پژوهشی جدید نشان می‌دهد که تعداد زیادی از افراد دچار اختلال شخصیت مرزی صداهایی را می‌شنوند که منجر به صدمه رساندن به خود می‌شود. در این مقاله با توهمات در اختلال شخصیت مرزی بیشتر آشنا می‌شویم.

 

آیا شخصیت‌های مرزی دچار توهم می‌شوند؟

توهمات در اختلال شخصیت مرزی چگونه است؟ پژوهشی جدید نشان داده است تعداد زیادی از افراد دارای اختلال شخصیت مرزی (BPD) دچار توهم می‌شوند. این پژوهش از افراد دارای این اختلال که توهمات شنیداری داشتند، نمونه‌برداری کرد و دریافت برخی از انواع توهمات با زمینه‌های خودآزاری که در صداهای شنیده‌شده رایج است، بیش از سایرین شایع هستند.

این پژوهش را هیوارد و همکاران انجام دادند که در شماره 2022 مجله روانشناسی بالینی و روان‌درمانی منتشر شد. نتایج نشان داد که افراد دارای BPD به داشتن توهم‌ درباره صداهایی گرایش دارند که مستقیما با آن‌ها صحبت می‌کند؛ به‌طوری‌که:

  • 93 درصد از آن‌ها می‌گویند صداها با آن‌ها حرف می‌زنند
  • 52 درصد ادعا می‌کنند صداهایی را می‌شنوند که با یکدیگر سخن می‌گویند.
  • اکثریت (78 درصد) می‌گویند صداها در مورد موضوعاتی بحث می‌کنند که مربوط به آن‌هاست
  • 78 درصد می‌گویند که صداها به آن‌ها می‌گویند که چه کار کنند؛ اگرچه تنها 29 درصد گزارش دادند که به آنچه صداها به آن‌ها می‌گویند، عمل می‌کنند.

پژوهشگران شواهدی را نشان دادند که می‌گوید 50 تا 90 درصد از افراد دچار BPD، توهم شنیداری دارند. بنابراین مراقبان و متخصصان باید از این موضوع و خطر آسیب‌زدن به خود به دنبال شنیدن این صداها آگاه باشند.

توهمات اختلال شخصیت مرزی

زمینه‌های خودآزاری در توهمات در اختلال شخصیت مرزی

پژوهشگران بررسی کردند آیا توهمات، تمایلی به خودآزاری یا آسیب‌رساندن به دیگران را ایجاد می‌کند یا خیر. نتایج نشان داد که 76 درصد از افراد دارای BPD صداهایی را می‌شنوند که به آن‌ها فرمان می‌دهد تا به خودشان آسیب بزنند و 33 درصد هم صداهایی می‌شنوند که آن‌ها را وادار به آسیب‌رساندن به دیگران می‌کند. بسیاری از افراد دارای این اختلال، با صداها تعامل داشتند و 60 درصدشان با آن‌ها گفتگو می‌کردند (یعنی از آن‌ صداها پاسخ دریافت می‌کردند)؛ اما فقط 29 درصد بیان کردند که هرچه را که صداها به آن‌ها گفتند، انجام دادند. بنابراین برخی از افراد مبتلا به BPD می‌توانستند در معرض خطر خودآزاری باشند که با توهمات شنیداری در ارتباط است.

درک توهمات در اختلال شخصیت مرزی

پژوهشگران بررسی کردند که آیا افراد دارای BPD درکی از واقعی‌نبودن توهمات داشتند یا خیر.

آنها دریافتند که 58 درصد بر این باورند که صداها واقعی هستند؛ اگرچه 69 درصد نیز تشخیص داده بودند که این صداها ناشی از بیماری روانی‌شان است. این موضوع نشان می‌دهد که هرچند ممکن است افراد دارای BPD تشخیص دهند که صداها در ارتباط ‌با اختلال شان است، اما با این ‌وجود، آنها را واقعی احساس می‌کنند.

در بیشتر موارد، توهمات نمایانگر افراد غریبه بود؛ چون تنها 31 درصد گفتند که صداها برایشان آشنا هستند و بیشتر افراد به شنیدن صداهای گوناگون گرایش داشتند. 29 درصد نیز تنها یک نوع صدا را در حین توهم می‌شنیدند.

بیشتر بخوانید: مشاوره روانشناسی تلفنی 

شنیدن صداها: درون یا بیرون سر؟

سرچشمه صداها، در میان 51 درصد از افراد، درون سر و در میان 49 درصد دیگر، بیرون سر احساس می‌شد. تجربه داشتن توهمات شنیداری به احساس عدم واقعیت مرتبط است که افراد دارای BPD می‌توانند آن را حس کنند. چرا که 23 درصد از افراد مورد آزمایش، گفتند معمولا زمانی صداها را می‌شنوند که محیط پیرامونشان به نظر غیرواقعی برسد. اگرچه، 13 درصد نیز توهمات را با مصرف الکل یا مواد مخدر مرتبط دانسته‌اند.

آزاردهنده بودن توهمات در اختلال شخصیت مرزی

توهمات شنیداری، به‌عنوان یکی از آزاردهنده‌ترین علایم BPD شناخته شدند. 69 درصد از مبتلایان به این اختلال می‌گویند که توهمات، یکی از شدیدترین نشانه‌های این اختلال محسوب می‌شوند. سایر علایمی که در دسته‌بندیِ تاثیر شدید در افراد مورد مطالعه قرار گرفتند، عبارتند از: بدخلقی، روابط ناپایدار، احساس خشم و احساس پوچی.

توهمات اختلال شخصیت مرزی

توهمات در اختلال شخصیت مرزی و مغز

همین تیم از پژوهشگران، نتایج به‌دست‌آمده از پژوهشی را منتشر کردند که بر تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI) متمرکز بود و از نمونه 48 فرد دارای BPD تشکیل می‌شد. آزمودنی‌‌ها در این مطالعه تحت یک اسکن ساختاری از مغز خود و انجام 32 دقیقه تکلیف همزمان قرار داشتند. این پژوهش در سال 2022 در مجله بین‌المللیNeuropsychopharmacology  منتشر شد.

32 دقیقه آزمایش به چهار بخش هشت دقیقه‌ای تقسیم شد که با یک اسکن در حالت استراحت شروع شده و در ادامه با سه تکلیف که تصادفی ارایه می‌شد، پیش می‌رفت.

نتایج نشان داد افراد دارای BPD که از توهمات شنیداری شدید رنج می‌برند، ارتباطات ضعیف‌تری بین سینگولیت قدامی و قشر اینسولار دو جانبه مغزشان دارند. این پژوهش پی برد نسبت به زمانی که افراد صداهای خارجی یا صداهایی را که عمدا تصور می‌شد می‌شنیدند، هنگام تجربه توهمات شنیداری، اکسیژن خون در قشر سینوگلیت قدامی‌شان فعال‌تر می‌شد. این موضوع، درک افراد دارای BPD را نسبت به واقعی‌بودن صداها تایید می‌کند و نشان می‌دهد که چرا تعداد بسیاری از آن‌ها توهمات شنیداری را بسیار آزاردهنده می‌دانند.

حمایت از افراد دارای اختلال شخصیت مرزی

در حال خواندن مقاله توهمات در اختلال شخصیت مرزی هستید. هرچند نمونه کوچک بود، اما پژوهش جدید، توهمات شنیداری را به‌عنوان علایمی که برخی از افراد دارای BPD تجربه می‌کنند، معرفی می‌کند. پژوهشگران معتقدند متخصصان و کسانی که از افراد دارای این اختلال نگهداری می‌کنند، باید از پیامدهای پریشانی و خودآزاری آن آگاه باشند. این پژوهش نشان می‌دهد که توهمات برای بسیاری از افراد دارای این اختلال واقعی به نظر می‌رسند. این موضوع ازطریق شواهد fMRI درباره فعالیت در مغز تایید شد که نشان می‌دهد چرا داشتن توهمات می‌تواند برای این افراد بسیار آزاردهنده باشد.

این پژوهش جدید دریافت که بسیاری از افراد دارای BPD که توهمات شنیداری دارند، گزارش می‌دهند که صداها به آن‌ها می‌گویند که به خودشان آسیب برسانند. حدود یک‌سوم از آن‌ها نیز ممکن است در معرض خطر انجام کاری باشند که صداها از آن‌ها می‌خواهند. بنابراین، کسانی که از افراد دارای این اختلالات شخصیت نگهداری می‌کنند، باید در مورد آن دسته از مبتلایان دارای توهم شنیداری، مراقب خطرات صدمه به خود باشند.

 

آیا تا کنون با فردی دچار اختلال شخصیت مرزی آشنا بوده اید؟ می‌توانید تجارب، نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع

https://www.psychologytoday.com

کلینیک روانشناسی سها٬ مرکز ارائه خدمات مشاوره روانشناسی٬ مشاوره آنلاین٬ مشاوره خانواده و مشاوره جنسی