بلوغ، تغییرات زیادی را هم برای شمای والد و هم فرزندتان رقم میزند. فرزند شما در حال انتقال از دوره کودکی به بزرگسالی است و ممکن است ندانید چطور میتوانید بهترین حمایت را از او طی این تغییرات داشته باشید. نگران نباشید. کارهای زیادی هست که میتوانید برای کمک به فرزندتان انجام دهید. یکی از بهترین راه ها این است که فقط قوت قلب آنان باشید. در این مقاله، در مورد تغییرات دوران بلوغ و چگونگی حمایت از فرزندان در این دوره بیشتر میخوانیم.
بلوغ چیست؟
بلوغ مجموعهای از تغییرات طبیعی است که هر فردی در دوره ای با آن روبرو میشود. برخی از بچه ها با این تغییرات کشمکشهایی را تجربه میکنند، در حالی که برخی دیگر بدون نگرانی از این دوره میگذرند. تنها درصد کمی از کودکان هستند که در این مرحله از رشد به آشفتگی شدیدی دچار میشوند.
بیشتر بخوانید: مشاوره نوجوانان
از نظر اجتماعی و عاطفی انتظار چه تغییراتی را در دوران بلوغ داشته باشیم؟
افزون بر تغییرات جسمانی، تغییرات خلقی و تغییر در سطح انرژی بخشهای طبیعی از بلوغ هستند. فرزند شما میخواهد هویت خود را شکل دهد، که ممکن است شامل دوستی ها و تجربیات جدید باشد. آنها احتمالا در مورد نحوه مدیریت دوستی های فعلی با چالشهایی روبرو خواهند شد. آنها همچنین ممکن است شروع به کشف تمایلات جنسی خود کنند، با جنس مخالف قرار ملاقات بگذارند و شروع به ایجاد روابط عاشقانه کنند.
بلوغ و نوجوانی زمانی است که کودکان میخواهند مستقلتر شوند (مانند به تنهایی به مدرسه رفتن). آنها همچنین ممکن است به دنبال مسیولیت بیشتری مثل جستجوی یک شغل پاره وقت باشند.
شاید فرزند شما در مورد ظاهر و تغییرات جدید بدن خود حساس شود. حریم خصوصی و فضای شخصی ممکن است برای آنها بسیار مهم شود. همچنین آنها احتمالا یک روز از خودشان خجالت میکشند و روز دیگر موجوداتی خدشه ناپذیر به نظر میآیند.
این تغییرات اجتماعی و عاطفی نشان میدهد که فرزند شما در حال شکلدهی هویت خود و یادگیری چگونه مستقل شدن است. آنها در حال رشد دادن مهارت های تصمیمگیری خود هستند و یاد میگیرند که عواقب اقدامات خود را بشناسند و بفهمند.
چطور می توانید از فرزند خود در دوران بلوغ حمایت کنید؟
یکی از بهترین راهبردها در دوران بلوغ فرزندتان، دادن قوت قلب و اطمینان خاطر است. به او توضیح دهید که بلوغ دوران هیجانانگیزی است و به معنای ورود او به دنیای بزرگسالی است.
سعی کنید نسبت به تغییراتی که تجربه میکنند، همدلی نشان دهید. به آنها اطمینان دهید که تغییرات طبیعی هستند و بسیاری در نهایت آنها را رد میکنند.
بلوغ همچنین زمانی است که در آن فرزند شما بدن خود را با دوستانش مقایسه میکند و ممکن است در مورد رشد خود احساس نگرانی کند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که او را درک کنید و برایش توضیح دهید که بدن افراد اشکال و اندازههای مختلفی دارد و این تفاوتها طبیعی هستند.
نیاز فرزندتان به حریم خصوصی را بپذیرید و همیشه قبل از ورود به اتاق آنها در بزنید. اگر فرزند شما زودتر یا دیرتر از سن عادی به بلوغ رسیده است، به اطمینان خاطر و حمایت زیادی از جانب شما نیاز دارد. او ممکن است احساس خجالت کند، اما اجازه دهید بداند که هر کسی با سرعت مختص خود رشد میکند. در صورت وجود نگرانی حتما از پزشک یا روانشناس کلینیک روانشناسی مشورت بگیرید.
نکاتی برای حمایت از فرزندان در دوران بلوغ
همچنین رعایت نکات زیر میتواند مفید باشد:
- نوجوان خود را به خاطر تلاش ها، دستاوردها و رفتارهای مثبتشان تحسین کنید.
- خود را به جای فرزندتان بگذارید و سعی کنید رفتار او را درک کنید: کودک شما در تلاش برای تبدیل شدن به یک فرد مستقل است.
- سعی کنید در هنگام طغیان عصبانیت فرزندتان آرام بمانید. قبل از صحبت کردن در مورد مشکل، صبر کنید تا خشمش فروکش کند.
- علاقهمندی و توجه خود را نشان دهید و اگر فرزندتان نیاز به صحبت داشت، در دسترس باشید.
- با شریک زندگی خود یا سایر والدینی که فرزند نوجوان دارند گپ بزنید. به اشتراک گذاشتن نگرانی ها و تجربیات میتواند فشار آن را کاهش دهد.
- سعی کنید از فرزندتان در ابراز وجود حمایت کنید، حتی اگر برخی از انتخابهای آنان برای شما عجیب به نظر برسد؛ مانند کوتاه کردن بیش از حد مو یا انتخاب لباسهای نامتعارف.
- سعی کنید مدت زمان طولانیای را که آنان صرف مراقبت شخصی میکنند، مانند ساعات طولانی حضور در حمام را تحمل کنید، اما در مورد محدودیتهای زمانی معقول خانواده با فرزندتان دوستانه گپ بزنید.
- در مورد هر گونه تغییر دایمی که او میخواهد در بدن خود ایجاد کند، مانند خالکوبی با وی صحبت کنید و گزینههای جایگزین موقتی مانند خالکوبی قابل پاک کردن را به او پیشنهاد دهید.
- اگر کودک شما آکنه دارد، با او در مورد احساسش در مورد آن صحبت کنید. اگر آنها را آزار میدهد، بپرسید آیا مایلند به پزشک مراجعه کنند یا خیر. پزشک ممکن است نوجوان را به متخصص پوست ارجاع دهد.
چگونه می توانید از دختر خود در دوران بلوغ حمایت کنید؟
آماده سازی دخترتان برای اولین قاعدگی یا پریودی بسیار مهم است. به او اطلاعات بدهید. به او توصیه کنید برخی از وسایل بهداشتی را محتاطانه در کیف مدرسه خود بگنجاند و نحوه استفاده از آنها را برای او توضیح دهید.
آنها را برای درد پریود آماده کنید: ارایه یک کیسه آب گرم میتواند کمک کننده باشد. اگر دخترتان در سن 16 یا 17 سالگی هنوز قاعدگی را تجربه نکرده، یا اگر بعد از شروع، قاعدگی او به مدت طولانی متوقف شده است، با پزشک خود مشورت کنید.
یادتان باشد به دخترتان توضیح دهید که همه این تغییرات طبیعی است و برای هر دختری در زمان خودش اتفاق میافتد.
چگونه می توانید از پسر خود در دوران بلوغ حمایت کنید؟
به پسرتان اطمینان دهید که رشد ناهموار بیضه ها طبیعی است و بگویید آماده اید تا در صورتی که نگرانی زیاد یا نیاز به مشورت دارند، آنها را نزد پزشک عمومی خود ببرید. همچنین ممکن است لازم باشد به پسر خود اطمینان دهید که اندازه آلت تناسلی بر عملکرد جنسی تاثیری نمیگذارد.
اگر پسر شما نسبت به سن خود احساس کوچکی یا لاغری میکند، به او اطمینان دهید که به مرور زمان رشد خواهد کرد. با این حال اگر چیزی در مورد رشد آنها شما را نگران میکند، با پزشک عمومی خود مشورت کنید.
چگونه در مورد دوران بلوغ و تصویر بدنی با آنها صحبت کنیم؟
بهترین زمان برای صحبت در مورد بلوغ با کودک، قبل از شروع بلوغ است. برای گپ زدن با فرزندتان آزاد و آرام باشید.
از اصطلاحات صحیح برای اعضای بدن استفاده کنید تا کودک شما کلمات مناسب را بیاموزد و هنگام صحبت در مورد بدن خود راحت از آنها استفاده کند. آنها باید بدانند که اعضای بدنشان طبیعی است و چیزی برای خجالت وجود ندارد.
ممکن است دوست داشته باشید با این سوال که آیا فرزندتان در مورد بلوغ در مدرسه یاد گرفته است و اینکه چه اطلاعاتی در اختیار دارد، گفتگو را شروع کنید.
حقایقی را در گفتگو منتقل کنید، مانند «همه بچهها این تغییرات رو تجربه میکنن، اما نه تو یک زمان مشخص.»
زمانی را برای صحبت انتخاب کنید که هیچ حواسپرتیای وجود نداشته باشد. اگر فرزندتان نمیخواهد همه چیز را با شما در میان بگذارد، نگران نشوید. آنها ممکن است ترجیح دهند با پزشک یا مشاور خانواده صحبت کنند.
چگونه در دوران بلوغ استقلال مثبت را در بچه ها تقویت کنیم؟
طبیعی است که فرزند شما استقلال بیشتری بخواهد، اما همچنان به حمایت شما نیاز دارد. در دوران بلوغ جنسی یا نوجوانی، آنها ممکن است در حین کشف مرزهای خود دست به کارهای خطرناک بزنند.
به عنوان یک والد، ممکن است نگران امنیت فرزندتان باشید و متوجه شوید که با او در مورد تلاشش برای استقلال بحث میکنید. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و مشکلات را با همراهی فرزندتان حل کنید. آشکارا ارتباط برقرار کنید و مطمین شوید که فرزندتان میداند شما در کنارش هستید. در دسترس بمانید، زیرا در دسترس بودن بهترین راه برای اطلاع از کارهایی است که فرزندتان انجام میدهد و از این طریق میتوانید به حفظ امنیت او کمک کنید. ارزشهای خانواده تان را به آنها یادآور شوید و با آنان دوست بمانید تا شما را در جریان فعالیتهای خود قرار دهند.
چگونه در دوره بلوغ فرزندان از خودمان مراقبت کنیم؟
مهم است که در این دوران بالقوه چالشانگیز در رشد فرزندتان، مراقب خود نیز باشید. به مهارتهای خود بهعنوان والد اعتماد کنید، در عین حال با دیگران صحبت کنید یا در مورد چالش هایی که فرزندتان تجربه می:ند، دست از مطالعه برندارید.
طبیعی است که در این دوره شما احتمالا کنترل زیادی بر انتخابهای نوجوانتان ندارید. اعتماد به اینکه به عنوان والد بهترین وظایف خود را انجام داده اید و اعتماد کردن به فرزندتان در این مورد، میتواند سودبخش باشد. اما اگر فرزندتان وارد فعالیتهایی چون خشونت یا مصرف مواد مخدر شود، لازم است نگران شوید و از یک متخصص روانشناس کمک بخواهید.
برخی از نکات برای مراقبت از خود در زیر فهرست شده است:
- یک برنامه هفتگی خانوادگی تدارک ببینید یا برخی از آیینهای خانوادگی سرگرمکننده، مانند پیادهروی یا دوچرخهسواری هفتگی را در نظر بگیرید.
- رابطه خود را با شریک زندگیتان تقویت کنید. به یاد داشته باشید، آنها هم با بسیاری از چالشهای مشابه شما روبرو هستند.
- از شبکههای پشتیبانی خود مانند پدربزرگ و مادربزرگ، سایر اعضای خانواده و دوستان استفاده کنید.
- از بچه ها بخواهید در کارهای خانه کمکتان کنند. در این حال، فرزند شما مهارتهای جدیدی را یاد میگیرد، مسیولیتهای جدیدی را به دست میآورد و باری را از دوش شما به عنوان والد بر میدارد. (یادتان باشد اگر آنها به انجام کاری مایل نیستند، مشاجره نکنید)
- مراقبه، یوگا یا تمرینات تنفس عمیق را برای مقابله با دشواریهای دوران بلوغ فرزندتان امتحان کنید.
میتوانید نظرات و سوالات خود را در زمینه دوران بلوغ فرزندان با ما در میان بگذارید.
منبع:
https://www.betterhealth.vic.gov.au