
اختلال شخصیت وابسته
افراد دارای اختلال شخصیت وابسته DPD از نظر عاطفی بیش از حد به دیگران وابسته اند و تلاش فراوانی را صرف خشنود کردن دیگران می کنند. این افراد معمولا رفتارهای نیازمندانه، منفعل و چسبنده نشان می دهند و ترس از جدایی دارند.
مطالبی که در مورد اختلال شخصیت وابسته در این مقاله می خوانید :
علایم اختلال شخصیت وابسته (DPD) چیست؟
دورنمای افراد دارای DPD چگونه است؟
آیا می توان از DPD پیشگیری کرد؟
برای استفاده از مشاوره های خوب کارشناسان و درمانگران مجموعه سها کلینیک می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و به صورت آنلاین روز مورد نظر خود را انتخاب و درخواست رزرو مشاوره بدهید.
و یا به صورت تلفنی نوبت خود را رزرو کنید.
پادکست صوتی معرفی اختلال شخصیت وابسته (دکتر زاهده بلوکی)
اختلال شخصیت وابسته DPD یکی از اختلالات شخصیتی پر شیوع است. این اختلال در مردان و زنان به طور برابر رخ می دهد و معمولا در اوایل جوانی یا بعد از شکل گیری روابط مهم بزرگسالی ، آشکار می شود.
علایم اختلال شخصیت وابسته DPD چه هستند؟
افراد دارای اختلال شخصیت وابسته DPD از نظر عاطفی بیش از حد به دیگران وابسته اند و تلاش فراوانی را صرف خشنود کردن دیگران می کنند. این افراد معمولا رفتارهای نیازمندانه، منفعل و چسبنده نشان می دهند و ترس از جدایی دارند.
سایر مشخصه های رایج این اختلال شامل موارد زیر است:
ناتوانی در تصمیم گیری حتی تصمیمات روزمره مانند لباس پوشیدن، بدون مشورت یا کسب اطمینان از دیگران
اجتناب از مسئولیت های بزرگسالان با رفتارهای درمانده و منفعلانه، وابستگی به همسر یا دوست برای تصمیماتی نظیر انتخاب محل کار و زندگی
ترس شدید از رهاشدن و احساس انهدام یا درماندگی زمانی که روابط به پایان می رسند، فرد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته اغلب به سرعت پس از پایان یک رابطه، وارد رابطه دیگری می شود
حساسیت بیش از حد به انتقاد
بدبینی و فقدان اعتماد به نفس، از جمله باور به اینکه توانایی مراقبت از خود را ندارد
اجتناب از مخالفت با دیگران از ترس از دست دادن حمایت یا تایید آن ها
ناتوانی در شروع پروژه ها یا فعالیت ها به دلیل فقدان اعتماد به نفس
دشواری در تنها ماندن
تمایل به تحمل بدرفتاری و سوءاستفاده از جانب دیگران
اولویت قائل شدن برای نیازهای مراقبان به جای نیازهای خود
گرایش به ساده لوحی و خیالپردازی
چه عواملی باعث اختلال شخصیت وابسته DPD می شوند؟
هرچند علت دقیق اختلال شخصیت وابسته شناخته شده نیست، اما به احتمال زیادی ترکیبی از عوامل بیولوژیکی، رشدی، خلقو خویی (سرشتی) و روانی دخیل هستند. برخی محققان معتقدند سبک فرزند پروری مستبدانه یا بیش از حد مراقبت کننده می تواند در افراد مستعدِ این اختلال، به رشد ویژگی های شخصیت وابسته منجر شود.
اختلال شخصیت وابسته DPD چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص اختلال شخصیت وابسته DPD باید از اختلال شخصیت مرزی تمایز داده شود، زیرا این دو اختلال در بعضی علایم مشترک هستند. در اختلال شخصیت مرزی ، فرد با ترس از ترک شدن با احساس خشم و پوچی مواجه می شود. اما در DPD فرد نسبت به این ترس، با تسلیم شدن و جستجوی روابط دیگر برای حفظ وابستگی پاسخ می دهد.اگر تمام یا بیشتر علایم بالا از اختلال شخصیت وابسته DPD حاضر باشند، پزشک به وسیله گرفتن تاریخچه روان پزشکی و دارویی و احتمالا یک معاینه جسمانی اولیه ارزیابی را شروع خواهد کرد. از آنجا که هیچ آزمایشگاهی مشخصاً تست هایی برای اختلالات شخصیتی انجام نمی دهد، پزشک ممکن است تست های تشخیصی مختلف را به کار ببرد تا احتمال وجود بیماری های جسمانی را که میتوانند دلیل بروز علایم DPD باشند رد کند.اگر پزشک هیچ دلیل جسمانیای برای علایم پیدا نکند، لازم است که شخص را برای تشخیص و درمان اختلال روانی به روانپزشک، کلینیک روانشناسی و یا یک متخصص خدمات بهداشتی آموزش دیده ارجاع دهد. روانپزشکان و روانشناسان از مصاحبه های مخصوص و ابزارهای ارزیابی ویژهای استفاده می کنند تا فرد را از نظر ابتلا به اختلال شخصیت بررسی نمایند.
اختلال شخصیت وابسته DPD چگونه درمان میشود؟
مانند بسیاری از دیگر اختلالات شخصیتی، افراد دارای اختلال شخصیت وابسته عموماً برای اختلال خود به دنبال درمان نیستند. در مقابل آنها ممکن است زمانی به جستجوی درمان برآیند که مشکلی در زندگی شان (اغلب به دلیل افکار و رفتارهای مرتبط با این اختلال) ، توان فرسا می شود و آن ها دیگر قادر به مقابله با آن مشکل نیستند.
همچنین افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته مستعد ابتلا به افسردگی یا اضطراب هستند، علائمی که ممکن است آنها را تحریک کند تا به دنبال کمک بروند.روان درمانی (نوعی مشاوره) روش اصلی درمان برای اختلال شخصیت وابسته است. هدف درمان کمک به فرد دارای DPD است تا فعال تر و و مستقل تر شود و شیوههای ارتباط سالم را بیاموزد. درمان کوتاه مدت با اهداف خاص هنگامی که تمرکز بر مدیریت رفتارهایی است که عملکرد فرد را مختل کرده اند ارجحیت دارد.
اغلب برای درمانگر و مراجع مفید است که به نقش درمانگر در اتاق درمان توجه کنند؛ از این طریق میتوانند شیوه های ارتباطی منفعلانه را که توسط آنها مراجع به درمانگر تکیه می کند و احتمالا مشابه رفتارهای مشکل زای بیرون از اتاق درمان است شناسایی و برطرف کنند. فنون ویژه درمانی احتمالاً شامل این موارد خواهند بود: آموزش جرات مندی به منظور کمک به فرد مبتلا برای ایجاد اعتماد به نفس و درمان شناختی رفتاری CBT به منظور کمک به فرد برای رشد نگرش ها و چشم اندازهای تازه نسبت به خود در ارتباط با تجارب و دیگران.تغییرات معنادار تر در ساختار شخصیت فرد معمولاً از طریق روان درمانی دراز مدت روانتحلیلی یا روانپویشی ایجاد میشود. که در آن تجارب رشد ای اولیه که احتمالاً مکانیسم های دفاعی، سبک های مقابله ای و الگوهای دلبستگی و صمیمیت را در روابط نزدیک شکل می دهند، بررسی میشوند.
ممکن است برای درمان افراد مبتلا به DPD که همچنین از مشکلاتی مرتبط مانند افسردگی یا اضطراب رنج می برند از داروها استفاده شود. هرچند درمان دارویی به خودی خود معمولاً مشکلات اصلی ایجاد شده توسط اختلالات شخصیت را از بین نمیبرد. به علاوه داروها ممکن است نیاز به احتیاط و نظارت داشته باشند زیرا افراد دارای DPD می توانند از داروهای تجویز شده خاصی سوء استفاده و یا استفاده نادرست داشته باشند.
اختلال شخصیت وابسته DPD چه عوارضی دارد؟
افراد مبتلا به در معرض خطر ابتلا به افسردگی، اختلالات اضطراب ، فوبیاها و همچنین سوء مصرف مواد قرار دارند. همچنین خطر مورد سوء استفاده قرار گرفتن این افراد را تهدید میکند، زیرا آن ها واقعا مایلند تا هر کاری را برای حفظ روابط با یک فرد سلطه گر یا صاحب قدرت انجام دهند.
دورنمای افراد دارای DPD چگونه است؟
با روان درمانی (مشاوره) خیلی از افراد دارای این اختلال می توانند یاد بگیرند تا انتخاب های مستقلانه تری در زندگی خود داشته باشند.
آیا می توان از اختلال شخصیت وابسته DPD پیشگیری کرد؟
با وجود اینکه پیشگیری از این اختلال احتمالاً ممکن نباشد، درمان اختلال شخصیت وابسته DPD گاهی میتواند به فرد مستعد این اختلال شیوه های سازنده تری برای مقابله با موقعیتها بدهد.رشد ساختار شخصیت یک فرایند پیچیده است که از سالهای کودکی آغاز می شود. روان درمانیای که قصد اصلاح شخصیت را دارد، زمانی موفق تر است که زودتر شروع شود، وقتی که مراجع برای تغییر به شدت انگیزه دارد و آنگاه که رابطه درمانی قوی میان مراجع و درمانگر برقرار است.
دانلود فایل اصلی PDF اختلال شخصیت وابسته
منبع : webmd
سوالات متداول
افراد دارای اختلال شخصیت وابسته DPD از نظر عاطفی بیش از حد به دیگران وابسته اند و تلاش فراوانی را صرف خشنود کردن دیگران می کنند. این افراد معمولا رفتارهای نیازمندانه، منفعل و چسبنده نشان می دهند و ترس از جدایی دارند.
- ناتوانی در تصمیم گیری حتی تصمیمات روزمره مانند لباس پوشیدن، بدون مشورت یا کسب اطمینان از دیگران - حساسیت بیش از حد به انتقاد - اجتناب از مخالفت با دیگران از ترس از دست دادن حمایت یا تایید آن ها - تمایل به تحمل بدرفتاری و سوءاستفاده از جانب دیگران
گفت و گو درمانی با مراجعه به کلینیک روانشناسی و یک روانشناس یا روانپزشک بخش کلیدی برای درمان اختلال شخصیت وابسته است.سها کلینیک با رویکردی متفاوت و با بهره گیری از درمانگرانی متخصص و مجرب به شما برای درمان این اختلال شخصیتی کمک می کند. فقط کافیست با شماره 02188005573 تماس بگیرید. اختلال شخصیت وابسته چیست؟
علائم اختلال شخصیت وابسته چیست؟
راه های درمان اختلال شخصیت وابسته چیست؟
در باکس پرسش و پاسخ در انتهای این صفحه می توانید سوالات خود را با درمانگران مجموعه “سها کلینیک” در میان بگذارید و در کمترین زمان ممکن جواب سوالات خود را توسط درمانگران و پزشکان متخصص دریافت کنید.