اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال یکی از گروه عارضه هایی است که به طور غیر رسمی اختلالات شخصیت نامتعارف نامیده می شوند. افراد دارای این اختلالات اغلب برای دیگران عجیب و غیر عادی به نظر میرسند. آنها همچنین ممکن است الگوهای فکری و رفتارهای غیر معمولی را نمایش دهند.
آنچه باید درباره اختلال شخصیت اسکیزوتایپال بدانیم:
علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
تشخیص اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
عوارض اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
دورنمای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
برای استفاده از مشاوره های خوب کارشناسان و درمانگران مجموعه سها کلینیک می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و به صورت آنلاین روز مورد نظر خود را انتخاب و درخواست رزرو مشاوره بدهید.
و یا به صورت تلفنی نوبت خود را رزرو کنید.
اختلالات شخصیت چه هستند؟
افراد مبتلا به اختلالات شخصیت الگوهای دیرینه ای از افکار و اعمالی دارند که انها را از عرف یا هنجار جامعه متمایز می کند. این ویژگی های شخصیتی انعطاف ناپذیر، می توانند باعث مشکلات و تداخل در بسیاری از حوزه های زندگی فرد از جمله کار و روابط اجتماعی او شوند. همچنین افراد با اختلالات شخصیت خاصی عموماً مهارتهای مقابلهای ضعیف و اشکالاتی در شکل دهی روابط سالم را نیز تجربه می کنند.برخلاف افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی که می دانند مشکلی دارند اما قادر به کنترل آن نیستند، افراد دچار اختلالات شخصیت عموماً از مشکل خود آگاه نیستند و باور ندارند که شرایط تحت کنترلشان نیست.
علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال رفتار، الگو های سخن گفتن، افکار و ادراکات عجیب و غریب دارند. سایر افراد اغلب آنها را به صورت نامتعارف یا غیر عادی توصیف میکنند. افراد مبتلا به این اختلال همچنین ممکن است:
به صورت عجیب یا ناهنجاری لباس بپوشند، صحبت کنند یا عمل نمایند بدگمان و پارانوئید باشند
در موقعیتهای اجتماعی به دلیل بی اعتمادی به دیگران ناراحت یا مضطرب باشند
دوستان کمی داشته باشند
با صمیمیت بسیار معذب باشند
گرایش به سوء تعبیر واقعیت یا تجربه ادراکات تحریف شده داشته باشند( مانند اشتباه گرفتن سر و صداهای فرعی به جای صدای افراد)
داشتن اعتقادات عجیب یا تفکر جادویی (برای مثال بیش از حد خرافی بودن یا خود را به عنوان واسطه معنوی دیدن)
بیش از حد درگیر تخیلات و رویاها باشد
در ارتباط با دیگران خشک و رسمی و بی لطافت ظاهر شود
از نظر هیجانی دور از دسترس، منزوی یا سرد به نظر رسد
پاسخ های هیجانی محدودی داشته باشد یا بی عاطفه به نظر آید.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال آن در مقابل اسکیزوفرنی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال احتمالاً معتقد به باورهای غیرطبیعی یا خرافات هستند. آنها با شکل دهی روابط نزدیک مشکل دارند و مایل به تحریف واقعیت هستند، از این نظر اختلال شخصیت اسکیزوتایپال می تواند شبیه به نوع خفیف اسکیزوفرنی به نظر برسد؛ یک اختلال روانی که شیوه تفکر، عمل، اظهار هیجان، ادراک واقعیت و ارتباط فرد با دیگران را مخدوش میکند.افراد دارای اسکیزوفرنی با واقعیت بیگانه اند. آنها ممکن است دچار هذیان باشند و چیزهایی را بشنوند یا بینند که وجود خارجی ندارند( توهمات). اما افراد دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپال اینگونه نیستند.در موارد نادر افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال ممکن است به سمت ابتلا به اسکیزوفرنی پیش روند.
علل اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
ژنهای شما احتمالاً در اختلال شخصیت اسکیزوتایپال نقش دارند. این بیماری در بستگان افراد دارای اسکیزوفرنی رایج تر است و معمولاً در اوایل بزرگسالی آغاز میشود. احتمالا خلق و خوی فرد، واکنش های او به حوادث زندگی، روابط و راهبردهای مقابله ای او همگی در چگونگی رشد شخصیت افراد در طول کودکی و نوجوانی سهیم باشند.
تشخیص اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
اگر شما علائمی دارید پزشکتان درباره پیشینه سلامتی شما سوال خواهد کرد و ممکن است آزمایشی جسمانی انجام دهد. هیچگونه آزمایشگاهی نیست که اختلالات شخصیت را تشخیص دهد، اما پزشکتان احتمالاً تستهای دیگری را برای حذف احتمال حضور بیماری های جسمانی به عنوان دلیلی بر این نشانه ها، استفاده کند.آنها ممکن است به شما پیشنهاد کنند که با یک روانپزشک، روانشناس یا متخصص مراقبت سلامتی که در زمینه تشخیص و درمان بیماریهای روانی آموزش دیده باشد ملاقات کنید. روانپزشکان و مشاوره روانشناسی از مصاحبه ها و ابزارهای ارزیابی ویژه استفاده میکنند تا اختلالات شخصیت را تشخیص دهند.
درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به ندرت برای این اختلال درمان دریافت می کنند. زمانی که آنها به پزشک مراجعه میکنند اغلب به دلیل یک اختلال مرتبط مانند افسردگی یا اضطراب است. درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
روان درمانی
روان درمانی- یک شکل از مشاوره- رایجترین درمان است. علائم این اختلال میتوانند شروع رابطه با یک درمانگر را سخت کنند، اما در طول زمان شما و پزشکتان میتوانید اهداف مشترکی را تنظیم کنید و با هم برای رسیدن به آنها همکاری نمایید.هدف روان درمانی کمک به شما است به این منظور که سبک روابط، انتظارات، الگوهای مقابلهای و عادات فکری و رفتاری خود را تغییر دهید. افراد دچار این اختلال اغلب می توانند یاد بگیرند و متوجه شوند که چه زمانی در حال مخدوش کردن واقعیت هستند.
روان درمانی احتمالاً شامل موارد زیر است:
درمان شناختی رفتاریCBT که به شما نشان می دهد در نظر سایر افراد چگونه دیده می شوید و کمکتان می کند تا اضطراب خود را مدیریت کنید و مهارت های اجتماعی خود را بهبود بخشید.
درمان حمایتی، این روش به شما می آموزد چگونه هیجانات یا افکار منفی خود را مهار نمایید، چطور به سایر افراد اعتماد کنید و چگونه روابط را بسازید.
درمان حمایتی-بیانگر، این به شما یاری می رساند تا از سوگیری های منفی درباره روابط خلاص شوید. شما میتوانید درباره افکار، احساسات و نگرانی های خود آزادانه صحبت کنید.
خانواده درمانی و مشاوره خانواده ، زمانی که اعضای خانواده مشارکت کنند و حامی باشند درمان به بهترین نحو ممکن نتیجه می دهد.
دارو درمانی
افراد دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپال که یک اختلال دیگر نیز مانند اضطراب و افسردگی دارند احتمالاً دارو دریافت میکنند. اما این عمدتاً درمان اصلی برای اختلالات شخصیت نیست.
پزشک شما ممکن است داروهای زیر را تجویز کند:
ضد روان پریشی ها از جمله اریپیپرازول (ابیلیفای، اریستادا)، اولانزاپین(زایپرکسا)، کواتیاپین( سروکوال) یا ریسپریدون (ریسپردال)
محرک ها مانند متیل فنیدیت (کنسرتا، ریتالین)
داروی ADHD:گوانفاسین (اینتونیو، تنکس)
بنزودیازپینها مانند کلونازپام (کلونوپین)
داروهای درمان تشنج: گاباپنتین (گرالیس، نورونتین)
در بعضی موارد مخصوصا طی دوره های بحران یا استرس شدید شما ممکن است علائمی جدی را تجربه کنید و نیاز به بستری کوتاه مدت در بیمارستان داشته باشید.
مدیریت سبک زندگی
چیزهایی که در زندگی روزانه شما میتوانند در مدیریت علائم این اختلال سهم داشته باشند شامل موارد زیراند:
روابط سالم با دوستان و خانواده
یک برنامه منظم شامل خواب و ورزش
مصرف داروها طبق دستورالعمل
فرصت هایی برای رسیدن به اهداف یا موفقیت در مدرسه، کار یا در فعالیتهای تفریحی
عوارض اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
افراد مبتلا به این اختلال با احتمال بیشتری اضطراب یا افسردگی را تجربه میکنند. آنها همچنین مهارت های اجتماعی ضعیف تری دارند و فاقد روابط رضایت بخش هستند. این افراد در صورتی که درمان دریافت نکنند ممکن است ناراحتی شدیدتری را در موقعیت های اجتماعی تجربه نمایند که این میتواند به انزوای بیشتر آنها منجر شود.
دورنمای اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
دورنمای این اختلال در شما به شدت علائم تان بستگی دارد. افرادی که برای تغییر انگیزه دارند، درمان دریافت می کنند و به درمان پایبند می مانند، نتایج بهتری را نشان خواهند داد.
دانلود فایل اصلی PDF اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
منبع : webmd
سوالات متداول
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال یکی از گروه عارضه هایی است که به طور غیر رسمی اختلالات شخصیت نامتعارف نامیده می شوند. افراد دارای این اختلالات اغلب برای دیگران عجیب و غیر عادی به نظر میرسند. آنها همچنین ممکن است الگوهای فکری و رفتارهای غیر معمولی را نمایش دهند.
- به صورت عجیب یا ناهنجاری لباس بپوشند، صحبت کنند یا عمل نمایند بدگمان و پارانوئید باشند - بیش از حد درگیر تخیلات و رویاها می شوند - پاسخ های هیجانی محدودی داشته باشد یا بی عاطفه به نظر آید.
گفت و گو درمانی با مراجعه به کلینیک روانشناسی و یک روانشناس یا روانپزشک بخش کلیدی برای درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال است.سها کلینیک با رویکردی متفاوت و با بهره گیری از درمانگرانی متخصص و مجرب به شما برای درمان این اختلال شخصیتی کمک می کند. فقط کافیست با شماره 02188005573 تماس بگیرید. اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟
علائم اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟
راه های درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟
در باکس پرسش و پاسخ در انتهای این صفحه می توانید سوالات خود را با درمانگران مجموعه “سها کلینیک” در میان بگذارید و در کمترین زمان ممکن جواب سوالات خود را توسط درمانگران و پزشکان متخصص دریافت کنید.