معرفی اختلال اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب فراگیر (GAD)باعث احساس اضطراب شدید، نگرانی یا فشار عصبی درباره مسایل زندگی روزمره میشود. افراد مبتلا به GAD با مدیریت این احساسات و حالتهایی که در فعالیتهای روزانه و روابط شخصی تداخل ایجاد میکنند، درگیرند. در این مقاله در مورد اختلال اضطراب فراگیر، علایم، علل و درمانهای آن بیشتر میخوانیم.
فهرست محتوا
- معرفی اختلال اضطراب فراگیر
- نشانه های اختلال اضطراب فراگیر GAD
- بیماری های همزمان
- تشخیص اختلال اضطراب فراگیر GAD
- علل و عوامل خطر برای اختلال اضطراب فراگیر
- درمان ها
- سخن پایانی
معرفی اختلال اضطراب فراگیر
اختلال اضطراب فراگیر (GAD) با عنوان اختلال اضطراب عمومی یا تعمیمیافته نیز شناخته میشود. این وضعیت، احساس اضطراب شدید، نگرانی یا فشار عصبی درباره بسیاری از مسایل زندگی روزمره ایجاد میکند. افراد مبتلا به GAD با مدیریت این احساسات و حالتهایی که در فعالیتهای روزانه و روابط شخصی تداخل ایجاد میکند، درگیر اند.
نشانه های اختلال اضطراب فراگیر GAD
فرد دارای اختلال اضطراب فراگیر GAD ممکن است نگرانی، ترس و دلواپسی پایدار و کنترلناپذیری را تجربه کند. علایم GAD ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشند. احتمال دارد که نشانگان GAD در زمانهای مختلف بهتر یا بدتر شود. برای مثال دورههایی از استرس شدید یا بیماری جسمانی اغلب باعث میشود که نشانهها برای مدتی تشدید یابند.
نشانگان هیجانی و شناختی اختلال اضطراب فراگیر GAD شامل موارد زیر است:
- نگرانی، ترس و دلواپسی پایدار و کنترلناپذیر
- ناتوانی در به سر بردن با عدم اطمینان درباره آینده
- افکار مزاحم
- برنامهریزی و عیبیابی افراطی
- دشواری در تصمیمگیری
- ترس از اتخاذ تصمیمات اشتباه
- اشکال در تمرکز
- ناتوانی در استراحت کردن
نشانگان جسمی شامل موارد زیر است:
- عضلات تنیده یا سفت
- درد و ناراحتی
- مشکل در خوابیدن
- خستگی
- احساس بی قراری، تنش یا عصبی بودن
- تپش قلب
- مشکلات گوارشی مانند تهوع یا اسهال
- به سادگی برانگیخته شدن
- تعریق افراطی
- نیاز بیش از معمول به ادرار کردن
نشانگان رفتاری موارد زیر را در بر دارد:
- ناتوانی در استراحت یا صرف زمانی در آرامش به تنهایی
- جا به جایی بین فعالیتها و تمام نکردن تکالیف به دلیل دشواری در تمرکز
- صرف زمان افراطی و زیاد بر انجام امور ساده
- انجام دادن مجدد کارها به این دلیل که هنوز عالی نشده اند
- اجتناب از موقعیتهای برانگیزانندهی اضطراب، شامل معاشرت با دیگران و صحبت کردن در جمع
- جاماندن از مدرسه یا شغل به دلیل خستگی، ترس یا سایر علایم
- نیاز به اطمینان جویی و کسب تایید از دیگران
برای استفاده از مشاوره های خوب کارشناسان و درمانگران مجموعه سها کلینیک می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و به صورت آنلاین روز مورد نظر خود را انتخاب و درخواست رزرو مشاوره بدهید.
و یا به صورت تلفنی نوبت خود را رزرو کنید.
بیماری های همزمان
افراد مبتلا به GAD اغلب به اختلالاتی همزمان دچار میشوند. این اختلالات احتمالا شامل موارد زیر است:
- دیگر اختلالات اضطرابی مانند فوبیاها یا اضطراب اجتماعی
- اختلال وسواسی جبری
- افسردگی
- سو مصرف مواد یا الکل
محققان همچنین ذکر میکنند که تعدادی از بیماریهای جسمانی اغلب همراه با اختلالات اضطرابی نمایان میشوند. از جمله:
- بیماریهای گوارشی
- بیماریهای قلبی عروقی
- اختلالات پوستی
- سرطان
- درد مزمن
- میگرن
- دمانس (زوال عقل)
- پارکینسون
در برخی نمونهها، اضطراب میتواند علایم جسمانی را برانگیزاند. هرچند داشتن یک بیماری جسمانی مزمن نیز میتواند به اضطراب منجر شود.
تشخیص اختلال اضطراب فراگیر GAD
پزشک یا متخصص سلامت روان احتمالا اختلال اضطراب فراگیر GAD را طبق معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا تشخیصگذاری میکند.
برای دریافت تشخیص اختلال اضطراب فراگیر GAD شخص باید علایم زیر را دارا باشد:
- اضطراب و نگرانی بیش از اندازه در چندین زمینه زندگی، برای بیشتر روزها به مدت حداقل ۶ ماه
- مشکل در مدیریت این نگرانی ها
- حداقل سه نشانه از علایم زیر (یا حداقل یک نشانه درمورد کودکان) باید وجود داشته باشد:
- بی قراری
- خستگی
- مشکل در تمرکز
- کج خلقی
- تنش در ماهیچهها
- مشکلات خواب
- رنج قابل توجه یا مشکلاتی در عملکرد در موقعیتهای اجتماعی یا شغلی
- همچنین این علایم نباید نتیجه مصرف مواد یا یک بیماری طبی دیگر باشند
برای تایید تشخیص یا رد بیماریهای جسمی که ممکن است است علت بروز این علایم باشند، پزشک میتواند:
- معاینات جسمی انجام دهد
- شرح حال خانوادگی و پزشکی دقیقی بگیرد
- از پرسشنامههای روانشناختی و روانشناسی استفاده کند
- آزمایشهای ادرار یا خون درخواست کند
علل و عوامل خطر برای اختلال اضطراب فراگیر
علت دقیق GAD شناخته شده نیست؛ با این حال احتمالا این اختلال در نتیجه ترکیبی از چندین عامل از جمله موارد زیر رخ میدهد:
-
ژنتیک
طبق برخی تحقیقات، داشتن تاریخچه خانوادگی از GAD خطر ابتلا به آن را افزایش میدهد. برای مثال کودکان والدین دارای GAD با احتمال بیشتری نسبت به کودکان والدینی که دارای این اختلال نیستند به آن دچار میشوند.
-
ساختار و شیمی مغز
تفاوتهایی در عملکرد مغز ممکن است خطر ابتلا به اختلال اضطرابی را افزایش دهد. افراد دارای GAD همچنین در مطالعات تصویربرداری عصبی از طریق اسکن ام آر آی کارکردی، تفاوتهایی را در ساختار مغزی نشان میدهند. عدم تعادل سروتونین و دیگر مواد شیمیایی (انتقالدهندههای عصبی) مغز نیز همچنین در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر GAD و دیگر اختلالات اضطرابی مشاهده میشود.
-
شخصیت
افراد بدبین با احتمال بیشتری به GAD مبتلا میشوند. بعضی از تحقیقات همچنین از وجود ارتباطی احتمالی میان اختلالات اضطرابی و نوروتیسم، ویژگی شخصیتیی که با آن افراد جهان را نا امن و تهدیدکننده میبینند، خبر میدهند.
-
تجارب زندگی و عوامل محیطی
داشتن پیشینهای از تروما، مانند سو رفتار یا محرومیت و داغدیدگی، ممکن است در رشد GAD مشارکت کنند. به علاوه، داشتن یک بیماری مزمن میتواند شانس ابتلا به اختلال اضطرابی را افزایش دهد، همانگونه که سومصرف مواد اعتیادآور میتواند این اثر را بگذارد.
-
جنسیت
تخمینها نشان میدهند که زنان با احتمال دو برابر بیش از مردان به GAD مبتلا میشوند.
-
سن
GAD میتواند هر فردی را در هر سنی درگیر کند. با این حال شانس ابتلا به آن در بین دوره کودکی و میانسالی در بالاترین حالت ممکن است.
درمان ها
گزینههای درمانی برای GAD به شدت نشانگان فرد و حضور بیماریهای همراه بستگی دارد. بسیاری از مردم به ترکیبی از درمانها احتیاج دارند؛ مانند شرکت در جلسات روان درمانی و مشاوره روانشناسی و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی. درمانهای دارویی نیز ممکن است لازم باشند. گزینههای درمانی شامل موارد زیر است:
-
روان درمانی
کار کردن با یک روان درمانگر میتواند به افراد دچار اختلال اضطراب فراگیر کمک کند تا به صورت موثر نشانگان خود را مدیریت کنند. پزشکان و متخصصان سلامت روان، اغلب درمان شناختی رفتاری (CBT) را برای اضطراب پیشنهاد میکنند، زیرا هم موثر و هم ایمن است. مطالعات نشان میدهند که CBT میتواند با تاثیری برابر با دارو، نگرانی را در افراد مبتلا به GAD کاهش دهد. رواندرمانی همچنین ۶ ماه پس از تکمیل درمان موثرتر است.
انواع دیگر درمان که در بهبود GAD امید بخش بوده اند، شامل درمانهای مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است. این نوع از درمان از هردو فنون ذهن آگاهی و پذیرش استفاده میکند.
بیشتر بخوانید: اضطراب چیست؟ دلایل، علایم و راههای درمان
-
درمان دارویی
در بعضی موارد، متخصص سلامت روان ممکن است برای کمک به رفع نشانگان GAD درمان دارویی را پیشنهاد کند. چندین نوع از داروها که میتوانند GAD را درمان کنند عبارت اند از:
- ضد افسردگیها
بسیار رایج است که پزشکان بازدارندههای انتخابی بازجذب سروتونین یا بازدارنده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین را برای GAD تجویز کنند. این داروها برای اثربخشی ممکن است چندین هفته زمان لازم داشته باشند.
- بوسپیرون
این یک داروی ضد اضطراب است که نشانگان جسمی اضطراب را کاهش میدهد. بوسپیرون ممکن است چندین هفته برای اثربخشی زمان بخواهد.
- بنزودیازپینها
گاهی پزشکان ممکن است بنزودیازپینها را برای بهبود کوتاه مدت اضطراب تجویز کند. این داروها عملکردی سریع و فعال دارند، اما به شدت اعتیاد آورند و ممکن است برای افراد دارای پیشینه اعتیاد مناسب نباشد.
-
تغییرات سبک زندگی
ورزش منظم میتواند به فرد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر کمک کند تا علایم خود را تحت کنترل درآورد. اصلاح سبک زندگی به افراد کمک میکند تا نگرانیها و دلواپسیهای خود را بهتر کنترل کنند. برخی از نمونههای تغییرات مفید شامل موارد زیر است:
- ورزش منظم
- داشتن رژیم غذایی سالم
- کاهش مواجهه با عوامل استرسزا
- اولویتبندی موضوعات و اتفاقات
- تمرین ذهن آگاهی، تن آرامی (مدیتیشن) یا یوگا
- نوشتن یادداشتهای روزانه برای کمک به شناسایی برانگیزانندههای اضطراب و فنون مقابلهای
- اجتناب از الکل و مواد مخدر و محدودسازی یا اجتناب از نیکوتین و کافیین
- تنظیم برنامه خواب برای کسب اطمینان از داشتن خواب ۷تا۹ ساعته در هر شب
سخن پایانی
مضطرب بودن، بخشی طبیعی از زندگی است؛ اما اضطراب یا نگرانی افراطی مخصوصا اگر در عملکرد روزانه یا روابط با دیگران اختلال ایجاد کند، میتواند نشان دهنده اختلال اضطرابی باشد. اختلال اضطراب فراگیر GAD رایج اما بسیار درمانپذیر است. افرادی که نسبت به سلامت روان خود نگران اند، بهتر است با یک پزشک یا روان درمانگر برای درمان ملاقات کنند. هرچه زودتر فرد در جستجوی درمان برآید، دورنمای بیماری بهتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: بهترین راه رهایی از اضطراب
شما به تجربه کدام روشها را برای درمان اضطراب فراگیر مناسبتر میدانید؟ میتوانید نظرات و سوالات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.
دانلود فایل اصلی PDF اختلال اضطراب فراگیر GAD
منبع : medicalnewstoday
سوالات متداول
اختلال اضطراب فراگیر (GAD)باعث احساس اضطراب شدید، نگرانی یا فشار عصبی درباره مسائل زندگی روزمره می شود. افراد مبتلا به GAD با مدیریت این احساسات و حالت هایی که در فعالیت های روزانه و روابط شخصی تداخل ایجاد میکنند درگیر هستند.GAD نوعی اختلال اضطرابی است که شیوع بالایی دارد. این اختلال هر ساله بر ۳.۱ درصد جمعیت (یا ۶.۸ میلیون بزرگسال) در ایالات متحده تاثیر می گذارد و بیشتر در زنان رایج است.
- نگرانی، ترس و دلواپسی پایدار و غیر قابل کنترل - ترس از اتخاذ تصمیمات اشتباه - ناتوانی در استراحت کردن - احساس بی قراری، تنش یا عصبی بودن - نیاز بیش از معمول به ادرار کردن
گفت و گو درمانی با مراجعه به کلینیک روانشناسی و یک روانشناس یا روانپزشک بخش کلیدی برای درمان اختلال شخصیت اضطراب فراگیر است.سها کلینیک با رویکردی متفاوت و با بهره گیری از درمانگرانی متخصص و مجرب به شما برای درمان این اختلال شخصیتی کمک می کند. فقط کافیست با شماره 02188005573 تماس بگیرید. اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
علائم اختلال اضطراب فراگیر چیست؟
راه های درمان اختلال شخصیت اضطراب فراگیر چیست؟
در باکس پرسش و پاسخ در انتهای این صفحه می توانید سوالات خود را با درمانگران مجموعه “سها کلینیک” در میان بگذارید و در کمترین زمان ممکن جواب سوالات خود را توسط درمانگران و پزشکان متخصص دریافت کنید.