ترک پارتنر خودشیفته کار راحتی نیست. شخصیتهای خودشیفته دست روی دست نمیگذارند تا به سادگی آنها را ترک کنید. در این مقاله درباره واکنشهای آنان و چگونگی بیرون آمدن از رابطه با این اشخاص بیشتر بخوانید.
پارتنر خودشیفته چه کسی است؟
پارتنر خودشیفته فردی است که در رابطه، به شدت به خود و نیازهایش اهمیت میدهد و اغلب احساسات و نیازهای شما را نادیده میگیرد. این افراد معمولا ویژگیهایی مانند زیر دارند:
- خودبزرگبینی شدید: معتقدند که از دیگران برتر هستند و مستحق توجه و تحسین بیش از حد هستند.
- نیاز مداوم به تحسین: برای حفظ عزت نفس خود، به طور مداوم به تعریف و تمجید دیگران نیاز دارند.
- فقدان همدلی: درک احساسات و نیازهای دیگران برایشان دشوار است و به ندرت به دیگران اهمیت میدهند.
- حقطلبی: معتقدند که قوانین برای دیگران است و آنها از این قوانین مستثنی هستند.
- حسادت شدید: نسبت به موفقیتها و دستاوردهای دیگران حسادت میکنند و ممکن است تلاش کنند تا آنها را کوچک جلوه دهند.
- تغییرپذیری در خلق و خو: خلق و خوی آنها به سرعت تغییر میکند و ممکن است از بسیار مهربان به بسیار خشمگین تبدیل شوند.
- کنترلگری: تمایل دارند بر همه چیز و همه کس کنترل داشته باشند و از استقلال شما میترسند.
پس از ترک پارتنر خودشیفته چه چیزهایی در انتظارتان است؟
ترک پارتنر خودشیفته یا مبتلا به نارسیسم ، گامی بزرگ و اغلب دشوار است. پس از این تصمیم، معمولا با طیف وسیعی از چالشها و احساسات روبرو میشوید. خودشیفتهها اجازه نمیدهند به راحتی ترکشان کنید. آنها ممکن است تمام تلاش خود را به کار گیرند (از اغوا کردن تا دادن وعدههای پوچ یا تهدید) تا نظرتان را عوض کنند. این میتواند شما را دچار احساس گناه، خشم یا اندوه کند. از طرفی، اگر قربانیان بدانند پس از دور شدن از شخص کنترلگر چه چیزی در انتظارشان است، آمادهتر خواهند بود. این به آنها کمک میکند تا قدرت مورد نیاز را برای یک نبرد طولانی کسب کنند. تصمیم به ترک پارتنر خودشیفته خود گرفتهاید؟ به خواندن ادامه دهید تا به شما بگوییم برای چه چیزهایی آماده شوید!
-
خودشیفتهها همیشه سعی میکنند مجددا با شما ارتباط بگیرند
فرقی نمیکند که 10 دقیقه یا 10 سال گذشته باشد، شخص خودشیفته همیشه سعی میکند با قربانی خود در تماس بماند. آنها مستقیما با شما تماس خواهند گرفت. در محل کار و خانه شما و دوستانتان ظاهر میشوند. آنها از همه کسانی که شما را میشناسند خواهند پرسید که کجا هستید. فقط مسدود کردن یک شماره تلفن جواب نمیدهد. شما باید منتظر تلاشهای آنان برای ارتباط مجدد باشید و هر بار آنها را در همان لحظه متوقف کنید. خستهکننده است؟ بله. اما برای بقا ضروری است.
-
پس از ترک پارتنر خودشیفته ، آنها به همه خواهند گفت که قربانی هستند
یک شخص خودشیفته یا پشیمانی اندکی دارد یا هیچ پشیمانیی نشان نمیدهد. اگر تصمیم به ترک آنان بگیرید، آنها فورا نقش یک قربانی را میپذیرند. و این داستان را برای هر کسی که گوش دهد، تعریف میکنند. آنها همچنین دایما به شما یادآوری میکنند که مسیول هیچگونه بدرفتاری نسبت به شما نیستند. بلکه شما را مسیول سواستفاده از آنان میدانند. تعجب نکنید که کدام کارتان شما را مستحق چنین رفتاری ساخته. شما نباید مسایل را شخصیسازی کنید. آسیبهایی را که در این رابطه دیدهاید به خودتان یادآور شوید.
-
آنها همیشه شما را تنبیه خواهند کرد
اگر فرد خودشیفته را ترک کنید، هرگز بخشیده نخواهید شد. آنها همیشه معتقد خواهند بود که شما گناه نابخشودنیای مرتکب شدهاید: گناه دفاع از خود در برابر خواستههای آنها. به خاطر داشته باشید که بیشتر خودشیفتهها معتقدند برای هر موقعیت و هر فرد صلاح را میدانند. وقتی یک قربانی برای تصمیمگیری در مورد آینده خود ایستادگی میکند، خودشیفتهها فکر میکنند که حق دارند مجازات را به دلخواه خود اعمال کنند. آنها شما را تحقیر و تهدید خواهند کرد و آن را به سورفتار شما نسبت میدهند.
-
خودشیفتهها هرگز از فکر کردن یا صحبت کردن درباره شما دست برنمیدارند
ترک پارتنر خودشیفته میتواند برای خودشیفتهها تبدیل به وسواس شود. آنها دوست دارند در احساسات ناباوری خود غوطهور شوند: چگونه میتوانستی این کار را با من انجام دهی؟ چرا فکر میکردی که موقعیت بهتری پیدا خواهی کرد؟ چقدر طول میکشد تا بفهمی به من نیاز داری؟ شما برای سالها موضوع گفتگو برای آنها خواهید بود. چه آگاه شوید و چه نه.
-
این افراد به ندرت میگویند: متاسفم!
افراد خودشیفته به ندرت عذرخواهی میکنند، زیرا معتقدند که اشتباه نمیکنند و خود را برتر از دیگران میدانند. آنها به احساسات دیگران اهمیت نمیدهند و عذرخواهی را نشانه ضعف میبینند. این رفتار، نشاندهنده عدم مسیولیتپذیری، بیاهمیتی به روابط و مشکل در یادگیری از اشتباهات است. اگر با فردی خودشیفته در ارتباط هستید، انتظار عذرخواهی نداشته باشید.
راه مقابله با چالش های پس از ترک پارتنر خودشیفته چیست؟
نحوه برخورد با پارتنر خودشیفته روشهای مختلفی دارد. اما اگر به طور جدی تصمیم به ترک آنها گرفتید، راههای مقابله پس از ترک میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ارتباط را کامل قطع کنید: بهترین راه مقابله با این شرایط، قطع کامل ارتباط با پارتنر سابق خود است. شماره تلفن او را بلاک کنید، پیامهایش را پاسخ ندهید و از هرگونه تماس با او خودداری کنید.
- محیط خود را امن کنید: اگر احساس میکنید که در معرض خطر هستید، میتوانید با پلیس یا یک سازمان حمایتی تماس بگیرید.
- به دنبال حمایت باشید: با دوستان یا خانواده صحبت کنید و از آنها حمایت بخواهید.
- به خودتان زمان بدهید: بهبودی از یک رابطه آسیبزا زمان میبرد. به خودتان زمان بدهید تا احساسات خود را پردازش کنید و به حالت عادی برگردید.
- از خود مراقبت کنید: به اندازه کافی بخوابید، تغذیه سالم داشته باشید، ورزش کنید و فعالیتهایی انجام دهید که به شما لذت میبخشند.
- به دنبال درمان باشید: یک درمانگر میتواند به شما کمک کند تا با احساسات خود کنار بیایید، مهارتهای مقابلهای را بیاموزید و اعتماد به نفس خود را بازیابید. مشاوره ازدواج یا مشاوره روانشناسی میتواند کمککننده باشد.
- بر خودتان تمرکز کنید: به جای اینکه به گذشته فکر کنید، بر آینده و اهداف خود تمرکز کنید.
- یاد بگیرید که “نه” بگویید: با آموختن مهارت نه گفتن ، یاد بگیرید که به درخواستهای او “نه” بگویید و به احساسات خود احترام بگذارید.
- خودتان را به خاطر تصمیم به ترک پارتنر خودشیفته تحسین کنید
چرا ترک رابطه آسیبزا سخت است؟
ترک یک رابطه آسیبزا، حتی زمانی که به شدت آزاردهنده است، میتواند دشوار باشد. دلایل مختلفی برای این موضوع وجود دارد. احتمالا دلایل زیر ترک یک پارتنر دارای اختلال شخصیت خودشیفته را سخت میکند:
- وابستگی عاطفی یا پیوند تروماتیک
- ترس از تنهایی
- بیم از آینده نامعلوم
- احساس گناه
- نقص در خودباوری
- ترس از قضاوت دیگران
- چرخه خشونت
سخت بودن ترک رابطه آسیبزا به علت پیوند تروماتیک
پیوند تروماتیک زمانی رخ میدهد که فرد آزاردهنده به طور متناوب قربانی را درگیر پاداش و تنبیه میکند. این شرطیسازی روانشناختی تلهای ایجاد میکند که قربانی را در رابطه گرفتار میکند. اینگونه که او همیشه امیدوار به پاداش بعدی و خلاصی از رنج است. در این حالت، فرد به سختی میتواند پارتنر خودشیفته را ترک کند.
سخن پایانی
یادتان باشد این نبرد خسته کننده برای ترک شخصیت خودشیفته، برای آزادی شما است. اگر انتظارات درستی داشته باشید، میتوانید این جنگ را اداره کنید. خود را با افرادی احاطه کنید که به شما کمک میکنند تا از آن جان سالم به در ببرید. نگران نباشید؛ شما در نهایت میتوانید یک فرد خودشیفته را ترک کنید.
منبع
کلینیک روانشناسی سها٬ مرکز ارائه خدمات مشاوره روانشناسی٬ مشاوره آنلاین٬ مشاوره خانواده و مشاوره جنسی