رهایی از مهرطلبی امکان‌پذیر است، اگر این 6 سوال را از خود بپرسید! تا انتهای این محتوا حتما با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: اختلال شخصیت وابسته چیست؟

مهرطلبی چیست؟

هر رفتاری به یک انگیزه نیاز دارد. فروید اصل لذت-درد را به عنوان انگیزه ناخودآگاه برای جستجوی لذت و اجتناب از درد معرفی کرد. انگیزه‌ها می‌توانند یک فکر یا یک احساس باشند. اصول رفتاری شناختی نشان می‌دهند که افکار، احساسات و رفتار به هم مرتبط اند. هر تغییری در یک حوزه، روی دو حوزه دیگر اثر می‌گذارد. بنابراین، وقتی می‌خواهید تغییر ایجاد کنید، می‌توانید انتخاب کنید که اصلاحات را در رفتار، افکار یا احساسات خود شروع کنید.

به دنبال رهایی از مهرطلبی هستید؟

طبق نظرسنجی در سال 2022 از هزار شهروند بزرگسال ایالات متحده، 49 درصد خود را مهرطلب معرفی کردند. این افراد شامل 56 درصد زن و 42 درصد مرد بودند.

افراد مهرطلب همیشه دیگری را بر خود مقدم می‌دانند. حتی وقتی به به ضرر خودشان باشد. آنها نمی‌توانند نه بگویند. واکنش‌ها و رفتارهای این افراد در راستای راضی ساختن دیگران است. آنها همچنین هر کاری می‌کنند تا از رویارویی و درگیری اجتناب کنند. هماهنگ شدن با جریان، راه آنها برای اجتناب از درد است.

آزادی از بند ترس: چگونه «نه» گفتن را یاد بگیریم

برای رهایی از مهرطلبی ابتدا لازم است علت رفتار را بشناسید. انگیزه رفتار آنها به شکل ناخودآگاه، ترس است. ترس از رد شدن، به چالش کشیده شدن، نادیده گرفته شدن، ناراحت کردن دیگران، تفاوت داشتن با بقیه و مواردی ازین دست.

افراد مهرطلب، به طور منظم ناکام می‌شوند. زیرا دیگران نسبت به آنها کمتر خود را از اولویت خارج می‌کنند. با این حال آنها می‌گویند: «من هرگز کاری را که دیگران با من می‌کنند، انجام نمی‌دهم».

راه رهایی از مهرطلبی، شروع به مقابله با احساس ترس است. بهترین راه برای انجام این کار، اعمال پروتکلی است که تفکر شما را درگیر می‌کند.

برای رهایی از مهرطلبی این سوالات را از خودتان بپرسید
برای رهایی از مهرطلبی این سوالات را از خودتان بپرسید

با کاهش ترس، فرد مهرطلب می‌تواند شروع به ایجاد تغییرات چشمگیر در رفتار خود کند.

پاسخ‌های افراد مهرطلب به صورت خودکار داده می‌شود. مثلا قبل از اینکه متوجه شوید، بله گفته‌اید و متعهد به هر کاری شده‌اید که نمی‌خواستید انجام دهید. مهم است که از یک واکنش خودکار فاصله بگیرید و به جای آن یک تصمیم آگاهانه اتخاذ کنید. ترس واکنش خودکار را فعال می‌کند. اما، فرآیند ذهنی پاسخ دادن به سوالات زیر می‌تواند شما را از حالت ترس خارج ‌کند. اینگونه شما به حوزه منطق آورده می‌شوید.

هنگامی که چندین بار این پروتکل را تمرین کردید، این می‌تواند به طبیعت شما بدل شود. و برای کسانی که معتقدند نمی‌توانند نه بگویند، یک موهبت مطلق است.

هر زمان که در موقعیتی نیاز به پاسخ بله یا خیر وجود دارد، وسوسه نشوید که با عجله بله بگویید. عقب‌نشینی کنید و بگویید به زودی به آنها خبر می‌دهید. آنگاه چند دقیقه وقت بگذارید تا سوالات زیر را مرور کنید.

6 سوال که برای رهایی از مهرطلبی باید از خود بپرسید

به این مثال توجه کنید:

همسایه‌تان از شما می‌خواهد که در یک زمان مشخص در یک روز بسیار شلوغ، او را به ایستگاه قطار برسانید. این برای شما بسیار ناراحت‌کننده است، زیرا تنها زمانی است که می‌توانید در آن روز سگ خود را به پیاده‌روی ببرید.

قبل از پاسخ به درخواست او، این سوالات جادویی را با خود مرور کنید:

1.این کار چه چیزهای مثبتی به شما می‌دهد؟

مثلا همسایه‌تان شما را دوست خواهد داشت (تایید بیرونی)، احساس خوبی نسبت به خود خواهید داشت (چون مهربان بوده‌اید).

2.انجام این کار چه چیزهایی را از شما می‌گیرد؟

استرس خواهید داشت، زیرا از قبل زمان‌تان محدود بود. احساس بدی درباره ناتوانی در رسیدن به برنامه خود خواهید داشت. حتی ممکن است عصر خود را از دست بدهید، زیرا بعد از آن باید برای سگ‌تان زمان جبرانی بگذارید.

3.چه کسی از این کار سود می‌برد؟

به وضوح همسایه‌تان.

4.چه کسی هزینه می‌پردازد؟

به وضوح شما. و البته سگ‌تان که پیاده‌روی مناسب را از دست داده و فرزند یا همسرتان که تا غروب شما را نخواهند دید. این همیشه سوال جالبی است؛ زیرا در نگاه اول فقط به خودمان فکر می‌کنیم. در حالی‌که اغلب افراد بیشتری هستند که هزینه مهرطلبی ما را می‌پردازند.

5.آیا این مسیولیت شماست؟

به وضوح نه. همسایه‌ شما می‌تواند مسیولیت کارش را بر عهده بگیرد و برای رسیدن به ایستگاه، از تاکسی اینترنتی استفاده کند.

6.آیا مهم است؟

برای شما، نه. مهم نیست که همسایه‌تان سوار قطار شود یا نه.

سخن پایانی

در این مقاله درباره رهایی از مهرطلبی خواندید. مرور این سوالات به شما یک پایه محکم برای تصمیم‌گیری می‌دهد. شما هنوز می‌توانید بله بگویید، اما کاملا از عواقب آن آگاه هستید و می‌توانید مسیولیت رفتارتان را بر عهده بگیرید. وقتی از عواقب آگاه نیستید، به راحتی ممکن است احساس نارضایتی کنید.

منبع

psychologytoday

کلینیک روانشناسی سها٬ مرکز ارائه خدمات مشاوره روانشناسی٬ مشاوره آنلاین٬ مشاوره خانواده و مشاوره جنسی