ادامه‌ی رابطه جنسی در دوران بارداری منع نشده است؛ با این حال ملاحظاتی وجود دارد که باید در نظر داشت. در این مقاله به بررسی مسایل ایمنی و خطرات و نکاتی برای رابطه جنسی در طی بارداری می‌پردازیم. ما همچنین در مورد اینکه چه زمانی باید از رابطه جنسی خودداری کرد و اینکه این رابطه ممکن است در سه ماهه دوم و سوم بارداری دستخوش چه نوع تغییراتی شود بحث می‌کنیم.

 

رابطه جنسی در دوران بارداری
رابطه جنسی در دوران بارداری

رابطه جنسی در طول بارداری

رابطه جنسی در دوران بارداری برای یک زن کاملا بی خطر است، مگر اینکه پزشک متخصص وی در این مورد تشخیص دیگری داده باشد. در واقع، میل جنسی زنان ممکن است در مراحل خاصی از بارداری افزایش یابد و رابطه جنسی در این دوران می‌تواند با مزیت‌هایی همراه باشد.

تجربیات هر زنی در دوران بارداری متفاوت است؛ از جمله احساس آنها در مورد رابطه جنسی. برای برخی، میل جنسی در دوران بارداری از بین می‌رود. سایر زنان در هنگام بارداری احساسات جنسی عمیق‌تری دارند و بیشتر برانگیخته می‌شوند.

با تغییرات بدن در دوران بارداری، نوسان میل جنسی طبیعی است. ممکن است با بزرگ شدن شکمتان احساس خجالت کنید. یا شاید با سینه های بزرگتر و پرتر احساس جذابیت داشته باشید. عدم نگرانی در مورد کنترل بارداری از دیگر مزیت‌های این دوره است.

آیا داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری بی خطر است؟

رابطه جنسی در دوران بارداری در هیچ مرحله ای از یک بارداریِ معمولی و ساده به کودک آسیب نمی‌رساند. کودک توسط عضلات قوی رحم، مایع آمنیوتیک و یک پلاک مخاطی در اطراف دهانه رحم، محافظت می‌شود.

برخی افراد معتقدند که فعالیت جنسی یا ارگاسم ممکن است به کودک آسیب برساند، احتمال سقط جنین را افزایش دهد یا باعث زایمان زودرس شود. با این حال، در یک بارداری سالم، هیچ یک از این‌ها صحت ندارد. هرچند، بارداری می‌تواند تغییراتی را در سطح راحتی و میل جنسی شما ایجاد کند.

آیا رابطه جنسی حین بارداری می‌تواند سبب سقط جنین شود؟

داشتن سکس در حین بارداری باعث سقط جنین نمی‌شود. بیشتر سقط ها به این دلیل اتفاق می‌افتند که جنین به طور طبیعی رشد نکرده.

آیا استفاده از کاندوم الزامی است؟

ابتلا به عفونت‌های مقاربتی می‌تواند سبب مشکلات سلامتی جدی در شما و کودک‌تان شود. در صورتی که همسرتان اخیرا به یک عفونت مقاربتی مبتلا شده، از همه نوع سکس، دهانی، واژینال و مقعدی پرهیز کنید. در موارد زیر، استفاده از کاندوم را در نظر داشته باشید:

  • در رابطه‌ی تک همسری نیستید
  • به انتخاب خودتان می‌خواهید با شریک جنسی جدیدی رابطه برقرار کنید

آیا زمان‌هایی وجود دارد که باید از سکس دوری کرد؟

تحریک سینه، ارگاسم های زنان و هورمون‌های خاصی در اسپرم به نام پروستاگلاندین‌ها می‌توانند سبب انقباضات رحمی شود. متخصص سلامت روان ممکن است در موارد زیر دوری از سکس را توصیه کند:

  • خونریزی واژینال غیر قابل توضیح دارید
  • دچار ترشح مایع آمنیوتیک هستید
  • دهانه‌ی رحم‌تان دایما باز می‌شود (نارسایی دهانه رحم)
  • جفت شما تا حدی یا به طور کامل دهانه رحم‌تان را می‌پوشاند (جفت سرراهی)
  • سابقه زایمان زودرس دارید
  • سابقه‌ی سقط دارید یا در معرض خطر سقط تشخیص داده شده اید
  • بارداری دو، سه یا چندقلو دارید (حتما نظر پزشک را در این باره جویا شوید)

توجه داشته باشید اگر پزشک رابطه جنسی در دوران بارداری را برایتان منع کرد، ممکن است منظورش نه تنها دخول، بلکه هر نوعی از رابطه که شامل تحریک جنسی یا ارگاسم می‌شود، باشد. با آنها صحبت کنید تا منظورشان را واضح و کامل بیان کنند.

چه زمانی پزشک را خبر کنم؟

اگر حین یا بعد از رابطه جنسی علایم غیرعادی از جمله موارد زیر داشتید، پزشک را خبر کنید:

  • درد
  • خون ریزی
  • ترشح مایعات
  • ناراحتی قابل توجه
  • انقباضات عضلانی

اگر نخواهم رابطه جنسی داشته باشم چطور؟

اشکالی ندارد. این بیشتر به صمیمیت مربوط است تا سکس. نیازها و نگرانی‌های خود را به حالتی باز و مهرآمیز با شریک‌تان مطرح کنید. اگر برقراری سکس برایتان دشوار، نارضایتبخش یا ممنوع است، بغل کردن، بوسیدن یا ماساژ را امتحان کنید.

راهنمای سه ماه به سه ماه برای رابطه جنسی در دوران بارداری

  • رابطه جنسی در سه ماهه‌ی اول بارداری: حالت تهوع، خستگی یا حساسیت سینه به لمس ممکن است میل جنسی شما را از بین ببرد. اما نگران نباشید؛ باز خواهد گشت.
  • رابطه جنسی در سه ماهه دوم: میل جنسی شما ممکن است به سرعت افزایش یابد. در واقع، بالارفتن جریان خون در سراسر بدن می‌تواند باعث افزایش ارگاسم شود.
  • رابطه جنسی در سه ماهه سوم: رابطه جنسی ممکن است با نزدیک شدن به تولد احساس ناراحتی ایجاد کند.

به همسرتان بگویید چه احساسی دارید و با چه فعالیتی راحت ترید. خصوصا در اواخر بارداری ممکن است لازم باشد پوزیشن ها را دستکاری کنید، تا موقعیتی را پیدا کنید که برای‌تان راحت و تحریک‌آمیز باشد.

رابطه جنسی در دوران بارداری
رابطه جنسی در دوران بارداری

بهترین حالت های برقراری رابطه جنسی (پوزیشن) در دوران بارداری

  • در مراحل پایانی بارداری، افراد باید حالت‌هایی را انتخاب کنند که به شکم زن باردار فشار وارد نشود. اگر زن به پشت دراز بکشد، ممکن است وزن نوزاد فشار بیشتری بر اندام های داخلی یا شریان های اصلی او وارد کند.
  • زن باردار احتمالا در حالت هایی که بتواند عمق و سرعت دخول را کنترل کند، احساس راحتی بیشتری خواهد داشت.
  • از پوزیشن‌های راحت می‌توان به در آغوش گرفتن خوابیده در کنار هم یا نشستن بر لبه تخت اشاره کرد.
  • روی همسرتان قرار بگیرید یا به پهلو دراز بکشید، در حالی که شریک زندگیتان پشت سر است. یا روی دست ها و زانوهای خود بمانید، در حالی که همسرتان پشت سر شما زانو زده است. این پوزیشن ها فشار روی شکم شما را کاهش می‌دهد.
  • اگر خشکی واژن اذیتتان می‌کند، از روان کننده استفاده کنید.
  • از صمیمیت به روش‌های دیگر لذت ببرید؛ یکدیگر را در آغوش بگیرید، ببوسید یا ماساژ دهید. با هم از یک حمام عاشقانه لذت ببرید.

رابطه زناشویی بعد از زایمان

شش هفته‌ی نخست پس از زایمان دوره‌ی پسازایمان نامیده می‌شود. سکس در طول این زمان ممکن است آخرین چیزی باشد که به ذهنتان می‌رسد. به دلایل زیر ممکن است میل جنسی شما در این مدت کاهش یابد:

  • بهبودی از اپیزیوتومی (برش واژینال برای زایمان طبیعی)
  • بهبودی برش های شکمی بعد از زایمان سزارین
  • خونریزی طبیعی پس از زایمان که بین 4 تا 6 هفته پس از تولد شایع است
  • خستگی بعد از بارداری و روند زایمان
  • درخواست‌های نوزادتان (اگر دو یا سه قلو داشته باشید، درخواست ها افزایش می‌یابد)
  • تغییر سطوح هورمونی
  • درد سینه ناشی از شیردهی
  • مسایل عاطفی، مانند مشکلات پس از زایمان، اضطراب در مورد فرزندپروری، یا مشکلات زوجی

پس از بهبود کامل بریدگی‌ها و احساس بهترشدن بافت های ظریف واژن، مقاربت به طور کلی بی‌خطر است. این فرایند معمولا چند هفته طول می‌کشد. می‌توانید از پزشک خود در این زمینه مشورت بخواهید. بیشتر پزشکان می‌گویند که دست کم 6 هفته پس از زایمان برای مقاربت صبر کنید. علاوه بر راحتی جسمی، لازم است از نظر عاطفی نیز احساس آمادگی کنید.

پس از بارداری، برخی از زنان متوجه کمبود مایع روان‌کننده‌ی واژن می‌شوند. یک روان کننده مبتنی بر آب می‌تواند ناراحتی ناشی از خشکی واژن در طول رابطه جنسی را کاهش دهد.

هم برای شما و هم همسرتان، صبر یک فضیلت است. با توجه به واقعیت‌ها و استرس‌های اولیه‌ی والدین، ممکن است یک سال طول بکشد تا زندگی جنسی عادی زن و شوهر به شکوفایی کامل بازگردد.

وقتی نوزادم از شیر سینه ام تغذیه می‌کند، آیا می‌توان مجدد باردار شوم؟

زنانی که از سینه‌ی خود به نوزادان‌شان شیر می‌دهند، در تخمک‌گذاری و قاعدگی تاخیر دارند. اما تخمک گذاری قبل از شروع دوباره قاعدگی اتفاق می‌افتد. بنابراین هنوز هم می‌توانید در این مدت باردار شوید. توصیه های کارشناس مراقبت های بهداشتی خود را در مورد گزینه‌های کنترل بارداری دنبال کنید.

آیا رابطه جنسی می تواند باعث زایمان شود؟

بسیاری از مطالعات به این نتیجه رسیده اند که رابطه جنسی در دوران بارداری از واژینال هیچ ارتباطی با افزایش خطر زایمان نوزاد نارس یا زایمان زودرس ندارد. با این حال، اگر پزشک فردی را در معرض خطر بالا تشخیص دهد، ممکن است به او توصیه کند که در طول بارداری یا فقط در مراحل پایانی از رابطه جنسی خودداری کند. ممکن است ارگاسم یا دخول جنسی در اواخر بارداری باعث انقباضات رحمی شود. این انقباضات به صورت خفیف توسط برخی زنان در اواخر بارداری تجربه می‌شوند. با این حال، نشان دهنده یا برانگیزاننده‌ی زایمان نیستند و بنابراین جای نگرانی ندارند.

رابطه جنسی در دوران بارداری
رابطه جنسی در دوران بارداری

رابطه جنسی دهانی و مقعدی

رابطه جنسی دهانی برای ادامه بارداری کاملا بی خطر است. با این حال، شریک جنسی باید از دمیدن هوا در واژن زن باردار خودداری کند، زیرا این امر می‌تواند باعث امبولیسم هوا شود که در آن حباب هوا رگ خونی را مسدود می‌کند. اگرچه این پدیده نادر است، اما امبولیسم هوا می‌تواند زندگی مادر و جنین را تهدید کند.

رابطه مقعدی به نوزاد آسیبی نمی‌رساند، اما اگر فردی به هموروییدهای مرتبط با بارداری مبتلا باشد، ممکن است به دنبال این رابطه آسیب ببیند. ضروری است که افراد از رابطه جنسی واژینال بلافاصله پس از رابطه مقعدی اجتناب کنند، زیرا این امر می‌تواند باعث گسترش باکتری از راست روده به واژن و در نتیجه عفونت شود.

اثرات بارداری بر میل جنسی

بارداری از راه های مختلف بر میل جنسی افراد تاثیر می‌گذارد و هیچ واکنش یکسانی وجود ندارد.

افزایش هورمون ها و افزایش جریان خون در اندام های تناسلی ممکن است میل جنسی فرد را به خصوص در سه ماهه دوم بارداری افزایش دهد.

سایر افراد ممکن است کاهش میل جنسی را به دلیل نوسانات هورمونی، احساس راحتی کمتر در بدن، کاهش سطح انرژی یا دردهای جسمی تجربه کنند.

بارداری همچنین می تواند بر میل جنسی همسرِ زن باردار تاثیر بگذارد. برخی از مردان ممکن است به دلیل تغییرات در شکل بدن زن، مانند افزایش سایز سینه، کشش بیشتری نسبت به او پیدا کنند.

در برخی موارد، نگرانی‌ها و فشارهایی که هر دو طرف احساس می‌کنند، می‌تواند از علاقه آنها به رابطه جنسی بکاهد. برای اطمینان از راحتی هر دو طرف در رابطه جنسی ضروری است که همسران بی پرده در این مورد گفتگو کنند.

بیشتر بخوانید: مشاوره روانشناسی

فواید رابطه جنسی در دوران بارداری

رابطه جنسی در دوران بارداری می‌تواند فوایدی برای زن باردار و همسرش داشته باشد. مزایای احتمالی عبارتند از:

  • ارگاسم بهتر. افزایش جریان خون در اندام تناسلی می‌تواند به معنای افزایش تعداد و قوی‌ترشدن ارگاسم ها برای زنان باردار باشد.
  • تناسب اندام. رابطه جنسی کالری می‌سوزاند و می‌تواند به تناسب اندام هر دو طرف کمک کند.
  • ارتقای پیوند بین زوجین. برخی از زوج ها پی می‌برند که فعالیت جنسی در دوران بارداری آنها را به هم نزدیکتر می‌کند.
  • تقویت سیستم ایمنی بدن. یک مطالعه در سال 2004 نشان داد که رابطه جنسی باعث افزایش نوعی آنتی بادی در بدن می شود که به جلوگیری از سرماخوردگی و سایر عفونت ها کمک می‌کند.
  • افزایش شادی. ارگاسم، اندورفین ترشح می‌کند که می‌تواند به مادر و کودک کمک کند تا احساس شادی و آرامش داشته باشند.

چشم انداز

در بیشتر موارد، رابطه جنسی در دوران بارداری هیچ خطری برای مادر یا نوزاد ندارد. برخی از حالت­های برقراری رابطه جنسی ممکن است با پیشرفت بارداری احساس راحتی کمتر یا بیشتری ایجاد کنند.

یک زن ممکن است در طول بارداری و بعد از آن تغییراتی را در میل خود به رابطه جنسی در دوران بارداری تجربه کند. صحبت آشکار و صادقانه با شریک جنسی می تواند به افراد کمک کند تا زندگی جنسی سالمی را در طول بارداری خود حفظ کنند.

شما بنویسید؛ از تجربیات خود در ارتباط با سکس در دوران بارداری و پس از آن به ما بگویید. کارشناسان ما پاسخگوی سوالات شما هستند.

منبع

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321648

https://www.mayoclinic.org/

https://www.webmd.com/baby/sex-and-pregnancy

کلینیک روانشناسی