انزال زودرس یا زود انزالی (PE) زمانی رخ میدهد که پیش از آمیزش جنسی یا کمتر از 2 یا 3 دقیقه پس از شروع آن، به ارگاسم برسید. در این مقاله میخوانیم انزال زودرس چیست، چه عوامل و عللی در بروز آن دخیلاند و درمانهای خانگی و تخصصی آن کدامند.
فهرست محتوا:
- انزال زودرس چیست؟
- انزال چگونه کار میکند؟
- بدکارکردی انزال (ED)
- علل
- بیماریهای جسمی که ممکن است در PE سهیم باشند
- تشخیص انزال زودرس
- درمان ها و توصیه های خانگی برای انزال زودرس
- سایر روشهای خانگی
- دارو درمانی
- روان درمانی
- سخن پایانی
انزال زودرس چیست؟
انزال زودرس چیست؟ برخی مردم فکر میکنند انزال زودرس یک بیماری درمانناپذیر است. سایرین ممکن است تصور کنند بعضی از مردان ذاتا با کنترل بهتری بر نعوظ خود متولد میشوند. هیچ کدام از این ایده ها صحت ندارند!
زود انزالی یا انزال زودرس (PE) زمانی رخ میدهد که پیش از آمیزش جنسی یا کمتر از 2 یا 3 دقیقه پس از شروع آن، به ارگاسم برسید. با اینکه هیچ زمان دقیقی برای تجربه انزال در طول سکس وجود ندارد، اگر پیش از زمانی که مایلید، نعوظ آلت را از دست بدهید، هم شما و هم پارتنرتان احساس خواهید کرد که زمان کافی برای لذت بردن ندارید.
این موضوع با وجود احتمالا ناامیدکننده و حتی شرمآور بودن، مسیلهی رایجی بین مردان است. بین 30 تا 40 درصد مردان در دورهای از زندگی خود انزال زودرس را تجربه میکنند. بنابراین، خاطرتان باشد اگر تنها گهگاهی با آن مواجه میشوید، جای نگرانی نیست.
بیشتر بخوانید: رضایت در رابطه جنسی به چه معناست؟
انزال چگونه کار میکند؟
انزال، آزاد شدن ناگهانی و لذتبخش منی از آلت تناسلی است. کنترل این فرایند بر عهدهی مغز شما (سیستم عصبی مرکزی) است. هنگامی که از نظر جنسی تحریک میشوید، سیگنالهایی از نخاع به مغزتان ارسال میشود. وقتی به سطح معینی از هیجان میرسید، مغز به اندامهای تولید مثلتان فرمان میدهد: «برو!». این باعث خروج منی از آلت تناسلی (انزال) میشود. انزال دو مرحله دارد: خروج و دفع.
- رانش
رانش، زمانی است که اسپرم از بیضه ها به سمت پروستات حرکت میکند. در آنجا با مایع وابسته به منی مخلوط میشود تا منی بسازد. وازا دفرنتیا لولههایی هستند که به حرکت اسپرم از بیضهها از طریق پروستات تا پایه آلت تناسلی کمک میکنند.
- برونجهش
برون جهش، زمانی است که ماهیچه های قاعده آلت تناسلی منقبض میشوند. این امر، منی را از آلت تناسلی خارج میکند. اغلب، انزال و ارگاسم (اوج) همزمان اتفاق میافتد. برخی از مردان بدون انزال به اوج میرسند. در بیشتر موارد، نعوظ پس از این مرحله از بین میرود.
بدکارکردی انزال (ED)
گاهی اوقات PE برای مردانی که مشکلات نعوظ مانند اختلال نعوظ (ED) دارند یک مشکل است. در این حالت، مردان نمیتوانند نعوظی به اندازه کافی محکم داشته باشند یا آن را حفظ کنند. از آنجایی که نعوظ پس از انزال از بین میرود، تشخیص این که مشکل PE است یا ED ، میتواند دشوار باشد. بهتر است ابتدا ED را درمان کنید زیرا احتمال دارد پس از درمان ED، مشکل انزال برطرف شود.
علل
علت دقیق انزال زودرس مشخص نیست، اما دلایل احتمالی زیادی وجود دارد. ممکن است دلایل زیستی، شیمیایی یا هیجانی دخیل باشد. در ادامه به برخی از دلایل خاصتر اشاره میکنیم:
- سروتونین
سروتونین، یک ماده طبیعی در بدن است که توسط اعصاب ساخته میشود. سروتونین به کنترل نحوهی مدیریت خلق و خو، هیجانات، خواب و میل جنسی توسط مغز کمک میکند. مقادیر بالای سروتونین در مغز، زمان انزال را افزایش میدهد. مقادیر کم میتواند زمان انزال را کوتاه کند و منجر به زودانزالی شود.
- مسایل روانشناختی
مسایل روانشناختی یا سلامت روان میتواند با زودانزالی در ارتباط باشد. این مسایل ممکن است شامل موارد زیر شود:
- افسردگی
- اضطراب
- استرس
- احساس گناه
- انتظارات غیر واقعی از رابطه جنسی
- عدم اعتماد به نفس
- سابقهی سرکوب جنسی (احساسات جنسی مسدود شده یا فرو خورده شده)
- مشکلات رابطهای
دریافت کمک و مراقبت برای مشکلات هیجانی اغلب میتواند به بهبود زودانزالی کمک کند.
- سن
زودانزالی میتواند در هر سنی رخ دهد. افزایش سن دلیل مستقیم زودانزالی نیست. با این حال، بدکارکردی نعوظ احتمالا با افزایش سن شایعتر میشود. این ممکن است با سطوح پایین تستوسترون مرتبط باشد. در برخی مردان مسن، نعوظ ممکن است آنقدر محکم یا بزرگ یا به اندازه قبل طولانی نباشد. این حس که انزال در شرف وقوع است ممکن است کوتاهتر باشد. این تغییرات میتواند به انزال زودتر در مردان مسن بیانجامد.
بیماریهای جسمی که ممکن است در PE سهیم باشند
- سطوح هورمونی غیر طبیعی
- سطوح نامنظم انتقال دهندههای عصبی (عدم توازن در آن دسته از مواد شیمیایی درون مغز که پیام ها یا تکانههای عصبی را به سایر اعضای بدن میرسانند)
- التهاب یا عفونت در پروستات یا مجاری ادراری (لولهای که از مثانه خارج میشود و ادرار را به خارج از بدن میفرستد)
- صفات ژنتیکی که از والدین خود به ارث برده اید
تشخیص انزال زودرس
پزشک شما احتمالا ارزیابی را با این سوال شروع میکند که آیا همیشه انزال زودرس داشتهاید یا این یک مسیله جدید است. آنها ممکن است در مورد زندگی جنسی یا روابط شما سوالاتی بپرسند. احتمالا یک معاینه جسمی نیز دریافت خواهید کرد.
اگر پزشک مشکوک شود که مشکلات هیجانی باعث زودانزالیتان شده است، ممکن است شما را به یک متخصص سلامت روان که در زمینه مشکلات جنسی تخصص دارد، ارجاع دهد. اگر پای مشکل جسمی در میان باشد، احتمالاً پزشک توصیه میکند که به اورولوژیست مراجعه کنید، کسی که متخصص بیماری های اثرگذار بر سیستم ادراری است.
درمان ها و توصیه های خانگی برای انزال زودرس
95 % مردان از فنون رفتاری برای کنترل انزال زودرس خود بهرهمند شدهاند. این فنون شامل موارد زیر میشود:
- تکنیک توقف و شروع: شما یا همسرتان آلت تناسلی خود را تحریک میکنید تا زمانی که احساس کنید به ارگاسم نزدیک میشوید. آن وقت تحریک را برای حدود 30 ثانیه یا تا زمانی که این احساس از بین برود، متوقف میکنید. سپس مجددا تحریک را شروع کرده و سه یا چهار بار دیگر قبل از انزال، این روند را تکرار میکنید.
- فشردن: این تکنیک، تقریبا مشابه روش توقف و شروع است؛ با این تفاوت که در اینجا وقتی احساس میکنید در حال رسیدن به ارگاسم هستید، سر آلت تناسلیتان را فشار میدهید تا زمانی که نعوظ از دست برود (همسرتان نیز میتواند این کار را برایتان انجام دهد). میتوانید این کار را چند بار قبل از انزال تکرار کنید.
- برخی از مردان پی برده اند که اگر در حین رابطه جنسی به چیز دیگری فکر کنند، مدت طولانیتری در حالت تحریک دوام میآورند.
سایر روشهای خانگی
اگر روش های بالا موثر نبودند، میتوانید فنون زیر را برای درمان خانگی انزال زودرس خود امتحان کنید:
- ماهیچه های خود را تقویت کنید: ماهیچه های ضعیف کف لگن گاهی اوقات در بروز انزال زودرس نقش دارند. تمرینات کگل ممکن است به تقویت آنها کمک کند. با توقف کوتاه ادرار در بین جریان ادرار کردن، عضلات خود را سفت کنید. آنها را به مدت 3 ثانیه محکم نگه دارید و سپس به مدت 3 ثانیه رها کنید. این کار را 10 بار، حداقل سه بار در روز انجام دهید.
- از کاندوم استفاده کنید: ممکن است کاندوم حساسیت شما را به اندازه کافی از بین ببرد تا بتوانید بیشتر در حالت تحریک باقی بمانید.
- قبل از شروعِ رابطه جنسی، آغاز کنید! : برخی از مردان پی برده اند که خودارضایی چند ساعت قبل از برقراری رابطه جنسی به آنها کمک میکند تا در طول سکس، کنترل خود را حفظ کنند.
- به دنبال مشاوره باشید: یک روانشناس یا روانپزشک میتواند به شما کمک کند تا با مشکلاتی مانند افسردگی،اختلال اضطراب یا استرس که ممکن است در PE شما سهیم باشند، مقابله کنید.
دارو درمانی
اگر هیچ یک از موارد بالا به حد کافی موثر نبود، ممکن است پزشک مصرف دارو را برای انزال زودرس توصیه کند. در حالی که هیچ دارویی به طور خاص برای درمان PE تایید نشده است، در برخی موارد داروهای مورد استفاده برای درمان مشکلات دیگر ممکن است کمک کننده باشند. به این کار، استفادهی خارج از دستور میگویند. این موارد عبارتند از:
- داروهای ضد افسردگی: یک عارضه جانبی برخی از داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین، ارگاسم تاخیری است. اما این داروها عوارض جانبی دیگری از جمله حالت تهوع و خواب آلودگی نیز دارند. آنها همچنین میتوانند تمایل جنسی شما را خاموش کنند. بنابراین، این امکان وجود دارد که یک مشکل را به مشکل دیگری تبدیل کنید. اجازه دهید پزشکتان با مشورت با شما تصمیم بگیرد که چه چیزی برایتان مناسبتر است.
- ترامادول: این یک مسکن است که میتواند انزال زودرس را به تاخیر بیندازد. اگر داروهای ضد افسردگی کمکی نکنند، ممکن است ترامادول تجویز شود. این دارو اعتیادآور است، بنابراین ممکن است گزینه مناسبی برایتان نباشد.
- کرم ها یا اسپریهای بی حس کننده: سر آلت تناسلی خود را به این مواد آغشته میکنید تا حساسیت کمتری داشته باشد. باید اجازه دهید حدود 30 دقیقه روی آلتتان بماند و سپس، پیش از رابطه جنسی آن را بشویید تا نعوظ خود را از دست ندهید یا باعث از دست دادن حس شریک عاطفی خود نشوید.
- داروهای اختلال نعوظ: این نوع داروها نیز ممکن است به مردان در رفع اختلال نعوظ و کنترل انزال زودرس کمک کنند.
اگر رابطه شما تحت تاثیر زودانزالی قرار گرفته، صحبت در مورد این مشکل، اولین قدم حیاتی است. یک مشاور در حوزه روابط بین فردی یا یک درمانگر جنسی میتواند کمک کننده باشد.
روان درمانی
روان درمانی، راهی برای کار کردن بر روی هیجانات و عواطفی است که میتواند منجر به مشکلات در روابط جنسی شود. هدف این نوع درمان، یادگیری منشا مشکلات و یافتن راهحلهایی مفید برای درمان زودانزالی است. همچنین میتواند به صمیمیت بیشتر زوجین کمک کند. این نوع درمان میتواند به تنهایی یا همراه با درمان دارویی یا رفتار درمانی استفاده شود.
سخن پایانی
ممکن است انزال زودرس تشکیل خانواده را سخت کند، زیرا احتمال دارد که اسپرم برای بارور کردن به تخمک نرسد یا افسردگی مربوط به زودانزالی میتواند بر میل یا عملکرد جنسی شما تاثیر منفی بگذارد. یک متخصص باروری میتواند اطلاعات کافی را در مورد گزینههای درمانی دیگر در اختیار شما و همسرتان قرار دهد.
با فنونی که در این مقاله ذکر شد، حدود 95 درصد مردان میتوانند از زودانزالی بهبود یابند. هیچ تضمینی برای بهبودی وجود ندارد، اما یادگیری نحوه آرام ساختن خود ممکن است کمککننده باشد. اگر مشکل ادامه یافت، با کارشناس سلامت خود مشورت کنید.
شما بنویسید؛ سوالات و نظرات خود را در زمینهی زودانزالی با ما در میان بگذارید.
منابع