عبارتند از:
- داروهای کنترل فشار خون بالا
- داروهای قلبی مانند دیگوکسین
- ضد اضطراب ها
- داروهای ضد افسردگی، از جمله مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs)، مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) و ضد افسردگیهای سه حلقه ای
- مسکن های مخدر
- برخی از داروهای سرطان، از جمله عوامل شیمی درمانی
- آنتی کولینرژیک ها
- داروهای هورمونی
-
روانشناختی
استرس زیاد، داشتنِ مشکل با تصویر بدن یا چالش با افسردگی یا اضطراب میتواند بر ED تاثیر بگذارد.
اگر رابطه شما با همسرتان مشاجرهآمیز، پر استرس یا آسیبزا باشد، این مسیله نیز میتواند در بروز ED نقش ایفا کند.
والدرون میگوید: « اختلال نعوظ در رابطه میتواند ناشی از فقدان برانگیختگی یا جذابیت طرف مقابل برای فرد باشد، زیرا احساسات در نعوظ دخیل هستند. اگر شما و شریک زندگیتان به تازگی دعوا کرده اید و تعارضی حل نشده دارید، یا اگر شریک تان هنوز خلق بدی دارد، بعید است که نسبت به او کشش جنسی پیدا کنید. خلق و خوی شریک زندگیتان و رفتار او نسبت به شما میتواند در این مسیله نقش داشته باشد.
من اغلب به مراجعانم میگویم که خلق و خوی «عبوس» شریک زندگی شبیه به خارپشت است. آیا شما تحریک میشوید یا دلتان میخواهد با یک خارپشت رابطه جنسی برقرار کنید؟ نگرش شریک زندگی میتواند باعث کاهش برانگیختگی شما شود، که تبعا توانایی دستیابی به نعوظ و حفظ آن را مختل میکند».
این موضوع همچنین میتواند در طول زمان بدتر شود، به خصوص اگر به دلیل از دست دادن مکرر نعوظ با شریک زندگی خود دچار اضطراب عملکرد شوید.
«افکار فرد در مورد عملکرد خود و تفکر یا گفتههای شریک زندگی همگی بر برانگیختگی و در نتیجه عملکرد نعوظ تاثیر میگذارند. مردان اغلب حتی پس از یک بار مشکل نعوظ، دچار اضطراب عملکرد میشوند.
روابطِ دربردارنده بدرفتاری فیزیکی و عاطفی نیز میتواند به بروز ED کمک کند. «از آنجا که استرس یکی از عوامل روانشناختی مرتبط با اختلال نعوظ است، کسی که در یک رابطه مبتنی بر بدرفتاری قرار دارد، قطعا از این مشکل در امان نخواهد بود.»
به طور کلی میتوان در علل روانشناختی، از ترس از صمیمیت، افسردگی، اضطراب عمومی و اضطراب عملکرد نام برد.
آیا خیانت میتواند باعث اختلال نعوظ شود؟
به طور خلاصه بله. به خصوص اگر به دلیل خیانت به شریک زندگی خود احساس گناه یا استرس میکنید. استرس، احساس گناه و دیگر مشکلات عاطفی میتواند مانع از ایجاد یا حفظ نعوظ شما شود.
این مورد در صورتی که شریک زندگی شما از خیانتتان آگاه باشد نیز صادق است. والدرون توضیح میدهد: «برای حفظ نعوظ، به تمرکز نیاز است. بنابراین هر فکر یا رفتاری که حواستان را پرت میکند، توانایی کاهش نعوظ را دارد». او میگوید: «هر دو شریک پس از خیانت با هیجانات زیادی دست و پنجه نرم میکنند که بر توانایی تمرکز آنها تاثیر میگذارد. یکی از زوجین ممکن است به این فکر کند که آیا پارتنرش نسبت به او احساس برانگیختگی جنسی دارد؟ یا نکند او به اندازه کافی خوب نیست. زوج خیانتکار ممکن است نگران این باشد که آیا شریک زندگیاش از رابطه لذت میبرد یا نه و طوری واکنش میدهد که انگار او علاقهای به رابطه ندارد.
این میتواند به یک دور باطل تبدیل شود که در آن واکنشهای عاطفی زوجین باعث کاهش برانگیختگی در دیگری میشود».
آیا یک رابطه میتواند از اختلال نعوظ مزمن جان سالم به در ببرد؟
اختلال نعوظ در رابطه می تواند در طول زمان باعث ایجاد فشار در رابطه شود، به خصوص از آنجایی که برخی تحقیقات نشان داده اند که این اختلال بر شریک زندگی شما نیز تاثیر میگذارد و گاهی باعث میشود او نسبت به شما احساس سردرگمی، اضطراب، ناخوشایندی یا حتی شک داشته باشد.
اختلال نعوظ مزمن میتواند در شما احساس شرم ایجاد کند، که این امر گفتگوی گشوده و صادقانه را در مورد ED دشوار میسازد و در نتیجه به شکلگیری یک دور باطل از بازخوردهای منفی میانجامد.
اما نکته اینجاست ED الزاما رابطه شما را از بین نمیبرد.
کانروی میگوید: «یک رابطه قطعا میتواند از ED مزمن جان سالم به در ببرد. صمیمیت و عشق چیزی بیش از فقط رابطه جنسی هستند.»
آیا دوچرخه سواری میتواند سبب اختلال نعوظ در رابطه شود؟
برخی پژوهش ها این نگرانی را مطرح ساخته اند که مردانی که به طور منظم و برای ساعت های طولانی دوچرخه سواری میکنند، در معرض خطر بالاتری از ابتلا به ED قرار دارند. علاوه بر این، مسایل سلامتی دیگری مانند ناباروری و سرطان پروستات نیز قبلا به عنوان نگرانیهای ناشی از دوچرخهرانی مطرح شده بود.
یک مطالعه در سال 2014 هیچ رابطه ای میان دوچرخه رانی و ED پیدا نکرد. اما این پژوهش دریافت بین ساعت های طولانی دوچرخهرانی و خطر سرطان پروستات رابطه وجود دارد. با این حال، مطالعه ای جدید در سال 2020 پی برد که رابطه ای میان دوچرخهرانی و ED یا سرطان پروستات وجود ندارد.
این ارتباط همچنان بحث برانگیز باقی مانده و نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
بیماری پروستات و اختلال نعوظ در رابطه
سرطان پروستات در مراحل اولیه باعث ED نمیشود، اما انواع پیشرفته سرطان پروستات میتوانند.
جراحی پروستات برای برداشتن تومورها و پرتودرمانی برای درمان سرطان پروستات میتواند باعث اختلال نعوظ در رابطه شود.
برخی از داروهای درمان سرطان پروستات نیز ممکن است منجر به ED شود. برای مثال، هورمون درمانی میتواند میل جنسی فرد را کاهش دهد و با همراهی آن منجر به ED شود. طبق پژوهش ها، داروی فیناستراید ممکن است باعث اختلال عملکرد جنسی در مردان شود.
چطور با اختلال نعوظ مقابله کنم؟
- ارتباط و گفتو، حیاتی است
شما میتوانید با صحبت کردن با شریک زندگی خود، شفاف بودن در مورد احساساتتان و ابراز تمایل به گوش دادن به احساسات آنها به عنوان یک تیم دو نفره عمل کنید.
کانروی میگوید: «یک رابطه طولانیمدت باید بر ذهنیت «ما در برابر مشکل» استوار باشد، نه «من در برابر تو». و فقط با صحبت کردن با یکدیگر است که میتوانید به این ذهنیت دست یابید.»
- اگر شریک شما مبتلا به ED است، سعی کنید دلسوز و همدل باشید
این میتواند به شریک زندگیتان کمک کند که احساس شرم و استرس کمتری داشته باشد و اضطراب عملکرد را در خود کاهش دهد. نشان دادن همدلی بیشتر میتواند از کاهش تنش در رابطه شما نیز حمایت کند.
- اَشکال دیگر صمیمیت
به یاد داشته باشید که رابطه جنسی، همیشه محدود به دخول نیست.
کانروی میگوید: «در آغوش کشیدن، بوسیدن، لمس کردن و دهان راههای شگفتانگیزی برای زنده نگه داشتن اشتیاق هستند. این کارها به شما کمک میکند تا حتی اگر قادر به حفظ نعوظ نیستید، صمیمیت خود را حفظ کنید.
درمان تخصصی اختلال نعوظ در رابطه
خبر خوب اینجاست که درمان های زیادی برای اختلال نعوظ وجود دارد و اکثر مردم با کمک آنها به راه حل های مفیدی میرسند.
-
روان درمانی
ملاقات با یک زوج درمانگر یا درمانگر جنسی را مد نظر قرار دهید. این افراد میتوانند به شما کمک کنند تا روی مسایل رابطه خود کار کنید، بر نگرش منفی نسبت به رابطه جنسی و موانع روانی غلبه یابید و ایدهها یا راه های جدیدی برای برقراری ارتباط و سرگرمی در اتاق خواب پیدا کنید.
-
درمان های دارویی
گروهی از داروها به نام مهارکننده های PDE-5 (فسفودی استراز-5) در این زمینه مفیدند که فقط با نسخه در دسترس هستند. پزشک پیش از تجویز، بیماریهای قلبی را بررسی میکند و در مورد سایر داروهایی که فرد مصرف میکند میپرسد.
بیشتر این قرص ها 30 تا 60 دقیقه قبل از رابطه جنسی مصرف میشوند که شناختهشدهترین آنها قرص آبی رنگ سیلدنافیل (ویاگرا) است.
عوارض جانبی مرتبط با مهارکننده های PDE-5 عبارت است از:
- گُر گرفتگی
- ناهنجاریهای بینایی
- از دست دادن شنوایی
- سو هاضمه
- سردرد
گزینههای دارویی که کمتر مورد استفاده قرار میگیرند شامل پروستاگلاندین E1 است که به صورت موضعی با تزریق آن به آلت تناسلی یا قرار دادن آن در دهانه مجرای ادرار اعمال میشود.
-
دستگاه های وکیوم
دستگاههای وکیوم برای اختلال نعوظ روشی مکانیکی برای ایجاد نعوظ در افرادی است که نمیخواهند از درمانهای دارویی استفاده کنند یا دارو برایشان جوابدهی ندارد.
فرد، آلت تناسلی خود را با استفاده از پمپ وکیومِ بسته شده در اطراف آن که خون را بالا میکشد، سفت میکند. سپس استفاده از نوار همراه از خروج این خون از آلت تناسلی جلوگیری میکند.
عدم خود انگیختگی دستگاه های وکیوم سبب میشود بسیاری از افراد مبتلا به ED درمان های دیگر را ترجیح دهند. با این حال، درمان های دیگر، مانند داروهای خوراکی، نیز میتواند خودانگیختگی را کاهش دهد.
دستگاه های وکیوم همچنین ممکن است مستعد خطاهای مکانیکی مانند مهر و موم ضعیف باشند که بر کارایی آنها تاثیر میگذارد.
-
درمان های جراحی
چندین گزینه درمانی جراحی از جمله ایمپلنت آلت تناسلی برای بیماران وجود دارد. در این روش، پزشک یک وسیله منعطف یا تورمپذیر را درون آلت تناسلی قرار میدهد. در صورت عدم پاسخدهی داروها، این جراحی ممکن است در حفظ نعوظ به بیمار کمک کند.
در موارد بسیار نادر، بیمار ممکن است تحت عمل جراحی عروقی برای درمان اختلال نعوظ در رابطه قرار گیرد.
به طور معمول، پزشک تنها پس از به بن بست رسیدن تمام راه های درمانی دیگر، جراحی را توصیه میکند.
آیا مکمل های غذایی و درمان های جایگزین موثر هستند؟
هیچ دستورالعمل پزشکی یا هیچ منبع شواهد رسمیی، استفاده از مکملهای غذایی مانند قرصهای گیاهی را تایید نمیکند.
افزون بر اینکه هیچ مدرکی به نفع جایگزینهای بدون نسخه برای اختلال نعوظ در رابطه وجود ندارد، مکملها و درمانهای جایگزین ممکن است مضر و در برخی موارد کشنده باشند.
-
تمرینات ورزشی
تمریناتی وجود دارد که فرد میتواند برای کاهش اثرات ED انجام دهد.
طبق پژوهشها، تقویت عضلات کف لگن از طریق ورزش میتواند درمانی مفید برای مبتلایان به ED باشد.
ورزش های هوازی مانند دویدن یا حتی پیاده روی سریع نیز میتواند به گردش خون بهتر کمک کند و اختلال نعوظ را در مردانی که مشکلات گردش خون دارند بهبود بخشد.
سخن پایانی
اختلال نعوظ در رابطه یک بیماری جنسی شایع است که میتواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. این عارضه احتمالا با افزایش سن فراگیرتر میشود و برخی عارضه های پزشکی میتوانند در بروز آن دخیل باشند.
همچنین ممکن است عللی روانشناختی در میان باشند. استرس و مسایل مربوط به رابطه میتواند به ED منجر شود و روابط شما را دستخوش تغییر کند.
با این حال، اگر به عنوان یک زوج در مسیر کنارآمدن با این مسیله کنار یکدیگر بمانید و به دنبال مشاوره از یک مشاوره جنسی متخصص باشید، میتوانید راه هایی برای مقابله با اختلال نعوظ یا ED پیدا کنید.
شما بنویسید؛ سوالات و نظرات خود را در زمینه اختلال نعوظ در رابطه با ما در میان بگذارید.
منابع
https://psychcentral.com
https://www.medicalnewstoday.com