بلوغ در نوجوان‌ها

بلوغ در نوجوان‌ها زمانی است که بدن نوجوان از کودکی به بزرگسالی شروع به رشد و حالات عاطفی نوجوان تغییر می کند. در دوران بلوغ بدن نوجوان سریعتر از هر زمان دیگری در زندگی او رشد می کند. به استثنای زمان کودکی او ، تغیرات عجیب احساسی هم اتفاق می‌افتد که انفجاری در احساسات و عواطفش می باشد.

داشتن تغیراتی که بلوغ قبل از وقوع ایجاد می کند، به نوجوان و اطرافیانش کمک می کند. به این ترتیب می دانند انتظار چه تغییراتی را دارند و چه تجریه ای را می خواهند کسب کنند.

فرقی در محل زندگی نوجوان ندارد، چه پسر و چه دختر هیج دو نفری شبیه به هم نیستند، اما یک موضوع مشترک همه این است که، همه نوجوان‌ها دوران بلوغ را می گذارنند.

معمولا بلوغ بین 8 تا 16 سالگی در دختران و 9 تا 18 سالگی در پسران شروع می شود. با این طیف وسیع سنی ممکن است، این سوال پیش بیاید که چرا بعضی نوجوان‌ها شبیه بچه‌ها هستند، در صورتیکه دیگران شبیه به بزرگسالان باید گفت که زمان بلوغ از یک نوجوان به نوجوان دیگر متفاوت است.

بیشتر بخوانید: دوران بلوغ و نکات پیرامون آن

تغیرات و رشد بدنی نوجوان در زمان بلوغ هنگامی که بدن نوجوان آماده شروع بلوغ است، غده هیپوفیز در سیستم اعصاب، هورمون‌های خاصی ترشح می کند. بسته به این که پسر است یا دختر این هورمورن ها روی قسمت های مختلف بدن اثر می گذارد. برای پسرها این هورمون ها از طریق خون عبور کرده و به بیضه ها می رسند که شروع به ساخت تستوسترن می کنند و اسپرم ساخته می شود. تستوسترون هورمونی است که باعت بیشتر تغییرات بدن پسر در دروان بلوغ می شود و مردان برای این که بتواند تولید مثل کنند، به اسپرم نیاز دارند .

در دختران این هورمونها دو تخمدان را هدف قرار می دهند. که حاوی تخمک هایی هستند که از بدو تولد در بدن دختر وجود داشته است.  این هورمون ها باعث می شود که تخمدان ها شروع به تولید هورمون استروژن کنند. این هورمون‌ها بدن یک دختر را آماده می کنند تا دوره های قاعدگی خود را شروع کند و بتواند روزی باردار شود.

پسران و دختران هردو شروع به رشد مو در زیر بغل و نواحی اندام تناسلی خود می‌کنند. علاوه بر این پسران نیز شروع به رشد مو در صورت می‌کنند.

در واقع از جهت دیگر فعالیت های زیادی دریک زمان کوتاه به وجود می آید و باید گفت در دروه بلوغ رشد سریع اتفاق می افتد. با سرعت رشد به نظر می آید یک قسمت سریعتر از اندام دیگری رشد می کند و این موضوع در هنگام بلوغ طبیعی است. در نهایت بقیه بدن هم رشد می کند و در نتیجه شگل می گیرد. علاوه بر این تغیرات صدای پسرها عمیق تر می شود و با صدای بلندتری صحبت می کنند، بدن دختران هم منحنی تر می شود به این معنی که سینه هایشان رشد می کند.

بلوغ در نوجوان‌ها

 

تغییرات عاطفی در هنگام بلوغ در نوجوان‌ها

به دنبال تغییرات بدنی، احساسات و عواطف نیز تغییر می کند. بلوغ طرز فکر نوجوان را دچار تحول می کند. تغییرات عاطفی در هنگام بلوغ از فردی با فرد دیگر و در طول زمان بسیار متفاوت است، همانطور که هورمون ها ظاهر بدن نوجوان را در خارج تغییر می دهند، در درون نیز تغیراتی ایجاد می کند. دوران بلوغ یکی از آسیب پذیرترین دوران زندگی نوجوان می باشد. با تغییرات هورمونی و بدنی مربوط به دوران بلوغ ، ممکن است نوجوان احساس سردرگمی کند یا احساسات شدیدی داشته باشد که قبلا هرگز نداشته است. ممکن است بیش از حد حساس شود و یا به راحتی ناراحت شود.

همچنین نوجوان حتی گاهی در مورد تغیرات بدن خود احساس نگرانی می کند. شاید او فکر کند که دیگران می خواهند احساسات او را جریحه دار کنند یا عمدا او را ناراحت می کنند. گاهی هم نوجوان حس خوبی نسبت به خود دارد و یا برعکس. در زمان بلوغ نوجوان در برخی از جنبه های زندگی خود خواستار استقلال است. گاهی نیاز شدیدی به ارتباطات اجتماعی خارج ازخانواده حس می کند. در دوران بلوغ نوجوان بعضی از اوقات که نتواند به اهداف خود برسد احساس ناامیدی می کند و در این دوران رفتار نوجوان تکانشی و کنترل نشده به نظر می رسد. و ممکن است رفتارش حالت تهاجمی به خود بگیرد. در دوران بلوغ اکثر نوجوانان در طول روز احساس سستی و خستگی می کنند و زمانی که بحث استقلال به جلو کشیده می شود حتی در انتخاب غذا هم استقلال نقش مهمی در تصمیمشان ایفا می کند و نوجوان انتخاب های غذایی خود را انجام دهد ، دوران بلوغ دوران ماجراجویی هایی نوجوان است.

بیشتر بخوانید: بلوغ جنسی در دختران و پسران

قابل توجه است که احساسات نوجوان برایش معنی دارتر می شود و او می تواند احساسات مربوط به تجربه هایش را به طور کامل برای اطرافیانش بازگو و بیان کند. نوجوان در دوران بلوغ به جایی می رسد که هرچیز کوچک که قبلا او را آزار نمیداد، اکنون او را به وحشت می‌اندازد. البته احساس عصبانیت در دوران بلوغ به دلیل تغییرات هورمونی طبیعی است و اوج عصبانیت نوجوان ممکن است گاهی به بالاتر حد خود و گاهی هم به پایین ترین حد برسد. نحوه واگنش نوجوان هم در دوران بلوغ یک روز ممکن است متفاوت از روز دیگر باشد به هرحال نوجوان ها در حال تجربه مدیریت احساسات خود هستند. نوجوان  در زمان نوسانات خلقی، چند دقیقه واقعا احساس خوشحالی می کند و ممکن است همان لحظه غمگین شود ، در این موقع است که فکر می کند موجود عجیبی است و در صدد مقایسه خود با دوستان بر می آید در نتیجه دیگر به خود اطمینان کافی را ندارد بنابر این خود پنداره او در زمان بلوغ دست خودش تغیرات می شود و از عدم اعتماد به  نفس رنج می برد .

اگر بخواهیم از بعضی آثار بلوغ نام ببریم به آیتم های زیر می توان اشاره کرد :

 آثار روانی بلوغ در نوجوان‌ها   

  • پرخاشگری و عصبانیت
  • افسردگی
  • بی نظمی
  • استرس و اضطراب
  • عدم تهادل مغزی
  • احتمال آسیب رساندن به خود در دوران بلوغ
  • سعی در ابزار وجود
  • اختلالات خوردن
  • سعی در ابزار استقلال
  • اختلالات در خواب

بلوغ در نوجوان‌هارفتار صحیح والدین در زمان بلوغ در نوجوان‌ها

  • نوجوان در سن بلوغ ممکت است در مورد مسائل نظرات مخالفتی بیان کند. والدین باید شنونده باشند و به نظر آنها احترام بگذارند.
  • برقراری تعامل مثبت با فرزند در حال بلوغ
  • کمک به هویت یابی نوجوان کمک کنند و راهنمایی های لازم را ارائه دهند
  • تقویت عزت نفس از طریق قبول و دوست داشتن نوجوان حتی زمان اشتباه
  • آگاهی از شرایط ویژه نوجوان در زمان بلوغ
  • نادیده گرفتن بعضی از اشتباهات در صورت پدیدار شدن مشکلات شدید
  • مراجعه به روانشناس

بنابراین توجه به بلوغ در نوجوان‌ها ، در امر آموزش و تربیت کمک شایانی می ‌باشد و برای تعادل سلامت روانی خانواده ثمر بخش است.

مرکز مشاوره سها به عنوان بهترین کلینیک روانشناسی در تهران آماده ارائه برترین خدمات مشاوره‌نوجوان به صورت آنلاین، تلفنی و حضوری می‌باشد.

منبع: kidshealth.org

کلینیک روانشناسی

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 5]