میل به الکل را چطور میتوان کاهش داد؟ اصلاح باورها میتواند میل شما را به نوشیدن الکل کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: اختلال مصرف الکل چیست؟
باورهای غلط در رابطه با نوشیدن الکل
«هر چیزی که مایع باشد باعث چاقیام نمیشود».
این باور مضحک باعث شده بود که بسیاری از وعدههای غذاییام را با الکل جایگزین کنم. فکر میکردم این راه زیرکانهای برای کم کردن کالری باشد. نمیدانستم که هر گرم الکل حاوی هفت کالری است (تقریبا به اندازه چربی). این درک تنها آغاز زیر سوال بردن باورهای دیگرم در مورد الکل بود. کم کم مزایایی که تصور میکردم الکل از آنها بهرهمند است، زیر سوال رفتند.
امروز، در چهارمین سال ترک الکل و بهعنوان یک راهنمای هوشیار و کنجکاو، هنوز گاهی اوقات از عمق شکاف بین باورهای ما در مورد الکل و واقعیت، متعجب میشوم. با این حال، خبر خوب این است که درون آن شکاف، کلیدی برای ضعیف کردن میل به الکل نهفته است.
واقعیت با باور ما برابر نیست
بیایید ابتدا در مورد تفاوت بین باور و واقعیت صحبت کنیم. بیشتر مردم متوجه تفاوت باورهای خود با واقعیت نیستند. واقعیت چگونگی عملکرد جهان، برای در ذهن محدود ما بسیار بزرگ است. بنابراین، ما برای تفسیر واقعیت، مجموعهای از باورها را بر اساس تجربیات شخصی، مشاهدات و نیازهایمان شکل میدهیم.
این مثل داستان قدیمی آدمهای نابینا و فیل است. در این داستان، هر فرد نابینا قسمت متفاوتی از فیل را لمس میکند و بر همان اساس، نتیجهگیری میکند که فیل چه شکلی است. یکی با دیوار شباهت احساس میکند، دیگری با مار و دیگری تنه درخت.
مانند این مثال، ما فقط یک قطعه از واقعیت را داریم که برداشت ما است. در حالی که این برداشتها میتوانند ما را از واقعیت منحرف کنند، همچنین میتوانند با توجه به اطلاعات جدید کسب شده، در طی زمان تغییر یابند.
چگونه باورهای غلط میتوانند مانع رسیدن به اهدافمان شوند؟
مارکوس اورلیوس، امپراتور و فیلسوف رومی، میگوید: «هر چیزی که میشنویم یک نظر است، نه واقعیت. و هر چیزی که میبینیم یک دیدگاه است، نه حقیقت.»
در نگاه اول، این ایده ممکن است تهدیدآمیز به نظر برسد. اما اگر اجازه دهید در ذهنتان نفوذ کند، ممکن است آزادی بزرگی را در درون خود کشف کنید. زمانی که قدرت شکل دادن به درک خود را داشته باشید، میتوانید تجربهتان را تغییر دهید. برای درک عمیقتر نحوه عملکرد آن، بیایید به هرم باور دِیو گری نگاه کنیم.
باور درک را شکل میدهد و عمل را هدایت میکند. به گفته گری، ما به جای ایستادن روی زمین واقعیت، در واقع روی زمین باورها ایستادهایم. زیربنای باورها، تجارب و مشاهدات ما از واقعیت است. بیایید مثالی را برای دیدن اینکه این هرم چگونه در زندگی واقعی عمل میکند، بررسی کنیم.
باور قدیمی من مبنی بر اینکه «مایعات سبب چاقی من نمیشود» را به عنوان مثال در نظر بگیرید. این باور من از کجا ناشی شد؟ از مشاهده افرادی که برای کاهش وزن اسموتی مینوشیدند و تجربه کاهش وزن بعد از یک جلسه نوشیدن سنگین.
از آنجایی که حفظ وزن ایدهآل بدن برای من مهم بود، این اطلاعات را گرد آوردم و فرضی را تشکیل دادم مبنی بر اینکه مایعات برابر با کاهش وزن هستند. این فرض منجر به این نتیجهگیری شد که نوشیدن الکل باعث افزایش وزن من نمیشود ( میل به الکل ).
این واقعیت وجود داشت که الکل تقریبا به اندازه چربی در هر گرم کالری دارد و سبب افزایش وزن میشود. اما باور من عملم را اینگونه شکل داد: به جای الکل، غذا را برای کاهش وزن کنار گذاشتم. این فقط یکی از راههایی است که باورهای من در مورد الکل، عادت نوشیدنم را به گمراهی کشاند. متاسفانه این تنها باور غلطم نبود.
الکل: دشمن پنهان آرامش و خواب
وقتی صحبت از الکل به میان میآید، با انبوهی از باورهای غلط روبرو میشویم. این باورها تحت تاثیر نمایش الکل در رسانهها، هنجارهای اجتماعی مرتبط با نوشیدن و ماهیت اعتیادآور الکل تقویت میشوند.
با بزرگ شدن در فرهنگی که مصرف الکل را با شکوه میداند، کمتر کسی میتواند در مورد ماهیت واقعی الکل باور درستی داشته باشد. با این حال، این باورهای غلط برداشتهای ما را شکل میدهند. برداشتهای ما هم به نوبه خود خواستههایمان را تقویت میکنند.
اجازه دهید تنها به دو مورد از این باورهای غلط رایج اشاره کنیم: «الکل به ما آرامش میدهد» و «الکل به خواب بهتر کمک میکند». باور اول اغلب مربوط به مشاهدهی دوستانمان است که با یک نوشیدنی آرام میگیرند. در عین حال، باور دوم اغلب از تجربهی به خواب رفتن سریع بعد از مصرف یک نوشیدنی الکلی نشات میگیرد.
با این حال، واقعیت این است که الکل میتواند اضطراب را افزایش داده و مکانیسمهای مقابلهی سالم را مختل کند. علیرغم احساس خوابآلودگی اولیه، الکل با مرحلهی خواب با حرکات سریع چشم (REM) تداخل پیدا کرده و منجر به خوابی منقطع و کمکیفیت میشود.
کلید کاهش وسوسه
در این مقاله درباره بازسازی افکار و میل به الکل خواندیم. آنی گریس، نویسنده کتاب «این ذهن برهنه»، به زیبایی بیان میکند: وقتی منفعتی وجود نداشته باشد، تمایلی هم وجود ندارد. با بازسازی باورهایمان در مورد الکل، قدرت کاهش وسوسه را در خودمان پیدا میکنیم.
به این فکر کنید که به چه علتی الکل مصرف میکنید. سپس با تامل روی آن، به دنبال بازسازی باورهایتان باشید.
منبع
کلینیک روانشناسی سها٬ مرکز ارائه خدمات مشاوره روانشناسی٬ مشاوره آنلاین٬ مشاوره خانواده و مشاوره جنسی